Recunoașteți personajul? Compune șlagăre nemuritoare. Moare uitată. Trupul, găsit după câteva zile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.11.2023 - 18:34
Recunoașteți personajul? Compune șlagăre nemuritoare. Moare uitată. Trupul, găsit după câteva zile - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ

A fost una dintre solistele de muzică ușoară la modă în deceniul 8 al secolului trecut, fiind numită și „solista-păpușă” datorită frumuseții sale. A câștigat inimile a milioane de români, însă a murit singură, în mizerie și a fost găsită abia după câteva zile.

SHARE

Tu ai recunoscut-o? Este chiar Angela Ciochină, artista supranumită și solista-păpuşă a Epocii de Aur. A avut o carieră impresionantă, însă a sfârșit singură, măcinată de o boală grea. Iată povestea ei.

Fata de preot care a ajuns solista-păpușă a Epocii de Aur

Angela Ciochină, născută pe 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, judeţul Neamţ, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1978, fiind colegă de generaţie cu regretata Mihaela Runceanu.

Citește și: EXCLUSIV Ceaușescu a câștigat o avere după ce Steaua a luat Cupa Campionilor. Cât a primit Duckadam

Imediat după terminarea facultăţii a fost angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei. A întreprins turnee în ţară cu Ansamblul artistic al UTC (1975 – 1981) şi cu Ansamblul „Doina” al Armatei (1978 – 1981). De asemenea a concertat şi în străinătate în ţări precum Bulgaria, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Grecia şi Turcia.

A lansat câteva şlagăre de mare succes cum ar fi: „Eşti numai tu”, „Odată cu cîntecul” (George Grigoriu), „Am vrut” (Dan Stoian), „Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), „Un copil” (Jolt Kerestely), „Marea mea” (Horia Moculescu). După plecarea din ţară a Mihaelei Mihai, i-a fost încredinţată celebra piesă „Salcia”, de Horia Moculescu.

Un mare succes al carierei sale a fost albumul „Drumuri paralele” (Electrecord, 1985) cu piese compuse de Victor Socaciu. S-a retras din muzică la sfârşitul anilor ’80. Angela Ciochină a fost şi o apreciată profesoară de canto.

Angela Ciochină a fost colegă de generație cu Angela Similea, Mirabela Dauer sau Corina Chiriac.

Tatăl său, Valerian Ciochină (1925-2007) era preot iar mama sa, Tereza Ciochină (1929-1997) a fost profesoară de muzică.

A murit în suferință

Ultimii opt ani de viaţă ai Angelei Ciochină, artista atât de apreciată de publicul din România în anii ’80, au fost un adevărat calvar. Moartea ei, la vârsta de 60 de ani, a pus punct unei suferinţe pe care cântăreaţa a purtat-o în suflet din 2007. În acel an, Angela a pierdut-o pentru totdeauna pe Julieta, sora ei mai mică cu aproape 2 ani.

„Angela ţinea foarte mult la Julieta, şi ea o artistă, pictoriţă. Dar peste un an a mai venit o lovitură, prin moartea tatălui, părintele Valerian Ciochină. Avea 82 de ani, şi era un preot respectat în sat în cei 30 de ani cât a slujit aici”, spune Ion Tănăselea, primarul comunei Urecheni, din Neamţ, locul de baştină al artistei, potrivit Adevărul.

Imediat după moartea celor doi membri apropiaţi ai familiei, Angela Ciochină s-a decis să lase Capitala şi să se retragă în casa părintească rămasă goală.

„Am cunoscut-o pe doamna Angela atunci, era o femeie de viaţă, activă, mergea la biserică, dar ce era în sufletul ei nu puteai şti cu adevărat. Domnul primar de atunci, Mihai Marcel Tănăselea, chiar îi propusese să se angajeze la şcoala din comună ca profesor de muzică, dar ea nu a vrut.

Din ce ştiu, trăia din banii obţinuţi din vânzarea apartamentului  din Bucureşti în care locuise Julieta”, mai spune primarul de la Urecheni.

Vreme de doi ani, starea de sănătate a Angelei Ciochină s-a deteriorat tot mai mult. În vara anului 2009, un unchi şi o mătuşă care locuiau în Iaşi, dar mai ţineau legătura cu ea prin telefon, au constatat că artista se confruntă cu probleme grave.

Ajunşi la Urecheni, Gheorghe şi Georgeta Sava (sora preotului Ciochină ) au găsit-o pe Angela într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită.

„Am chemat atunci salvarea, dar a refuzat să meargă la spital spunându-ne că nu are nimic, doar o febră musculară care o să-i treacă. Nici măcar nu ne-a dat drumul la uşă“, îşi amintea unchiul artistei.

Pe 8 septembrie 2010, rudele din Iaşi au fost anunţate telefonic de secretara primăriei Urecheni să vină urgent să o ia pe Angela şi să o ducă la spital. A doua zi, unchiul şi mătuşa artistei au avut parte de imagini de coşmar atunci cînd au ajuns la casa familiei Ciochină.

Răni infectate pe spate, salvată de Angela Similea

„Era într-o situaţie de plâns: întinsă pe un pat deja putrezit, avea numai răni şi chiar viermi pe spate pentru că nu se mişcase de mai multă vreme. Cineva îi adusese băutură“, îşi amintea, cu lacrimi în ochi, Gheorghe Sava.

Citește și: „Cui mă lași?”, țipătul lui Dan Spătaru la nunta Pompiliei Stoian. Artista îi dedică „Prieten drag”

S-a vorbit atunci de culpa fostei secretare a primăriei, care, cu ajutorul fiicei, s-ar fi angajat să îi administreze banii cu care artista venise la Urecheni când s-a mutat din Capitală, şi, în fapt ar fi neglijat-o pe artistă. „Aşa se vorbea, nu ştim realitatea cum a fost, iar doamna Păstrăvanu a murit între timp”, spune primarul comunei. 

După ce cazul a fost mediatizat, Angela Similea împreună cu soţul ei, Victor Surdu şi cu Victor Socaciu au sărit în ajutorul Angelei, iar după câteva zile a fost transferată la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Recuperatorie din Bucureşti cu o „stare generală mediocră, dar echilibrată hemodinamic şi respiratoriu“, cum preciza managerul unităţii, medicul Carmen Orban.

Angela Ciochină a murit pe 7 iulie 2015, fiind găsită în jurul orei 11.40 de menajera artistei. Potrivit unor surse medicale, Angela Ciochină suferea de afecţiuni hepatice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te