Numărul berzelor a crescut cu 2.000 față de anul trecut, iar numărul cuiburilor din România a ajuns la 3.000. Tot anul acesta, ornitologii au găsit și primele cuiburi de berze din București.
Cele mai multe cuiburi de barză sunt în județul Tulcea, față de anul trecut, când județul Timiș adăpostea cele mai multe berze.
„ Sunt mai multe cuiburi noi pentru că puii de anul acesta nu vin anul viitor să cuibărească, vin peste doi sau trei ani. Asa ca noi acum avem pui de anii trecuți care revin și își fac si ei cuiburi”, a explicat Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, pentru Newsweek România.
Citește și: VIDEO Prietenii din umbră ai berzelor: Salvarea miraculoasă a unui pui căzut pe firele de curent
Topul cuiburilor de berze pe județe
- Județul Tulcea – 327 de cuiburi (cu localitatea Murighiol cu 68 de cuiburi)
- Județul Suceava – 293 de cuiburi
- Județul Harghita – 255 de cuiburi (cu localitățile Sânsimion - 61 de cuiburi și Siculeni - 52 de cuiburi)
- Județul Călărași - 186 de cuiburi (cu localitatea Grădiștea - 41 de cuiburi)
- Județul Covasna – 183 de cuiburi (cu localitatea Aița Mare - 58 de cuiburi)
Harta cu cuiburile de berze din România. SURSA: Societatea Ornitologică Română
Berzele albe își fac cuiburi în toată țara, mai puțin în zonele muntoase. Cuibul situat la cea mai înaltă altitudine este în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cuibul situat la altitudinea cea mai joasă este în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea. În cele 3.000 de cuiburi descoperite anul acesta, ornitologii au găsit 5.311 de pui, cu o medie de 2,58 pui la un cuib. Au fost, însă, și cuiburi unde ornitologii au găsit șase pui de barză, în cuiburi din opt localități.
Cuiburile au fost numărate de ornitologi și de 9.300 de oameni pasionați de birdwatching cu ajutorul aplicației „Uite barza!”.
Suporturi pentru 700 de cuiburi construite pe stâlpii de electricitate
Cele mai multe berze își fac cuiburile pe stâlpii de electricitate (1.964 de cuiburi), ceea ce crește pericolul să moară prin electrocutare. De aceea, în cazul multor berze, ornitologii și distribuitorii de energie electrică au construit suporturi pentru 700 de cuiburi și au instalat 4.000 de teci electroizolante, care să protejeze păsările și să împiedice întreruperea curentului electric.
De altfel, în afară de identificarea cuiburilor, cu ajutorul aplicației, ornitologii urmăresc și izolarea liniilor de curent. Chiar în această dimineață, Ovidiu Bufnilă a primit, prin aplicație, o fotografie de la Iași, cu cinci berze moarte prin electrocutare.
Berze moarte prin electrocutare, la Iași. Firele nu erau izolate. FOTO: SOR
Citește și: Măsurile Guvernului ar putea extinde epidemia de pestă porcină africană
Berzele, indicator al poluării
Ovidiu Bufnilă a explicat că prezența în număr mare a berzelor în România este un semn că agricultura nu este așa de intensivă ca în alte țări din Europa și că mediul nu este foarte poluat.
„Un biolog îți va spune că berzele sunt un indicator eco extrem de bun: îți arată dacă starea mediului în care trăiești este în regulă. Barza albă indică faptul că agricultura din România nu este așa de intensivă ca în alte părți. Spre exemplu, Marea Britanie nu mai are nici un cuib de barză, iar populația lor de vrăbii este în declin”, a spus Ovidiu Bufnilă.