FOTO Misterele lacului Bezid: Sat scufundat de comuniști, biserici „fantomă” și decese inexplicabile

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.02.2023 - 19:41
Lacul Bezid - Foto: Zi de zi

În timpul comunismului în locul lacului era un sat cu 180 de case. Localitatea avea o istorie bogată fiind atestată documentar încă de la 1566.

SHARE

Lacul, devenit acum o atracţie turistică şi un adevărat rai al pescarilor, ascunde însă o poveste sumbră. 

Regimul comunist a avut însă alte gânduri cu micuţul sat. Potrivit datelor oficiale, zona în care se afla satul se inunda foarte des, iar apele părâului Cuşmed ameninţau de două-trei ori pe ani casele din cinci localităţi aflate în zonă. Aşa se facă că în anul 1975 comuniştii au decis că în zonă trebuie să construiască un baraj.

Citește și: Leonard Doroftei a plecat să muncească în străinătate. Cu ce se ocupă în Canada: „Mătur, șterg”

Acesta putea fi realizat, în opinia inginerilor de atunci, doar dacă tot satul ar fi fost acoperit de ape. Au fost proteste mari, iar lucrările au fost sistate în 1977. Comuniştii nu au renunţat la idee şi s-au reapucat de lucru în 1984. Barajul a fost ridicat, iar în 1988-1989, toate casele din Bezid, inclusiv biserica, au fost scufundate.

Localnicii spun că satul a fost scufundat din motive religioase

Localnicii care au auzit de la bătrâni povestea tragică a oamenilor care au rămas fără case spun însă că motivul pentru care satul a fost scufundat a fost cu totul altul, unul care se potriveşte cu tendinţele regimului dictatorial de a înnăbuşi orice încercare de revoltă. Oamenii spun că regimul de la acea vreme a scufundat intenţionat satul pentru a împrăştia comunitatea religioasă din zonă.

Citește și: Tot mai multe amenzi pentru asociațiile de locatari: Au pus numele datornicilor la avizier

Astăzi, Bezid este singurul lac de acumulare din judeţul Mureş, iar legenda sa atrage anual mii de turişti străini. Lacul este la 2 kilometru de Sângeorgiu de Pădure şi 42 de kilometri de Târgu Mureş. Vârful bisericii se mai vede şi astăzi din apă, iar pe timp de secetă se pot observa şi zidurile câtorva case, potrivit adevărul.ro

Capcanele din apa întunecată sunt periculoase

Mulți turiștii vin din curiozitate pe malurile lacului, iar locanicii se așază fie la pescuit, fie la plajă. Vara, peisajul este minunat, însă nu puțini au fost cei care s-au temut să mai intre în apa adâncă, dacă au avut curajul prima dată să se îndepărteze prea mult de mal.

Până și înotătorii de performanță se tem de capcanele satului scufundat, pentru că în apele tulburi stau ascunși copaci bătrâni, ziduri de case și acoperișuri care le-ar putea pune viața în pericol. Peste 20 de persoane și-au pierdut viața în acest lac, de când a fost dat în folosință, în anul 1989.

Citește și: FOTO Legenda cutremurătoare a Cascadei Vălul Miresei: S-a format după ce oamenii au plâns zile-n șir

De cele mai multe ori, împrejurările morții lor au fost suspecte, pentru că vremea era bună și liniștită. Dar apa este atât de tulbure că abia vezi la doi metri înaintea ta, spun scafandrii cu experiență care se antrenează aici, iar între zidurile caselor prăbușite se formează adesea vârtejuri periculoase.

Localnicii cred că satul scufundat cere tribut de suflete și este bântuit de blestemele nefericiților care au fost nevoiți să plece în pribegie.

Ultima turlă s-a prăbușit sub blesteme

Ani de-a rândul turla bisericii catolice s-a ivit din ape ca o amintire tristă a dramei din Bezidul Nou. De curând, într-o noapte furtunoasă, s-a prăbușit cu totul, putredă și învinsă de ape.

De atunci, localnicii nu își mai lasă copiii să se joace în apropiere. Dacă în anii trecuți, plimbarea cu barca pe sub turla bisericii era distracția preferată a turiștilor și a tinerilor din împrejurimi, astăzi tot mai puțini oameni sunt interesați să ajungă la ruinele scufundate.

Bătrânii locului cred că stihiile apelor negre au chemat furtuna să distrugă pentru totdeauna amintirea sufletelor pierdute, potrivit libertateapentrufemei.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te