Cea mai amplă lucrare de reabilitare a clădirii Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, monument construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost recepționată recent, după finalizarea unui complex proces de consolidare și restaurare desfășurat în ultimii ani, prin care a fost readusă în lumină arhitectura deosebită a edificiului, considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, informează monitorulsv.ro.
„De o importanță deosebită au fost lucrările întreprinse pentru eliminarea umidității din elementele constructive ale clădirii, în special de la baza acesteia, din demisol, prin punerea în funcțiune a instalației de dren perimetral.
Au fost executate lucrări pentru înlăturarea infiltrațiilor apelor meteorice prin acoperișuri, colectarea și îndepărtarea apelor pluviale de pereții clădirii din curtea de lumină.
Ca și descriere generală, lucrările de arhitectură propuse prin proiect au urmărit revitalizarea zidăriilor de piatră și cărămidă și a bolților cu degradări prin desfacerea zonelor macerate, friabilizate, urmate de plombări, rezidiri parțiale, țeseri a zidăriei de cărămidă. Intervențiile au fost făcute atât la interior, cât și la exteriorul clădirii.
Citește și: FOTO Știți ce este „firobuzul”? A circulat pentru prima dată în România, acum 81 de ani
Lucrările au fost executate cu același format de cărămidă și cu mortar de var. O atenție deosebită a fost acordată pereților și bolților ce urmează a rămâne cu cărămidă aparentă (netencuite)”, a explicat inginerul Ciprian Muscă, responsabil financiar și consilier în cadrul Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
El subliniat faptul că toate intervențiile au fost realizate „în spiritul monumentului, subordonate regulilor de restaurare, respectiv cu finisaje, tehnologii și materiale apropiate de cele originale care și-au dovedit, în timp, durabilitatea. Nu au fost excluse mijloacele moderne pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare. O importanță deosebită a fost acordată iluminatului arhitectural al clădirii pentru o bună punere în valoare a acesteia”.
Valoarea totală a proiectului este 21.740.665,19 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 20.975.987,54 lei, la care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a mai contribuit cu peste 10.000.000 lei. Dar Consiliul Județean Suceava a sprijinit activitatea Centrului Eparhial cu o sumă echivalentă.
Citește și: FOTO Un troleibuz românesc Rocar 217E, pensionat după 26 de ani, a fost salvat și dus la muzeu
Foto: Clădirea cazinoului din Vatra Dornei în anul 2008
Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, transformat în „Club muncitoresc” de comuniști și, apoi, abandonat în 1988
Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului Vasile Deac (1875-1902) la împăratul Franz Joseph al Austriei. În timpul audienței, primarul l-a convins pe monarh de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi.
Terenul pe care s-a construit clădirea se afla în proprietate comunală și era acoperit de păduri, care au fost defrișate. O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul Franz Joseph, iar o altă parte au fost împrumutați printr-o bancă vieneză.
Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Apoi, Clădirea cazinoului a fost inaugurată în mod oficial la 10 iulie 1899.
Cazinoul a fost construit în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane. Din punct de vedere arhitectonic, ea seamănă cu Cazinoul din Baden, Germania. În interior se aflau trei policandre de cristal de Murano, la început cu lumânări, apoi cu becuri, potrivit Wikipedia.
Citește și: VIDEO Cum arătau autobuzele făcute în București acum 70 de ani. Denumite după un lider comunist
După Unirea Bucovinei cu România (1918), terenul pe care se afla cazinoul a intrat în reconstituirea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a fost nevoită să le plătească României.
Începând din anul 1936 au fost realizate o serie de lucrări de modificare funcțională a clădirii. Astfel, scena din sala de reprezentații a cazinoului a fost modificată, iar în spatele cazinoului s-a amenajat în 1937 o terasă cu vedere spre parcul balnear.
În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea cazinoului a fost folosită de armatele germane în scopuri militare. În dimineața zilei de 29 septembrie 1944, în timpul retragerii din Vatra Dornei a ultimelor unități militare, clădirea cazinoului și mai ales spațiile interioare au suferit distrugeri importante. Începând din primăvara anului 1945 au fost realizate o serie de lucrări de reparații și renovare.
După instaurarea în România a regimului comunist, Cazinoul Băilor a fost naționalizat și transformat în „Club muncitoresc” și centru al stațiunii balneare. În această clădire se țineau ședințe de partid sau întâniri sindicale, dar și campionate naționale de șah, de exemplu.
În 1988, clădirea cazinoului din Vatra Dornei a fost dezafectată din cauza degradării.