La fel ca ridurile de pe față sau articulațiile dureroase, părul cărunt este considerat a fi unul dintre numeroasele semne ale bătrâneții.
Dar este albirea părului un proces reversibil?
Poate reveni părul la culoarea naturală, după ce se albește? De ce își pierd firele culoarea?
În timp ce un mic studiu din 2021 sugerează că acest lucru ar putea fi posibil în scenarii foarte specifice, pe termen scurt, răspunsul experților în dermatologie este: nu. Cel puțin, nu permanent.
Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei
„Timpul merge într-o singură direcție, iar părul își pierde culoarea dintr-un motiv care nu pare reversibil”, a declarat Martin Picard, profesor de medicină în New York City, într-un e-mail pentru Live Science.
Ce arată studiile?
Picard a fost coautor la studiul 2021 publicat în revista eLife, care a explorat rolul stresului în creșterea părului cărunt.
În cadrul cercetării, oamenii de știință au studiat persoane care aveau șuvițe de păr cu pigment mai închis la ambele capete, dar păr gri la mijloc, și au constatat că perioadele de reducere a stresului se corelează cu o inversare temporară a procesului de încărunțire.
În cazul unui participant, luarea unei vacanțe de două săptămâni s-a corelat cu o repigmentare a părului.
În schimb, Dr. Antonella Tosti, profesor de dermatologie la Universitatea Miami din Florida, a declarat pentru Live Science că factorii de mediu pot avea un impact mai mare asupra creșterea părului cărunt decât stresul.
Citește și: Adio vopsea de păr! Remediul natural viral care te scapă de firele albe. Cum se folosește?
„Fumatul sau poluarea cresc riscul de încărunțire”, a spus Tosti.
Există unele dovezi care susțin ideea că o dietă bogată în alimente cu antioxidanți, cum ar fi afinele sau nucile pecan, poate reduce efectele îmbătrânirii, ajutând la reducerea deteriorării celulelor și a ADN-ului. Aceste modificări sunt cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Radicalii liberi pot apărea în mod natural în organism și pot fi, de asemenea, provocați de factori externi, cum ar fi fumatul, expunerea la razele UV și poluarea.
Din păcate, reducerea factorilor de stres personali și de mediu nu va împiedica în totalitate încărunțirea părului.
Mai mult de jumătate din oameni vor începe să încărunțească până la vârsta de 50 de ani, iar pentru persoanele cu o linie genetică de păr cărunt timpuriu, genetica poate juca un rol mai important decât gestionarea stresului, a declarat Dr. Joshua Zeichner, dermatolog la Spitalul Mount Sinai din New York City.
Citește și: Fructul din casă, remediul natural pentru firele albe. Te scapă după câteva spălări de părul alb
Deși nu există încă tratamente sau soluții pe deplin eficiente pentru părul cărunt, acest lucru nu înseamnă că experții renunță.
O posibilă cale de urmat constă în ceea ce se întâmplă cu melanocitele - celule din păr care formează melanina responsabilă de culoare - în cazul părului cărunt.
Oamenii de știință credeau anterior că melanocitele mor odată cu înaintarea în vârstă. Dar rezultatele unui studiu pe șobolani publicat în revista Nature în 2023 au arătat că melanocitele se pot concentra pur și simplu la rădăcina foliculului de păr, fără a mai migra în sus pe firul de păr pentru a furniza pigment.
Prin tratamente medicale, există posibilitatea ca aceste melanocite să poată fi reactivate, a spus Tosti, pentru a face părul din nou închis la culoare. Cu toate acestea, nu există în prezent niciun proces care să poată realiza acest lucru.