Dublă semnificație pentru 19 noiembrie: Ziua mondială a toaletei şi Ziua internaţională a bărbatului

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.11.2022 - 07:40
Ziua mondială a toaletei / Foto: Profimedia

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie. Data de 19 noiembrie are o dublă semnificație: Ziua mondială a toaletei şi Ziua internaţională a bărbatului.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Citește și: VIDEO Începând din anii 1960, în România s-au făcut Maybach-uri. Aveau până la 950 de cai putere

Ziua mondială a toaletei

În fiecare an, la 19 noiembrie este marcată Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că, 3,6 miliarde de oameni continuă să folosească toalete de proastă calitate, care le distrug sănătatea şi poluează mediul înconjurător, notează Worldtoiletday.info.

Din acest motiv, „WordToiletDay” are ca scop luarea de măsuri pentru a aborda criza globală a salubrizării şi pentru a atinge Obiectivul 6 de dezvoltare durabilă: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, relatează Agerpres.

În 2022, campania Zilei mondiale a toaletei, intitulată "Making the invisible visible" ("Să facem invizibilul vizibil"), se concentrează pe impactul crizei sanitare asupra apelor subterane, în special asupra modului în care sistemele sanitare inadecvate răspândesc deşeurile umane în râuri, lacuri şi sol, poluând resursele de apă subterană.

Citește și: Cum îți poți schimba furnizorul de energie dacă nu îți convin tarifele. În 24 de ore, totul online

Apele subterane sunt cea mai abundentă sursă de apă dulce din lume. Ele susţin aprovizionarea cu apă potabilă, sistemele de canalizare, agricultura, industria şi ecosistemele. Pe măsură ce schimbările climatice se agravează şi populaţia creşte, apele subterane sunt vitale pentru supravieţuirea umană.

Mesajul central al Zilei mondiale a toaletei pentru 2022 este că un sistem de salubritate gestionat în siguranţă protejează apele subterane de poluarea cu deşeuri umane.

În prezent, lumea este foarte departe de îndeplinirea promisiunii din cadrul Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6.2: asigurarea de toalete sigure pentru toţi până în 2030. Campania îndeamnă deci guvernele să lucreze, în medie, de patru ori mai repede pentru a se asigura că ODD 6.2 este atins la timp.

Ziua internaţională a bărbatului

La 19 noiembrie, Ziua internaţională a bărbatului sărbătoreşte la nivel mondial valoarea pozitivă pe care bărbaţii o aduc în lume, în familiile şi în comunităţilor lor. Pentru 2022, tema acestei zile este "Helping Men and Boys" ("Să ajutăm bărbaţii şi băieţii"), potrivit site-ului Internationalmensday.com.

Ziua internaţională a bărbatului se concentrează pe sănătatea bărbaţilor, pe îmbunătăţirea relaţiilor de gen, pe evidenţierea modelelor masculine şi pe promovarea expresiilor pozitive ale masculinităţii. Este, de asemenea, o oportunitate de a recunoaşte bărbaţii care nu se încadrează în manifestările tradiţionale ale masculinităţii, cum ar fi bărbaţii homosexuali şi bisexuali, transsexuali sau persoanele non-binare masculine, explică Nationaltoday.com.

În 1968, un jurnalist american pe nume John P. Harris a scris un editorial în care sublinia lipsa de echilibru în sistemul sovietic, care promova o Zi internaţională a femeii pentru femeile muncitoare, dar nu reuşea să ofere şi un corespondent pentru bărbaţi. Harris a declarat că, deşi era de acord că ar trebui să existe o zi pentru a sărbători femeile, aceasta marca o inegalitate în cadrul sistemului comunist.

La începutul anilor '90, Thomas Oaster, directorul Missouri Center for Men's Studies, a invitat organizaţii din SUA, Australia şi Malta să organizeze mici evenimente dedicate unei Zile internaţionale a bărbatului în luna februarie. Oaster a găzduit cu succes aceste evenimente timp de doi ani, însă încercarea sa din 1995 a avut o participare slabă. Descurajat, el a renunţat la planurile sale. Australia i-a urmat exemplul, astfel că Malta a rămas singura ţară care a continuat să sărbătorească.

În 1999, în Trinidad şi Tobago, ziua a fost readusă în atenţie de Jerome Teelucksingh de la Universitatea din Indiile de Vest. El şi-a dat seama că, deşi exista o zi pentru taţi, nu exista o zi care să sărbătorească bărbaţii care nu aveau copii sau băieţii tineri şi adolescenţi. Teelucksingh a înţeles importanţa modelelor masculine pozitive, deoarece tatăl său a fost un exemplu excelent pentru el, şi a ales să sărbătorească Ziua internaţională a bărbatului pe 19 noiembrie - ziua de naştere a tatălui său, precum şi ziua în care o echipă locală de fotbal a unit ţara sa prin eforturile de a se califica la Cupa Mondială.

De la momentul Teelucksingh, Ziua internaţională a bărbatului a servit la promovarea aspectelor pozitive ale identităţii masculine, pornind de la premisa că bărbaţii răspund mai constructiv la modele pozitive decât la stereotipurile de gen negative.

Această zi nu este menită să concureze cu Ziua internaţională a femeii, ci să sublinieze importanţa sănătăţii fizice şi mentale a bărbaţilor şi a masculinităţii pozitive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te