„Diving safari“ la 900 km de România

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 30.07.2021 - 10:08
Insula Alonnisos
Insula Skiros
Insula Skopelos
Insula Skiathos

Grecia este una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanță, caracterizată, în principal, de relaxare, distracție și „aventuri“ culinare.

SHARE

Însă Elada este și cea mai la îndemână destinație pentru amatorii de aventuri subacvatice, unele dintre cele mai ofertante locații pentru scufundători aflându-se la circa 900 de kilometri de România, în Sporadele de Nord.ț

Skiathos, Skopelos, Alonnisos, Skiros, Peristera, Gioura, Kira Panagia, Piperi etc. „Insulele Magneziei“, Sporadele de Nord, cuprind 80 de insule din Marea Egee, dar mare parte dintre ele sunt sălbatice, nelocuite.

Skiathos, Skopelos, Alonnisos și Skiros sunt principalele destinații turistice, indiferent de tipul de vacanță ales, și punctele de start pentru un „diving safari“ de neuitat. 

Oricare ar fi itinerarul ales însă, Parcul Național Marin Alonissos este „epicentrul“ unei astfel de aventuri subacvatice. 

În Sporadele de Nord se poate ajunge cu mașina, până în portul Volos și, apoi, cu feribotul / iahtul, sau cu avionul, insulele Skiathos și Skiros având aeroporturi. 

Parcul Național Marin Alonissos, „casa“ focilor-călugăr

Parcul Național Marin Alonissos cuprinde atât insula Alonissos, cât și șase insule mai mici, este „casa“ focilor Monk (foca-călugăr), o specie pe cale de dispariție, având în vedere că în întreaga Mediterană există sub o mie de exemplare, și este primul parc marin din Grecia și cel mai mare din Europa, cu o suprafață de aproximativ 2.200 de kilometri pătrați. 

Colonia de foci-călugăr din Parcul Național Marin Alonissos este formată din 55-60 de exemplare și se află pe insula Piperi, dar accesul este strict restricționat.

Mamiferele marine pot fi întâlnite, însă, pe insulițele din apropiere și, uneori, ajung și pe Kira Panagia și chiar pe Alonissos.

Pe lângă focile-călugăr, în parc trăiesc peste 300 de specii de pești și peste 80 de specii de păsări, reptile și mamifere. 

Pentru scufundătorii experimentați, cu brevet pentru scufundări la adâncimi de peste 25 de metri, în Parcul Național Marin Alonissos se află, printre altele, de exemplu, o barjă ateniană scufundată cu tot cu încărcătura de sute de amfore cu vin în secolul al V-lea î.H. Altfel, puteți face un tur vitual al epavei. 

O locație de snorkeling și diving ce nu trebuie ratată pe insula Alonissos este Peștera Albastră, între plajele izolate din Strovili și Lalarias. Iar printre cele mai frumoase plaje se numără Tzortzi Gialos, Chrissi Milia, Kokkinokastro și Roussoum Gialos. 

Insula Skiathos

Skiathos este una dintre cele mai populare destinații din Grecia. Pitoreasca insuliță are o suprafață de 50 de kilometri pătrați, o linie de coastă de circa 40 de kilometri și peste 60 de plaje.

Cea mai renumită este plaja Koukounaries, care a fost declarată a treia cea mai frumoasă plajă din Marea Mediterană. Dar nu trebuie ratată nici plaja exotică din Lalaria, pe care se ajunge doar cu barca.

Insula Skopelos

În afara faptului că a fost locația în care s-a turnat muzicalul „Mamma Mia“, insula Skopelos este o destinație romantică, cu peisaje superbe, un singur drum principal și doar două localități mai mari – orașul-port Skopelos (Chora), considerat unul dintre cele mai frumoase din Grecia, și localitatea Glossa.

Ca fapt divers, deși este mică, insula adăpostește peste 360 de biserici și mănăstiri, dintre care 123 se află în orașul Skopelos.

Insula Skiros

Skiros este cea mai mare și mai populată insulă din Sporadele de Nord. Nordul insulei este deluros, cultivat şi împădurit, iar sudul, muntos şi pietros.

Orașul Skiros este un adevărat tablou cu imobile în stil cicladic, cu căsuțe cubice albe dispuse pe o faleză înaltă, străjuit de fortăreața bizantină de la Kastro.

La multe plaje frumoase și intime din nord se ajunge doar pe jos, iar pentru gurmanzi insula este vestită pentru homari.

Insula Alonnisos

„Ikos“, așa cum a fost numită insula în antichitate, nu este prea dezvoltată din punct de vedere turistic. Patitiri este capitala și portul principal.

Iar alte așezări ce merită vizitate mai ales de către turiștii aflați în căutarea atmosferei tradiționale grecești autentice sunt Votsi, Roussoum Gialos și Steni Vala.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te