Unde e locul în care a căzut un obiect misterios omorând toți dinozaurii. Cercetătorii, stupefiați

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.09.2023 - 19:45
Chicxulub - Foto: Detlev van Ravenswaay/Science Source (Imagine refăzută pe computer)
Dinozaurii, trei sferturi din plante și animale au fost distruse de un cataclism acum 66 mil. de ani Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
aura-astronomy.org
Dinozaurii, trei sferturi din plante și animale au fost distruse de un cataclism acum 66 mil. de ani Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Dinozaurii, trei sferturi din plante și animale au fost distruse de un cataclism acum 66 milioane de ani. Cercetătorii de la Havard au analizat o cometă care ar fi ras totul de pe Terra.

SHARE

Dinozaurii, trei sferturi din plante și animale au fost distruse de un cataclism acum 66 milioane de ani. Cercetătorii de la Havard au analizat o cometă care ar fi ras totul de pe Terra.

Imaginea de mai sus recrează impactul 

Avea o lățime de zeci de mile și a schimbat pentru totdeauna istoria când s-a prăbușit pe Pământ în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Chicxulub a fost un asteroid sau o cometă în prăbușire care a lăsat în urmă un crater în largul coastei Mexicului, care se întinde pe 150 de kilometri și se întinde la 19 kilometri adâncime, conform The Havard Gazette. În imaginea de mai jos a fost recreat momentul imediat de după impact.

Impactul său devastator a dus la dispariția dinozaurilor într-un mod brusc și dezastruos, spun oamenii de știință.

A ras totul de pe Terra

Odată cu dispariția lor bruscă în masă, cometa a dus la sfârșitul a aproape trei sferturi din speciile de plante și animale care trăiau atunci pe Pământ.

Într-un studiu publicat în Scientific Reports, Avi Loeb, profesor de știință la Harvard și Amir Siraj '21, un specialist în astrofizică, au prezentat o nouă teorie care ar putea explica originea și călătoria acestui obiect catastrofal care a dus la dispariția dinozaurilor.

Folosind analize statistice și simulări gravitaționale, Loeb și Siraj spun că o parte semnificativă a unui tip de cometă care provine din o sferă de resturi de la marginea sistemului solar, a fost lovită de câmpul gravitațional al lui Jupiter în timpul orbitei sale și a fost trimisă aproape de Soare.

Chicxulub lovește planeta o dată la 250 până la 730 de milioane de ani

„Practic, Jupiter acționează ca un fel de mașină de pinball”, a spus Siraj, care este și co-președintele Harvard Students for the Exploration and Development of Space.

„Jupiter aruncă aceste comete de lungă durată pe orbite care le apropie foarte mult de Soare.”

Din acest motiv, cometele cu perioade lungi de gravitație, mai mult de 200 de ani în jurul Soarelui au o atracție gravitațională puternică și pot provoca o forță de maree. 

Citește și : Două schelete de acum 190 de milioane de ani ale unor dinozauri legendari, scoase la licitație

„Primești ceea ce se numește un eveniment de perturbare a mareelor ​​și astfel aceste comete mari care se apropie foarte mult de Soare se despart în comete mai mici. Și, practic, la ieșire, există o șansă destul de mare ca aceste comete mai mici să lovească Pământul.”

O nouă teorie

Noua teorie este un ecou cu cea prezentată de un alt profesor de la Harvard, cosmologul Lisa Randall , în cartea ei din 2015 „Dark Matter and the Dinosaurs”. 
 
În carte, ea a teoretizat că o cometă masivă din Norul Oort ar fi putut fi răsărită de acolo de un plan de materie întunecată și trimisă spre Pământ, provocând catastrofa care a devastat dinozaurii.
 
Loeb și Siraj spun că ipoteza lor poate fi testată studiind în continuare aceste cratere, altele asemenea lor și chiar pe cele de pe suprafața Lunii pentru a determina compoziția asteroizilor.
 
 
Misiunile spațiale care prelevează comete pot ajuta și ele. În afară de compoziția cometelor, noul Observator Vera Rubin din Chile ar putea fi capabil să vadă întreruperea mareelor ​​cometelor cu perioade lungi după ce va deveni operațional anul viitor.

„Ar trebui să vedem fragmente mai mici care vin pe Pământ mai frecvent din norul Oort”, a spus Loeb. 

„Sper că putem testa teoria având mai multe date despre cometele cu perioadă lungă, să obținem statistici mai bune și, poate, să vedem dovezi pentru unele fragmente.”

Loeb a spus că înțelegerea acestui lucru nu este doar crucială pentru rezolvarea unui mister al istoriei Pământului, ci s-ar putea dovedi esențială dacă un astfel de eveniment ar amenința din nou planeta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te