De unde provine sarea de Himalaya și de ce e roz? Este sau nu mai sănătoasă față de sarea de masă?

DE Florentina Enache | Actualizat: 09.08.2024 - 12:32
De unde provine sarea de Himalaya și de ce e roz? Este sau nu mai sănătoasă față de sarea de masă? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
De unde provine sarea de Himalaya și de ce e roz? Este sau nu mai sănătoasă față de sarea de masă? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

De unde provine sarea de Himalaya și de ce este roz? Este sau nu mai sănătoasă față de sarea de masă?

SHARE

Sarea roz de Himalaya este prezentată ca fiind o versiune mai sănătoasă a sării obișnuite. Adevărul, ca întotdeauna, este mult mai complex. 

În afară de frumoasa sa nuanță de roz, nu există prea multe lucruri care să diferențieze versiunea himalayană a condimentului de cea care se află în dulapurile din bucătăria dumneavoastră chiar acum. Așadar, ce dă acestui condiment culoarea sa caracteristică și de ce auzim atât de multe despre presupusele sale beneficii pentru sănătate? 

De unde provine sarea roz de Himalaya?

Sarea roz este extrasă din dealurile din nord-estul Pakistanului, într-o zonă cunoscută sub numele de Salt Range - unul dintre cele mai îndepărtate podișuri ale munților Himalaya, situat la peste 1.400 de kilometri distanță de Muntele Everest, conform unui articol al IflScience.

În această zonă, sunt exploatate aproximativ 400.000 de tone de sare din vaste mine subterane, transportate în camioane și exportate în afara țării în fiecare an.

Citește și: Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific

Pare o cantitate mare de sare, însă zăcămintele sunt departe de a fi epuizate. Legenda spune că Salt Range a fost descoperit pentru prima dată de armata lui Alexandru cel Mare în anul 320 î.Hr., iar condimentul roz a fost comercializat pe scară largă cel puțin din anii 1500.

Se estimează că doar în faimoasa mină de sare Khewra există încă sare pentru următorii 300 de ani.

Are sarea roz de Himalaya mai multe beneficii pentru sănătate?

Se crede că sarea roz de Himalaya din această mină s-a format acum milioane de ani prin evaporarea unor corpuri de apă.

Sarea este extrasă manual și prelucrată minim pentru a obține un produs nerafinat, fără aditivi și considerat mult mai natural decât sarea de masă.

Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

La fel ca sarea de masă, sarea roz de Himalaya este compusă în principal din clorură de sodiu.

Cu toate acestea, procesul natural de recoltare permite sării roz de Himalaya să dețină multe alte minerale și oligoelemente care nu se găsesc în sarea de masă obișnuită.

Unii oameni estimează că aceasta poate conține până la 84 de minerale și oligoelemente diferite. 

Cu toate acestea, mineralele suplimentare din sarea roz de Himalaya se găsesc în cantități atât de mici încât este puțin probabil să vă ofere beneficii pentru sănătate, scrie Healthline.

De ce este sarea de Himalaya roz?

Culoarea sării de Himalaya provine de la mineralele suplimentare care sunt prezente în cristalele de sare.

„Datorită cantității mari de oxid de fier, sarea capătă o culoare roz", a declarat pentru Popular Mechanics la începutul acestui an Javed Ahmed Bhatti, fondator și CEO al Ittefaq Salt, un producător de sare de Himalaya cu sediul în Lahore. 

Citește și: Fructul plin de vitamine, care ajută la creșterea frumoasă a unghiilor și a genelor. E sezonul lui

Sarea roz de Himalaya poate conține urme de minerale, precum calciu, fier, zinc, crom și magneziu, care influențează culoarea specifică a fiecărui cristal. Deși toate acestea sunt minerale benefice de care corpul tău are nevoie pentru a continua să funcționeze corect, schimbarea sării obișnuite din dieta ta cu cea din Himalaya nu îți va oferi un stimulent pentru sănătate, conform oamenilor de știință.

„Din punct de vedere al compoziției, nu putem afirma că această sare ar avea suficient zinc, magneziu sau calciu pentru a face o diferență", a declarat cercetătorul în industria alimentară Ali Bouzari pentru The Atlantic în 2018.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te