De la Belgrad la Bar, cu Plavi voz, luxosul tren al dictatorului Iosip Broz Tito

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.11.2019 - 11:05

Împătimiți ai călătoriilor cu trenul, aventurieri, pasionați de istorie sau inedit, nu există experiență pe șine mai extravagantă decât cea la bordul Plavi voz

SHARE

Este vorba de „Trenul albastru“ construit special pentru fostul dictator iugoslav Iosip Broz Tito și folosit de acesta în anii 1960 – 1970 pentru a-și impresiona oaspeții importanți sau pentru a merge cu familia și anturajul său către destinația sa preferată de vacanță, Insulele Brijuni (Croația).

Acum, recondiționat complet, Plavi voz poate fi vizitat ca un muzeu în Gara Centrală din Belgrad, în Topčider Depo, iar, din când în când, își dezmorțește roțile cu călători la bord pe o distanță de circa 480 de kilometri, până la Bar, principalul port din Muntenegru, străbătând, probabil, unul dintre cele mai spectaculoase trasee feroviare montane din sud-est-ul Europei.

Decorate în stil Art Deco, cu lambriuri din lemn atent lucrate, fotolii îmbrăcate în catifea și draperii ample, din mătase fină și catifea, vagoanele sunt o adevărată carte de istorie pe roți. „Trenul albastru“, mijlocul de transport preferat al lui Tito pe teritoriul fostei Iugoslavii, a fost locul în care temutul dictator s-a întâlnit cu numeroși lideri din anii ’60-’70, precum Regina Elisabeta II a Marii Britanii, Yasser Arafat (liderul Autorității Palestiniene), președintele francez François Mitterrand sau Nicolae Ceaușescu, dar și cu vedete din lumea showbiz-ului, ca Sophia Loren și Elizabeth Taylor.

Lounge-ul destinat întâlnirilor lui Tito, biroul și apartamentul privat al acestuia păstrează neștirbită atmosfera, dar, din păcate, Plavi voz nu mai are locomotivele cu abur inițiale, care erau botezate după bătălii celebre din cel de-al Doilea Război Mondial (Dinara, Kozara, Sutjeska și Neretva).

Trenul este pus în mișcare de locomotive diesel - electrice din anii 1970.

Călătoria Belgrad – Bar sau viceversa durează aproximativ 11-12 ore, timp în care un ghid calificat va trece în revistă trecutul zbuciumat al regiunilor traversate.

De asemenea, pasagerii sunt invitați în apartamentul privat al lui Tito, ce include o baie complet echipată și un birou. Iar la vagonul restaurant sunt servite preparate delicioase, făcute după rețetele originale din cartea de bucate a dictatorului.

Pentru a condimenta călătoria cu „Trenul albastru“, puteți pleca să vizitați Podgorița, capitala Muntenegrului, și Kotor, un vechi și romantic oraș de pe coasta Adriaticii inclus în patrimoniul UNESCO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.