De ce simțim că timpul trece mai repede din 2020? Specialiștii au mai multe explicații

DE Alexandra Lupascu | 27.09.2024 - 18:26
De ce simțim că timpul trece mai repede din 2020? Specialiștii au mai multe explicații Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)
De ce simțim că timpul trece mai repede din 2020? Specialiștii au mai multe explicații Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

De ce simțim că timpul trece mai repede din 2020? Specialiștii au mai multe explicații pentru fenomenul resimțit de mai multe persoane.

SHARE

Există mai multe explicații diferite pentru ce simțim că timpul trece mai repede în unele cazuri. Potrivit unei teorii, acest lucru se poate datora faptului că evenimentele din 2020 ne-au determinat să ne deconectăm de lumea reală și să ne scufundăm și mai mult în spațiul digital.

Din această cauză, ultimii patru ani ne pot face să simțim că nu ar fi reali, ca și cum nu s-au întâmplat niciodată.

Potrivit unei alte idei, așa-numita teorie a „vârstei blocate” provoacă deziluzie temporală. În conformitate cu aceasta, mulți oameni pot simți că vârsta lor este diferită de numărul lor real de ani.

De ce simțim că timpul trece mai repede din 2020? Specialiștii au mai multe explicații

Conform ipotezelor, dacă nu simțim că vârsta noastră biologică este aceeași cu vârsta noastră reală, motivul poate fi că anii petrecuți în timpul blocajelor au căzut de fapt din viața noastră, din trecutul nostru.

De exemplu, un tânăr în vârstă de acum 30 de ani, care avea 25-26 de ani când a izbucnit epidemia, poate simți că a doua jumătate a celor douăzeci de ani a fost pierdută.

De aceea simțim că timpul zboară

Unii oameni cred că percepția noastră asupra timpului s-a schimbat în ultimele decenii, deoarece suntem mult mai ocupați decât predecesorii noștri. Muncim mult mai mult și vedem mult mai multă muncă ca o sarcină, uneori ca o sarcină obligatorie și, ca urmare, experimentăm mai puțin viața de zi cu zi.

Dar tehnologia modernă, precum smartphone-urile, internetul și informațiile inutile, nu ne ajută să ne încetinim puțin pe noi înșine și pe timpul. 

Citește și: Cât timp chiriașii pot să nu plătească facturi la bloc? În câte zile trebuie trecuți la întreținere

Din această cauză, suntem mai puțin capabili să acordăm atenție prezentului, să trăim în prezent, decât eram acum câteva decenii.

Pe lângă cele de mai sus, există și o nouă teorie despre motivul pentru care anii par să treacă mult mai repede decât înainte.

În legătură cu efectul Covid -ului asupra  creierului nostru, a luat naștere așa-numita „teorie a percepției timpului” , a cărei esență este că percepția creierului nostru asupra timpului se schimbă în timpul vieții noastre , în care mai multe lucruri diferite joacă un rol. 

Ce rol joacă percepția

Fenomenul este explicat de Thomas Mulligan într-un videoclip publicat pe TikTok, după cum urmează. La prima noastră aniversare, anul trecut reprezintă 100% din viața noastră.

Citește și: Cine va plăti o factură la energie de 900 lei, la bloc? În care luni va veni această întreținere?

La a doua zi de naștere, încă un an trece deja 50 la sută din viața noastră. Până la 20 de ani, un an reprezintă cinci la sută din viața noastră.

Aceasta înseamnă că, de exemplu, perioada cuprinsă între 20 și 25 de ani reprezintă o cincime din anii trăiți până la acel moment, în timp ce perioada cuprinsă între 25 și 30 de ani este doar o șesime. 

Așa putem încetini timpul perceput

Thomas Mulligan mai adaugă: avem ocazia să încetinim timpul pe care îl percepem că devine mai rapid. Secretul acestui lucru este să încercăm  să ne facem viețile cât mai interesante și memorabile posibil, făcând ceva cu adevărat unic și interesant. 

Pentru că datorită acestor acțiuni care oferă o experiență de durată, conform percepției noastre, viteza trecerii timpului scade, în timp ce între timp, atunci când îndeplinim sarcini de rutină , simțim mult mai mult ca anii trec cât ai clipi din ochi. .

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te