De ce a refuzat Ileana Stana Ionescu inelul și rochia de mireasă. Drama soțului. „Nu iese pe stradă”

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.09.2022 - 18:41
Ileana Stana Ionescu și soțul - FOTO: viva.ro

Ileana Stana Ionescu și partenerul de viață sunt împreună de peste 65 de ani și se iubesc enorm. Cei doi au un băiat pe nume Andrei Manuel.

SHARE

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara. A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reșița, unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul.
Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița.  Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra, pe atunci, Ileana, a dat probă și a rămas în teatru. Acolo l-a întâlnit pe actorul Andrei Ionescu, care în scurt timp i-a devenit soţ.

Citește și: Românul, gardă de corp a durilor Jason Statham și Dolph Lundgren. L-a învins dorul de țară

La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamț și i-a propus să vină în București, să dea concurs la Teatrul Național. A dat concurs și l-a luat, începând să joace acolo în 1965. Debutul în Teatrul Național l-a făcut avându-l partener de scenă pe Florin Piersic, scrie ziarulmetropolis.ro

”Piersic a însemnat foarte mult pentru mine fiindcă rolul cu care am debutat în Teatrul Naţional a fost în ”Idiotul”. Şi maestrul Finţi, care era regizor, era foarte riguros, foarte dur, iar eu eram uşor speriată. Ori Florin a injectat în mine atâta energie, atâta credinţă şi atâta forţă încât m-a ajutat să zbor deasupra tuturor acestor inconveniente. Şi uite, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt atâţia ani de când sunt acolo şi cu toate că sunt pensionară acum, continui să colaborez cu Teatrul Naţional şi am avut foarte multe satisfacţii”, afirma marea actriţă în interviu.

Citește și: Cum și-a pus Halep averea la adăpost de Toni Iuruc. Contractul prenupțial i-a salvat 2,4 milioane $

Un mariaj îndelungat

”Primii paşi în teatru au fost datorită fratelui tatălui meu, care era în Reşiţa, unde m-am dus eu să-mi câştig existenţa după eşecul cu ziaristica. Fiind iubitor de teatru avea multe cunoştinţe acolo şi un actor bătrân care juca în ‘Şcoala femeilor’ m-a ochit şi a zis că poate aş vrea să încerc să joc rolul Agnes. Şi eu, în inconştienţa absolută a vârstei şi în necunoştinţă totală a profesiei, nu ştiam ce înseamnă de fapt un actor, am început să mă pregătesc şi am intrat în Agnes. Şi mi-am făcut datoria în mod convenabil de vreme ce am reuşit să rămân în teatru mai departe.

Tot cu această ocazie, în ‘Şcoala femeilor’ l-am cunoscut pe soţul meu şi am rămas împreună până azi. A fost o etapă foarte bogată, am jucat primul meu rol în travesti în ‘Înşir-te mărgărite’ (…) ”, mărturisea actriţa într-un interviu acordat Agerpres.

NU a făcut nuntă

Nu și-au jurat credință în fața lui Dumnezeu, nu au făcut nuntă, dar au purtat mereu verighete pe care nu le-au rătăcit. Se completează atât în viața de zi cu zi, cât și pe scena teatrului, ambii fiind profesioniști.

„Noi ne-am înțeles bine și pentru că suntem diferiți, în unele privințe. Între noi este o diferență de 9 ani, ca vârstă. Cât privește personalitatea, eu vă pot spune că sunt foarte calm și nu pun problemele la suflet, le iau în râs.

Ileana este mai vulcanică, vorbește foarte repede. La sfârșit, după ce tot povestește, o întreb ce a vrut să spună. Între noi nu au fost accese de gelozie, când aveam alt partener de scenă.

Am jucat și împreună, a fost chimie între noi și pe scenă, am fost doi profesioniști. Îmi mai amintesc că, din toate turneele, ea aduna cărți de bucate, apoi eu și fiul meu trebuia să gustăm ce prepară, pe capul nostru cădea treaba asta. Îi spuneam Ilenei doar atât: «Este foarte bună, dar să nu mai faci!».

Mai avem și acum verighetele, le păstrăm, nu le-am consumat, ca să fac și o glumă, și nu le-am rătăcit. Dar mai avem și alte trei mici verighete, tot din aur, în trei culori, pe care ni le-a adus fiul nostru, din America, la ”Nunta de Aur”, când am împlinit 50 de ani de la cununie. Cum am stat atâția ani împreună?

Văd că acum toți au dormitoare separate și televizoare, dar noi am avut mereu pat comun, dormitor comun, acesta este secretul. Dacă nu dormi împreună te înstrăinezi, căci nu mai povestești înainte de culcare. Noi însă nu ne-am jurat credință la biserică, nu am făcut nuntă, Ileana nu a fost mireasă, iar eu nu am fost ginere. Nu am făcut nuntă pentru că nu ne prea plac spectacolele, le-am avut pe ale noastre, pe scenă, n-am mai vrut și în viața personală...

Ileana este bine, stă acasă, ca la pensie. Din păcate, eu am probleme de sănătate, de-abia mai văd siluetele, nu prea descifrez bine amănuntele, iar fețele nu le recunosc, nu le văd bine. Le ghicesc doar după siluete și după voce. Încă mă mai descurc”, a mărturisit soțul actriței Ileana Stana Ionescu pentru ego.ro.

O carieră îndelungată

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa şi Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein şi Zoia în ”Gaiţele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneţia”, ”Dumbrava minunată”, ”Şantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat şi în seriale precum ”Fetele marinarului” şi ”Las Fierbinţi”.

Actrița s-a retras în 2018.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te