Cum să iei bronzul mondial la crap

DE Mihai Duță | Actualizat: 08.03.2019 - 08:22
PASIUNE 
Nelu Căpitanu și Florin Mirea, în picioare echipajul din sectorul C, în timpul concursului

Echipa Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Călăraşi a urcat pe podiumul Campionatului Mondial de Pescuit din Africa de Sud, la proba de pescuit crap.

SHARE

Competiția a fost una extrem de disputată, cu 24 de echipe din toată lumea. Concursul a ținut 72 de ore fără întrerupere pe un lac aflat în plină savană, la 60 de km de cea mai apropiată localitate. Au fost câteva obstacole neprevăzute, dar pescarii români au reușit să le depășească.

„Pregătirile sunt foarte importante pentru un astfel de concurs. În primul rând, este vorba despre cunoașterea amănunțită a locului de pescuit, adâncimea apei, speciile care populează zona respectivă, istoricul competițiilor și despre orice altă informație care poate duce la capturi importante.

În Africa de Sud nu știam locul de pescuit, iar informațiile au fost greu de obținut. Ba mai mult, un mare dezavantaj al nostru a fost că, din cauza distanței și a costurilor, nu am putut să participăm la un antrenament prealabil pe pista de concurs. Noi am intrat direct în concurs atunci și a durat ceva timp până când băieții au reușit să facă profilul lacului, să stabilească adâncimea și așa mai departe. Ei sunt însă pescari de competiție, foarte bine pregătiți și au reușit să treacă peste acest obstacol“, explică Liviu Coman, șeful lotului și director al AJVPS Călărași.

Cum se ajunge la Cupa Mondială

Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România  este afiliată la Federația Internațională de Pescuit Sportiv (FIPS). În fiecare an se organizează competiții interne cu caracter național, participanții fiind doar de la cluburi afiliate la AGVPS. Aceste competiții nu au legătură cu Ministerul Tineretului și Sportului. Concursurile încep primăvara, sunt calificări, iar echipa care câștigă finala are dreptul să reprezinte România la Cupa Mondială organizată de Federația Internațională de Pescuit Sportiv. Aici se concurează la mai multe secțiuni, însă ai noștri participă la pescuitul de crap.

„Participarea la un astfel de concurs este foarte costisitoare. Există și sponsorizări, dar niciodată în măsura de a acoperi în totalitate cheltuielile. Membrii echipei mai vin și cu bani de acasă. În lumea lor este o mare bucurie, o mare satisfacție să câștigi un trofeu de genul acesta, e un lucru neprețuit“, spune Liviu Coman.

Anton Ioan Roman, din echipajul aflat în sectorul A, bucurându-se de o captură

O lansetă complet echipată costă de la 2.000 de euro în sus. La concurs, fiecare membru al echipei are voie să pescuiască cu două lansete odată. Dar toți au câte cinci-șase lansete la ei pentru a evita orice situație neprevăzută. 

„La deplasarea în Africa de Sud a fost nevoie de 600 kg de nadă. Evident, nu am putut să o transportăm, așa că am fost nevoiți să o cumpărăm de acolo, la prețuri mult mai mari ca în România. A fost destul de dificil acolo, dar perseverența și priceperea băieților a făcut să reușim să urcăm pe podium, pe locul al treilea“, adaugă conducătorul echipei.

Echipa AJVPS Călăraşi a fost înființată anul trecut când a și câștigat campionatul național primind dreptul de a participa la Cupa Mondială. Medalia de bronz este și „prima lor abatere“, așa cum glumește Liviu Coman, conducătorul echipei. Sportivii sunt din București și Călărași și au vârste între 25 și 56 de ani.

Ei se antrenează preponderent pe lacul Sărulești pentru că au un protocol cu administrația lacului. De altfel, echipa se numește AJVPS Călărași – Lacul Sărulești. Anul trecut s-au mai antrenat și pe lacul Corbu din județul Constanța.

Aici nu există un antrenor ca la fotbal, băieții își împărtășesc experiența mereu, colaborează foarte bine.

Echipajul Emilian Paraschiv, Alexandru Vasile Gagiu din sectorul B

La competiție sunt doi căpitani care nu concurează, dar au un rol foarte important. Ei au voie să patruleze pe baltă și să obțină informații prețioase pentru propria echipă. Pot transmite ce nadă merge, în ce zonă se prinde, cât de mari sunt capturile. Doar căpitanii au voie să intre la propriile standuri, să stea de vorbă cu membrii echipei, să participe la cântar.

Echipa este compusă din 6 titulari care pescuiesc câte doi. Mai sunt două rezerve care pot intra în concurs la nevoie. Dacă unul dintre titulari este epuizat psihic sau fizic în timpul celor 72 de ore de concurs, acesta poate fi înlocuit de o rezervă cu avizul arbitrilor. De reținut că pescarii nu au voie să părăsească standul decât pentru a merge la toaletă în cele trei zile de concurs.

 

Echipa României a prins 367 de crapi
în cele 72 de ore de concurs

 

„Un pescar sportiv trebuie să aibă o vedere foarte bună, să lanseze cât mai departe și cât mai precis, să fie rezistent la efort și la stres timp de trei zile non-stop și să aibă această nebunie frumoasă pe care numai pescarii o înțeleg“, crede Liviu Coman.

O tonă de crap pentru locul 3

În Africa de Sud a fost o festivitate de deschidere impresionantă, competiția bucurându-se de foarte mulți competitori la toate tipurile de pescuit (de pe țărm, din barcă, lansări la distanță în mare, pescuit la crap, la răpitor, spinning, etc.).

„La festivitatea de deschidere au participat peste 1.500 de persoane din aproape toate țările lumii. După masa festivă, participanții au plecat la locul de pescuit , fiecare la secțiunea lui.

La crap, pe primul loc a fost Africa de Sud, care nu prea avea cum să piardă, pentru că ei știau foarte bine locurile, pe doi a fost Franța, apoi am ieșit noi pe locul trei.

Lacul de acumulare Bloemhof Dam din Africa de Sud a găzduit Cupa Mondială de pescuit, secțiunea crap.
 

Cantitatea totală de pește prinsă de echipa noastră a fost de o tonă. Capturile nu au fost așa mari, cam la 2-3
kilograme. Cea mai mare captură a noastră a fost de 4,9 kg. Vă dați seama, la o tonă a fost muncă multă să tot scoți, să pui pe cântar“, povestește conducătorul echipei.

În total, echipa noastră a prins 367 de crapi. Captura cea mai mare din concurs a fost de 8,190 kg și a aparținut echipei Franței. Africa de Sud a câștigat cu un total de 1.759 kg, urmată de Franța cu 1.100 kg.

La final a fost ceremonia de premiere, urmată de o masă festivă. Anul viitor, Cupa Mondială va fi organizată în Ucraina.

Am putea avea o Cupă Mondială în România

Oficialii români speră ca în toamnă să poată organiza, pe lacul Sărulești, o Cupă Mondială, tot la crap, dar în stilul plantat.

„La inițiativa nostră, sub egida AGVPS România și a FIPS, sper că vom reuși să organizăm, în septembrie, o Cupă Mondială la stilul plantat. Am dat invitațiile în Africa de Sud și a fost o bună receptivitate. FIPS a fost de acord, ar fi prima ediție și sper să avem răspunsuri favorabile. Acum așteptăm să vedem dacă va fi un număr rezonabil de participanți pentru a organiza această competiție“, a spus Liviu Coman, directorul
AJVPS Călărași.

Echipa României

Reprezentativa României care a câştigat medalia de bronz la pescuitul de crap este formată din trei echipaje, fiecare având fiecare câte doi pescari (rândul de jos de la stânga la dreapta) - Emilian Paraschiv, Alexandru Vasile Gagiu, Nelu Căpitanu, Florin Mirea, Ioachim Ştefan Babiţă, Anton Ioan Roman; (rândul de sus de la stânga la dreapta) două rezerve - Marian Orlando Florea și Constantin Dan; doi căpitani - Alexandru Alexandrescu, Adrian Theodor, Oliviu Orhei şi şeful lotului - Liviu Coman. Toți sunt de la AJVPS Călărași.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te