Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu? Farsa care l-a făcut să leșine

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.10.2024 - 08:16
Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu? Marele și iubitul actor a avut parte de numeroase aventuri în timpul numeroaselor pelicule în care a jucat. Dar una anume, petrecută la începutul anilor 1980, era să-i fie fatală.

SHARE

Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu? Glumele, farsele sunt ceva obișnuit între actorii care participă la turnarea unei pelicule. Dar marele actor a fost în centrul uneia care era să-l trimită de-a binelea în mormânt, mult înainte de a-i veni vremea.

Cum era să moară Jean Constantin la filmările din cimitirul Bellu? Farsa care l-a făcut să leșine

Jean Constantin a fost și a rămas unul dintre cei mai iubiți actori ai României, chiar dacă am fost cu toții întristați de dispariția sa, acum 14 ani, pe 26 mai 2010.

Născut la 21 august 1927, în Techirghiol, artistul și-a pus amprenta unică pe numeroase roluri din cele peste 50 de filme în care a jucat.

De fapt, aproape că n-a fost producție de succes, cel puțin înainte de 1990, care să nu-l aibă în distribuție pe Jean Constantin.

Citește și: Marele actor Jean Constantin a avut trei soții. A fost Cavaler de Malta. De ce a murit sărac?

A fost Parpanghe în toate cele șase filme din seria Haiducilor, Patraulea, în cele trei cu Brigada Diverse, Limbă, în filmele cu comisarul Moldovan, dar și Ismail, în seria tv „Toate pânzele sus”, ca să enumerăm doar câteva.

Hâtru ca un oltean, deși originea sa era greco-albaneză, actorul era mai mereu pus pe șotii. Dar, într-o noapte, avea să fie el însuși victima unei farse destul de sinistre pusă la cale de cascadorul Vasile Popa, poreclit „Țeavă”.

Jean Constantin, în „pielea” personajului Limbă - Foto: Facebook/Cineclic

Cei doi trebuiau să filmeze scene de noapte în cimitiru Bellu, cu ocazia filmărilor la „Duelul”(1981), din seria celor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu, care intepreta și rolul comisarului.

Jean Constantin era tot Limbă, omul cu informațiile din lumea răufăcătorilor, în timp ce „Țeavă”, dincolo de sarcinile de cascador, îl juca pe Stângă, unul din oamenii lui Grigore Maimuca, un om politic apropiat de mișcarea legionară, interpretat de Colea Răutu.

Întâmplarea cu pricina a fost povestită chiar de Vasile Popa, care a mărturisit, că, neașteptându-se la reacția avută de Jean, s-a speriat el însuși de consecințele posibile ale propriei farse.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

„La un moment dat, am avut o filmare de noapte, care se petrecea într-un cimitir. S-a filmat în Bucureşti, la Cimitirul Bellu. Am ajuns devreme, să studiez terenul şi să văd exact locul în care se vor trage cadrele de film.

Aşa am ajuns până la marginea cimitirului, unde am descoperit un coşciug gol. Imediat mi-a venit o idee. Ajutat de un băiat, am luat coşciugul şi l-am pus lângă aleea principală, ascuns sub o tufă de liliac. 

Când l-am văzut pe Jean Constantin că vine, m-am băgat în coşciug şi am tras şi capacul, însă nu de tot, ca să îmi dau seama totuşi ce se întâmplă. Oricum era întuneric beznă afară. Când a trecut prin dreptul meu, am dat la o parte capacul de la coşciug şi l-am apucat strâns de picior.

A zis doar un «Au!», apoi a căzut ca secerat. Imediat am sărit din coşciug şi am început să-i dau palme şi să-l zgâlţâi, dar Jean rămânea inert. «Ăsta a murit!», au spus şi ceilalţi care erau prin zonă. Noroc cu un gropar care era prin zonă.

Nici nu mai ştiu ce i-a făcut lui Jean, că mă panicasem şi eu, dar l-a ajutat să-şi revină. Jean n-a mai vorbit cu mine trei ani. Mi-a spus doar atât: «Fir-ai al dracului, «Ţeavă», să fii! Din cauza ta era s-o «mierlesc» la Bellu»“, a povestit cascadorul, potrivit adevarul.ro.

Cu Sergiu Nicolaescu, la filmările pentru „Duelul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Dar Jean Constantin n-a scăpat de filmările prin cimitire nici aproape trei decenii mai târziu. S-a întâmplat cu ocazia producției peliculei „Supravieţuitorul“, regizat tot de Nicolaescu, în vara anului 2007, unde s-au regăsit pe ecran un comisar Moldovan și un Limbă mai bătrâni.

Conform scenariului, Jean a fost nevoit să filmeze din nou printre morminte, atât în Bucureşti, cât şi în Praga, iar aventurile n-au lipsit nici de această dată. Ba chiar a trebuit să doarmă o noapte într-o rulotă parcată în cimitirul din capitala Cehiei.

De astă dată, întâmplarea a fost relatată de actorul George Mihăiță, care a avut în film rolul lui Haral („Haralambie”) bătrân, un fost bandit din Bucureștiul interbelic, fugit în străinătate.

Citește și: Jean Costantin: Nu a avut copii, dar le-a creat un teatru. Tragedia celor 3 surori, cu același nume

„Dacă Jean era întrebat de cineva unde şi-a petrecut nopţile în Cehia, cât am filmat acolo pentru «Supravieţuitorul», spunea că în cimitir. Şi nu era o glumă, chiar a dormit la un moment dat în cimitir, într-o rulotă, pentru că trebuia filmată o secvenţă noaptea acolo.

Ţin minte un episod care ne-a dat fiori tuturor. Se filma pe alei, în întuneric. La un moment dat, în liniştea aia deplină, s-a deschis cu zgomot uşa unei capele. Toată lumea a înlemnit.

A apărut un individ slab, jigărit, vai de el! Jurai că e de pe lumea cealaltă! Era administratorul cimitirului şi acolo dormea. şi-a amintit, amuzat, Mihăiţă.

Deși visa să plece pe mare îîn ele patru zări ale lumii, Jean Constantin a ajuns la actorie, chiar dacă n-a avut studii de specialitate.

Dar, după ce a avut numeroase slujbe, inclusiv de hamal în port, unde l-a avut coleg pe Ilarion Ciobanu, a ajuns să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră unde, în 1952, era angajat pe partea artistică.

Jean Constantin era să ajungă de-a binelea la Bellu, din cauza farsei lui „Țeavă” - Foto: Facebook/Cineclic

„Eram angajat al Consiliului sindical al şantierului. Controlam brigăzile artistice. Pe urmă m-am transferat la I.M.U Medgidia. Aici am luat câteva premii, cu brigada; în 1954 am fost laureat pe ţară pentru marinarul din opereta «Vânt de libertate»”, povestea el, într-un interviu.

Aceste brigăzi artistice l-au ajutat să se angajeze la Teatrul Fantasio, în 1957, unde a debutat în același an, teatru căruia îi va fi fidel toată viața.

În 1965, și-a făcut prima apariție și în cinematografie, în „Procesul alb”. după care au urmat primele două filme din seria Haiducilor, apoi totul este istorie.

Celebrul actor a fost căsătorit de trei ori și a vorbit mereu cu drag de cele cu care a împărţit câte o bucată din destinul său, în special de ultima sa consoartă, Nina - fosta soție a lui Gheorghe Cozorici - cea care i-a fost alături până la finalul vieții.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul cu cele mai multe roluri în filme. Despre cine zicea: Era malefic!

Artistul nu a avut copii, dar i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă, astfel că, pentru ei, a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa.

Pe 26 mai 2010, maestrul Jean Constantin i-a făcut pe români, pentru prima dată, să se întristeze, după ce, până atunci, le înveselise viaţa.

A murit în locuinţa sa din Constanţa, la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o moștenire care, din fericire, încă găsește ecou și în inimile generațiilor mai tinere de spectatori.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te