Cine a fost actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate. Era „prea emancipată”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.01.2023 - 13:05
Stela Popescu a intrat în atenția Securității de pe băncile facultății

Stela Popescu a fost urmărită de Securitate încă de la începutul anilor '60, când actrița era studentă la „Teatru și film”. În grupul actriței a fost infiltrat actorul Valentin Uritescu cu misiunea precisă de a o spiona.

SHARE

Celebra actriță, plecatgă dintre noi în 2017, a fost urmărită de Securitate încă de la începutul anilor '60, când era studentă la „Teatru și film”. Stela Popescu făcea parte dintr-un grup considerat „prea emancipat” pentru acele vremuri, în care se mai regăseau Fary Baranga (fiul dramaturgului român de origine evreiască Ioan Aurel Baranga, membru al CC al PCR), Camelia Zorlescu sau Oana Diamandi.

Dezvăluirea a fost făcută de actorul Valentin Uritescu, decedat și el între timp, în cartea să biografică „Să ai grijă de cel mai bun din ține”. El  a povestit că a fost nevoit să redacteze câteva note informative sub numele de „Paul Gavrilescu”, scrie siteul știrilekanald.ro.

Uritescu a fost racolat de Securitate la începutul anilor '60, pe vremea când era student la „Teatru și Film”. Actorul a dezvăluit că timp de doi ani a fost nevoit să dea note informative despre colegii lui de facultate.

El a povestit că a fost luat cu forță și interogat timp de mai multe ore pentru că mințise la înscrierea în facultate: în fișa de înscriere, el scrisese că tatăl lui este membru al PCR, însă acesta renunțase de câțiva ani la această calitate. În aceste condiții, securiștii l-au amenințat că va fi exmatriculat din facultate, dacă nu semnează un angajament pentru următorii doi ani.

„...Dumneata ești un ochi care, vigilent, stă deschis pentru că nu cumva dușmanul să pună ceva la cale și noi să nu fim pregătiți. Încearcă să te apropii de grupul următorilor: Doru Popescu, Hary Baranga, Camelia Zorlescu, Stela Popescu, Oana Diamandi.

Valentin Uritescu

- Tov ofițer, ăștia sunt în anul patru și nu... Eu vin de la țară, nu se uită ei la mine. Cum să întru în anturajul lor?

- Am zis să încerci. Uite, de exemplu, când îți vine câte un pachet de acasă, cu cârnați, țuică și prăjituri, știi dumneata, tărie că aia căreia i-ați dat foc pe pervazul ferestrei acum câtva timp. Invită-l și pe Doru Popescu ori pe Dodu Cătălin, colegul tău, chiar dacă nu stau la cămin. O să fie încântați să vină la agapă, și-acolo, poate o să-și dea drumul.

Eram șocat de ce auzeam. Știu tot, din moment ce sunt la curent și cu pachetele primite de acasă și cu băută ținută în camera lui Sandu Simionica și a lui Mitică Iancu, mi-am zis”, a scris Valentin Uritescu în cartea sa.

Suflete pereche  

Marea iubire a Stelei Popescu a fost Mihai „Puiu“ Maximilian, cu care a trăit o poveste scrisă parcă de un scenarist, pentru o peliculă romantică.

În viața regretatei artiste, care a murit la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă o carieră de neegalat și o durere profundă, au existat două căsnicii, însă cea de-a doua i-a adus fericirea adevărată. Bărbatul o iubea extrem de mult și nu se culca niciodată până ce ea nu ajungea acasă. 

Stela Popescu și Puiu Maximilian au avut o căsnicie frumoasă, care s-a întins pe o perioadă de trei decenii, până ce în decembrie 1998 umoristul a fost răpus de cancer.

La momentul întâlnirii lor, actrița era deja măritată de mai bine de opt ani, dar acest număr a devenit nesemnificativ când l-a întâlnit prima dată pe Puiu, pentru care a simțit „acel ceva“, fiind dragoste la prima vedere, așa cum avea să mărturisească mai târziu.

„Când ne-am cunoscut, eu aveam 33 de ani, iar Mihai 35 de ani. Dragostea este o chimie inexplicabilă, dar pot spune că era teribil de inteligent, îmi inspira încredere şi avea un simţ al umorului foarte dezvoltat. La început a fost şi puţin introvertit şi mai tăcut, dar cu timpul a ajuns să vorbească mai mult ca mine“, povestea Stela Popescu pentru Click.ro.

Citește și: Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii. Șanse mari de vindecare

Despre momentul în care adevărata dragoste i s-a așezat în cale, actrița a declarat următoarele: „Am simţit atunci că fără el nu mai pot continua“.

Zis și făcut, căci Stela Popescu a fugit de acasa „călare“ pe un Renault 16, împreună cu cel pe care avea să-l numească „sufletul meu pereche“. A decis să divorțeze de Dan Puican (83 de ani), iar vestea a căzut „ca un trăsnet“ pentru cel ce i-a fost soț timp de opt ani, însă marea doamnă a Teatrului de Revistă și-a continuat drumul fără regrete.

Citește și: Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret

„Nu a vrut să se despartă, a căzut ca un trăsnet pe capul lui. A acceptat până la urmă toată povestea asta. Dar ăsta a fost drumul meu. Şi nu-mi pare rău. A fost mai bine aşa pentru că eu nu îmi doream copii. Întotdeauna mi-a fost frică de durere“, a mai povestit Stela Popescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te