Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.01.2023 - 11:11
Percheziții de amploare - Foto: Turnul Sfatului

Vameșii se bucură de un regim special la fel ca lucrătorii din poliție. Ei au veniturile anonimizate, deși tocmai în cazul lor ar trebui să existe o transparență maximă. Ei sunt foarte expuși să ia șpagă.

SHARE

Polițiștii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins marți, 17 ianuarie, dimineața la vilele din Oradea și Sânmartin ale unor polițiști de frontieră, în cadrul unui amplu dosar de corupție.

Un număr de 31 de percheziţii, din care 4 în Bihor, au fost iniţiate marţi dimineaţă de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, într-un dosar care priveşte fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

În Bihor, percheziţiile au început la ora 6. Iar jurnaliștii Bihoreanul au surprins echipajele DGA şi de jandarmi la vila agentului Gelu Șereş din Sânmartin şi la cea a agentului Mădălin Ţărău din cartierul orădean Grigorescu. Surse susţin că cel din urmă subofiţer a fost ridicat chiar din PTF Borş, la ieşirea din tură.

Celelalte două percheziţii ale ofiţerilor DGA au vizat locuinţele din Oradea ale poliţiştilor de frontieră Daniel Moş, respectiv Cosmin Măduța.

Citește și: VIDEO Avioanele-spion ale NATO au aterizat în România, la Otopeni. Vor supraveghea Ucraina | Newsweek Romania

Newsweek a aflat că există un cunatum maxim și unul minim al salariilor în Poliția de Frontieră. Ofițerii de poliție cu funcție de comandă nu pot lua mai multe de 12.000 lei net pe lună (2.500 euro), iar cei fără comandă pot lua maxim 8.000 lei/lună.

Citește și: Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dezbătută în două săptămâni? Anunțul Suediei

În schimb, salariile agenților de la Poliția de Frontieră se situează între 2.200 și 5.600 de lei pe lună net.

Vameșii au salariile la secret în Declarația de avere

Deși sunt expuși să primească șpagă, vameșii au salariile la secret. Newsweek a verificat ce averi au vameșii mai sus menționați. Ca o constantă: nu au bani la bancă, au datorii destul de mici și stau la vilă.

Sereș Marius Gelu este un agent care stă într-o vilă de 300 metri pătrați construită în anul 2013. Soția câștigă suma de 1.200 lei pe lună, au datorii de 60.000 euro și nu au cont în bancă.

Citește și: VIDEO Avioanele-spion ale NATO au aterizat în România, la Otopeni. Vor supraveghea Ucraina

Mădălin Ţărău are 3 terenuri luate în 2020. Are un apartament/casă de 175 de metri pătrați a cărei adresă a anonimizat-o ilegal. Soția are un venit de 2.700 lei pe lună. Au datorii de 30.000 lei. Fără bani în cont.

Daniel Moș are o casă de 200 de metri pătrați făcută pe un teren de 266 metri pătrați. Nu are bani în conturi, nici datorii, iar soția câștigă 2.200 lei/lună.

Cosmin Măduța are un teren. Are o garsonieră cumpărată în Oradea de 44 metri pătrați. A moștenit o casă în stațiunea Băile Felix și mai deține încă o casă. Cel mai probabil funcționează și ca pensiune dat fiind că a câștigat 15.000 lei din „servicii cazare”. Soția câștigă 3.300 de lei. Nu au bani în conturi, doar o datorie de 180.000 lei.

 

Ce zice DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, potrivit comunicatului DNA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te