Dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei, va prezenta poveştile de viaţă mai puţin cunoscute ale unor medici şi profesori ai Facultăţii de Medicină de la UMF Iaşi care l-au tratat pe poet. Evenimentul va avea loc faţă în faţă, în 14 ianuarie, de la ora 14, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare a UMF, şi va fi transmis şi online, pe paginile de Facebook şi YouTube ale Universităţii.
„Întâlnirea de vineri este despre doctorii ieşeni care au privit înspre Eminescu: cu ochi de clinician ori de patograf. Prelegerea este despre doctorii Russ şi Gavrilescu, maestru şi discipol, care, în iarna anului 1884, într-unul dintre saloanele Spiridoniei, l-au tratat pentru o fractură de gambă pe sub-bibliotecarul Bibliotecii Universităţii din Iaşi.
Cine sunt doctorii Iuliano şi Bogdan, care, în urma «requisiţiunei domnului procuror, din 5 noiembrie 1886, de a constata starea mintală a lui Mihai Eminescu, mergând la arestul Despărţirii I, unde se afla pacientul», au tras concluzia că suferă de anumite afecţiuni care necesită internarea într-o «casă specială spre căutare şi observare»?”, a explicat dr. Richard Constantinescu.