VIDEO Cine este singurul actor care l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.01.2024 - 18:18
Un ingur actor român l-a jucat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic - Foto: ziarullumina.ro - cu rol ilustrativ
florin piersic cuza

Cine este singurul actor care l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic? Surprinzător, în ciuda importanței sale în istoria României, există doar un interpret al „Prințului Unirii” de la 1859 și o unică producție cinematografică realizată pentru marele ecran.

SHARE

Cine este singurul actor care l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic? Deși e privit ca una dintre cele mai importante figuri ale istoriei noastre, domnitorul Unirii de la 1859 nu a avut parte de prea multe reprezentări artistice, cel puțin pe marele ecran. De fapt, exită un singur actor care l-a intepretat și un unic film în care a apărut personajul lui Cuza.

Cine este singurul actor care l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic? 

Deși vorbim despre Alexandru Ioan Cuza ca despre un personaj de prim rang al istoriei noastre, viața și realizările acestuia nu au fost un subiect prea abordat de regizorii și scenariștii de film.

Sigur, au existat destule scrieri, documentare, piese de teatru, de teatru radiofonic sau producții tv care au abordat subiectul, dar nu și pe marele ecran.

De fapt, există un singur film artistic în care apare „Prințul Unirii” de la 1859. Acesta a avut premiera în 1979 și se numea „Rug și flacără”.

Era regizat de Adrian Petringenaru, fiind o ecranizare a romanului cu acelaşi titlu de Eugen Uricaru.

Rolul domnitorului a fost interpretat de Florin Piersic, acesta rămânând până azi singurul actor care l-a întruchipat pe Cuza într-un film artistic. Pelicula o puteți urmări la finalul acestui articol.

Citește și: Cine sunt urmașii lui Alexandru Ioan Cuza, de fapt? De ce au murit de tineri băieții domnitorului?

Mai mult, acțiunea peliculei nu are legătură cu actul Unirii de la 1859, ci se petrece în perioada tulbure ce urmează înscăunării lui Alexandru Ioan Cuza ca principe al României.

Un voluntar român din armata italiană revoluţionară a lui Giuseppe Garibaldi  pune la cale un asasinat politic în Ţara Românească, având drept scop declanşarea unui război în regiune, conform prezentării filmului de pe cinemaraton.ro.

Filmul a fost distins cu Premiul de interpretare masculină (Florin Piersic) acordat de ACIN în 1980, dar şi cu Trofeul de aur la festivalul Santarem, tot în 1980.

În privința altor producții - necinematografice - care au avut ca subiect personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 1859, prima dintre ele a fost cea a piesei de teatru „Povestea Unirii”, scrisă de Tudor Şoimaru.

Acţiunea acesteia se petrece între anii 1857- 1859, în Moldova şi surprinde multe dintre momentele care au pregătit alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi Unirea Ţării Româneşti cu Moldova.  

Florin Piersic, singurul actor care l-a întruchipat pe Cuza într-un film artistic, în „Rug și flacără” (1979) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cea mai veche punere în scenă a piesei „Povestea Unirii” este cea din 24 ianuarie 1959, adică la 100 de ani de la eveniment. Piesa, în regia lui Miron Nicolescu, s-a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, conform adevarul.ro.

Citește și: INTERVIU Cum era viața lui Alexandru Ioan Cuza, „Prințul Unirii” de la 1859, la Palatul Cotroceni?

În rolurile principale au jucat Virginica Bălănescu (Josefina), Ion Buraga (Catargiu), Valeriu Burlacu (Lambrino). Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de actorul Ion Schimbischi.

Televiziunea Română a înregistrat spectacolul în anul 1966, cu ocazia aniversării a 107 ani de la Unirea Principatelor Române.

Și actorul Costel Constantin a interpretat rolul lui Cuza în piesa de teatru „File din Cronica Unirii” (1979), o adaptare după „Cuza Vodă”, de Mircea Ştefănescu.

Subiectul piesei este o evocare dramatică a momentului istoric al Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

De asemenea, Traian Stănescu a interpretat rolul domnitorului în producţia de televiziune „Cuza”, în regia lui Eugen Todoran.

Alături de el au mai jucat: Ileana Cernat, Boris Ciornei, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Radu Panamarenco, Ion Pavlescu, Teofil Vâlcu.

Motivul acetei „secete” surprinzătoare a filmelor despre Cuza este destul de neclar. Comuniștii l-au folosit ca simbol pentru o perioadă, în scopul de a-l opune ca figură istorică regalității române, dar i-au idealizat viața. 

Puțini știau pe atunci de amanta Maria Obrenovici sau de cei doi băieți făcuți cu aceasta ori de pasiunea domnitorului pentru jocul de cărți și femei, în general.

Treptat, figura lui Cuza a pălit pentru a face loc marelui „erou al neamului”, „cel mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceaușescu. Domnul Unirii din 1859 a rămas doar un chip din galeria de fundal ce acompania portretul uriaș al „tovarășului”.

Chiar și după 1990, niciun regizor nu a fost atras de subiectul Cuza, deși viața acestuia a fost oricum, dar numai plictisitoare nu.

Citește și: Cuza, în pat cu amanta în noaptea când a pierdut tronul. I-a făcut doi copii, soția i-a înfiat

Însă, probabil că desfășurarea de forțe necesară unei asemenea producții - ce ar fi solicitat un buget pe măsură - și perspectiva mai puțin optimistă asupra rentabilității unui astfel de film, i-au îndepărtat pe toți.

Așa se face că Florin Piersic a rămas până azi singurul actor care l-a interpretat pe Cuza în unicul film artistic în care acesta a apărut, „Rug și flacără”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te