Jaful secolului în România a fost titulatura generică folosită de fiecare dată când hoții au dat lovituri mari vizând capturi importante de bani sau alte valori. Unele acțiuni de acest fel au devenit mai cunoscute decât altele. În rândul celor mai puțin știute se află cel petrecut în august 1934 și caracterizat de presa vremii, firește, drept „jaful secolului”.
Cine au fost bandiții ce au dat jaful secolului în România? Au furat 1.100.000.000 € în banii de azi
Istoria jafurilor din România are o istorie bogată, dar numai câteva acțiuni de acest fel au rămas în memoria publicului larg și peste ani.
Cel mai cunoscut a rămas cel supranumit „marele jaf comunist”, din 28 iulie 1959. Atunci, șase persoane mascate și înarmate au jefuit o mașină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române, în care se aflau 1.686.000 de lei.
9 ani mai târziu avea să e consemneze cel mai mare jaf dintr-un muzeu din România, ce s-a petrecut în noaptea de 26/27 mai 1968.
Citește și: Care a fost cel mai mare jaf dintr-un muzeu din România? Lucrările furate, estimate la 25.000.000 $
Cu acel prilej s-au furat de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu opt lucări de pictură europeană, estimate pe atunci la 25 de milioane de dolari. Abia după multe decenii s-a reușit recuperarea a doar patru dintre ele, soarta celorlalte rămânând încă necunoscută.
Și după 1990, s-au înregistrat câteva lovituri mari, prin care hoții au încercat să se îmbogățească peste noapte.
Unul dintre ele a avut loc în dimineața zilei de 5 iulie 2004, în jurul orei 4.30, când Petru Nica - angajat al CPI Security - a fugit cu o mașină blindată încărcată cu bani proveniți de la filialele din Galați, Constanța și Ploiești ale băncii ABN Amro.
Suma totală transportată în autospecială era uriașă: 88,5 milioane lei, 33.396 de dolari și 525 euro. Presa a numit și acest jaf ca fiind, „al secolului” și pe bună dreptate.
După o săptămână, pe 12 iulie, Petru Nica a fost prins într-o vilă din Snagov, el fiind condamnat la închisoare împreună cu complicii săi.
Mult mai recent, chiar anul acesta, în dimineața de 31 mai 2025, doi bărbați au furat dintr-un sediu al Poștei Române din Timișoara 16 saci conținând aproximativ 10.000.000 de lei, bani cu care urmau să se plătească pensiile lunii mai.
Din fericire, întreaga sumă a fost descoperită și recuperată de polițiști într-o dubă cu numere false.
Tâlharii conduși de Todor Popa au fost aduși la locul faptei, după prinderea lor de autorități - Foto: adevarul.ro
Dar unul dintre cele mai faimoase jafuri armate din anii interbelici a avut loc în Hunedoara, în 1934, unde o bandă de tâlhari înarmați a atacat mașina care transporta valori a unei bănci, pe „drumul aurului” din Munții Metaliferi.
La acea vreme, jaful armat comis de banda de tâlhari condusă de Todor Popa a fost catalogat ca „jaful secolului”.
În ziua de 14 august 1934, hoții au organizat o ambuscadă pe șoseaua Deva – Brad, numită și drumul aurului, au atacat mașina de valori a unei bănci, în care se afla suma de 160.000 de lei, ucigându-l pe șoferul acesteia.
Suma respectivă reprezintă aproximativ 1 milion de euro astăzi, dacă ținem cont de faptul că, în 1934, salariul mediu în România era de 168 de lei, astfel că suma reprezenta aproape 1.000 de salarii medii.
Cum la ora actuală salariul mediu a fost, în aprilie 2025, de 5.647 lei, înseamnă că 1.000 de salarii medii ar însemna 5.647.000 lei, adică circa 1,1 milioane de euro.
Citește și: Jaf de 10.000.000 la Poșta Română: Erau banii de pensii. Cum i-a descoperit Poliția?
Prinși la scurt timp de la comiterea crimei, cei cinci membri ai bandei de tâlhari au fost condamnați la închisoare pe viață. Faptele lor au fost relatate pe primele pagini ale presei interbelice.
Jaful secolului s-a soldat și cu moartea șoferului mașinii de valori atacate
„De câtva timp, regiunea din jurul Bradului era terorizată de şeful de bandă Popa Toader, zis Totu din Ormindea şi banda lui, compusă din consătenii: Oprean Pătru, Ştefan Avram zis Denuţă, Bocan Ion şi Valea Pătru, fiul vitreg al lui Totu.
Totu fusese implicat într-un furt de aur, era vestit prin bătăile şi furturile ce făcea, încât era binecunoscut prin banditismele lui”, era descrisă banda de tâlhari din Hunedoara.
Citește și: Care a fost cel mai mare furt de artă din istorie? Pagubă de 500.000.000 $. Hoții n-au fost prinși
Banda de tâlhari formată din trei plugari şi doi mineri, a organizat jefuirea la drumul mare a maşinii de bani a Discomului, cu care erau transportate valorile şi sumele depuse la Banca Marmorosch Blank de societăţile din Hunedoara, potrivit adevărul.ro.
La scurt timp de la comiterea jafului, maşina abandonată şi trupul şoferului ucis au fost descoperite de un copil de 12 ani, ce păştea oile pe dealurile din apropiere.
Caseta de valori din interiorul camionetei nu a putut fi distrusă, astfel că prada de peste 160.000 de lei pe care tâlharii să o ia din ea a rămas la locul ei. În scurt de la comiterea jafului armat, cei cinci membri ai bandei au fost capturați.
Citește și: Cum s-a furat Tezaurul de la Pietroasa? Metoda hoțului, demnă de Tom Cruise în „Misiune imposibilă”
„Plutonierul major de jandarmi Buta, din Căinelul de jos, bănuind imediat pe Totu, printr-un truc, a aflat şi a prins chiar a doua zi întreaga bandă.
S-a dus acasă la Totu şi a arătat femeii lui o telegramă falsă, prin care se spunea că Totu a fost prins şi a declarat tot, zicând ca să arate nevasta lui jandarmilor unde a ascuns armele şi hainele.
Nevasta le-a arătat locul şi cu aceste indicii toată banda a fost prinsă. Plutonierul Buta merită o recompensă pentru isteţimea cu care a procedat şi reuşit.
Făcându-se reconstituirea crimei, bandiţii au recu noscut faptele întocmai, în faţa unei imense mulţimi de curioşi din satele vecine”, informa ziarul Universul.din 1934, potrivit sursei citate.
Procesul hunedorenilor a început în luna ianuarie a anului 1935, la Deva. Magistraţii tribunalului judeţean i-au audiat pe învinuiţi şi fiecare şi-a recunoscut vinovăţia.
Mărturiile celorlalţi învinuiţi şi cele ale „informatorilor” din dosar şi din faţa instanţei au confirmat faptele. La 28 ianuarie 1935, magistraţii au decis condamnarea la temniţă grea pe viaţă a celor cinci tâlhari.
Citește și: Care au fost cele mai ciudate furturi din lume? Cum au subtilizat hoții un avion Boeing 727?
În ciuda evenimentului, șoseaua Deva – Brad, numită şi „drumul aurului”, fiind legătura dintre orașul de pe Valea Mureșului și Munții Metaliferi, a rămas la fel de periculoasă, și în următorii ani.
Grupuri de tâlhari au continuat să pândească maşinile ce transportau aur şi bani din zona minieră a Bradului, la Deva, dar nu s-a mai înregistrat nici o faptă de magnitutdinea celei înfăptuite de Todor „Totu” Popa și banda sa.