A fost unica interpretă care a cântat cu legendara formație Phoenix condusă de regretatul Nicu Covaci. Cu un prenume neobișnuit, artista a cunoscut și gloria, dar și răzbunarea mai marilor regimului comunist, care au ordonat, la un moment dat, distrugerea tuturor înregistrărilor cu ea.
Cine a fost singura interpretă care a cântat cu Phoenix? De ce i-au fost șterse toate înregistrările?
Anii '60, mai ales ultima lor parte, au fost unii atipici pentru regimul comunist care încerca să se desprindă de politica Moscovei și să se deschidă către Occidentul capitalist.
Așa au putut românii să audă inclusiv muzica făcută în Vest, apărând primii imitatori ai vedetelor de acolo și primele trupe care își încercau puterile în noul gen care făcea furori, cel de rock.
Citește și: Cine a fost marea iubire din viața Stelei Popescu? Ce relație avea artista cu Alexandru Arșinel?
Iar una dintre cele mai mari influențe a avut-o o formație britanică celebră înaintea celor de la Beatles, Cliff Richard & The Shadows, care i-au inspirat și pe cei care urmau să înființeze una dintre cele mai mari și longevive trupe din țara noastră, Phoenix, care inițial a purtat numele de Sfinții.
În același timp, o adolescentă frumoasă și talentată își încerca norocul în muzică. Era vorba de Aquilina Severin, născută în 1946 în satul Dragșina, comuna Chevereșu Mare, județul Timiș.
Formația Phoenix, în componența din anii '60 - Foto: phoenix50.ro
Iată cum povestea însăși artista prima parte a vieții sale.
„M-am născut la țară, în comuna Dragșina, într-un fost conac boieresc. Când am împlinit vârsta de șase ani, ne-am mutat la Timișoara pentru ca eu și fratele meu Narcis să mergem la școală acolo.
Imediat am început lecții de pian cu un profesor care era corepetitor la Opera din Timișoara unde unchiul meu era vioara întâi.
Citește și: Angela Similea vrea să fie înmormântată lângă marea sa iubire. Artista a fost căsătorită de 4 ori
Până la liceu am fost solistă în corul Palatului pionierilor din Timișoara, apoi în perioada liceală am fost solista corului Liceului 5 și am luat premiul I la toate concursurile interliceale.
Prima apariție la TV a fost în emisiunea „Dialog de la distanță Banat -Crișana” în anul 1965, în care, la rubrica „Solistă de muzică ușoară”, am fost notată de juriu cu nota 10 pe linie, ceea ce a adus victoria Banatului”, mărturisea Aquilina Severin, conform libertatea.ro.
Aquilina Severin a plecat din țară în anii '80
Pentru ea, au urmat studiile universitare, la Conservatorul din Timișoara, din perioada 1964-1968. A fost perioada în care s-a apropiat de timișorenii de la Phoenix care, în frunte cu Nicu Covaci, au fost încântați să colaboreze cu ea.
„În timpul studenției la Conservatorul din Timișoara - pe care l-am absolvit in 1968 - am frecventat și cursurile Școlii de Artă populară din Timișoara și am participat la toate spectacolele Casei de cultură a studenților, fiind acompaniată de formația Phoenix.
Din 1968, a urmat o serie întreagă de spectacole și turnee cu Phoenix, de asemenea și spectacole în care m-a acompaniat Orchestra Casei de Cultură a Studenților Timiș”, mai spunea artista, potrivit sursei citate.
Citește și: Cine este primul soț al Monicăi Anghel și de ce a decis să divorțeze de el? Ce relație au acum?
Iar spre sfârșitul anilor '60, cunoscutul realizator de televiziune Valeriu Lazarov a propulsat-o pe Aquilina Severin în elita muzicii ușoare românești prin intermediul emisiunilor tv.
Aquilina Severin (prima din stânga), în anii '70, alături de cea mai bună prietenă a ei, Stela Popescu și de Corina Chiriac - Foto: libertatea.ro
„Tot în 1968, am fost invitată la Radiodifuziunea și Televiziunea Română - unde s-a constituit „Studioul tânărului interpret de muzică ușoară”.
Acolo l-am cunoscut pe marele regizor Valeriu Lazarov care m-a invitat la o filmare pentru Revelion alături de cântăreți ca Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Marina Voica....”, mai destăinuia interpreta.
În ianuarie 1969, Aquilina a participat la concertul „În lumina reflectoarelor", transmis de TVR, alături de Anda Călugăreanu, Luminița Dobrescu, Mihaela Mihai, Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu și Angela Similea.
În același an, primește o mențiune la Festivalul de la Mamaia și participă la Gala Laureaților la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.
În deceniul următor, cariera ei s-a diversificat. Apare frecvent la televiziune, este prezentă pe discuri și participă la turnee internaționale (Polonia, RDG, RFG, Cuba, Mongolia etc.). Altfel, spus, devine una dintre vedetele muzicii noastre.
Cele mai cunoscute melodii interpretate de ea au fost: ”Pentru un cântec” (compozitor Ileana Toader), ”Spune-mi sā fiu” (Vasile Vasilache), ”Poate” (Alexandru Mandy), ”Cheia pierdută” (Romeo Vanica), ”O muzicuțā” (Marcel Dragomir) și ”Anotimpuri” (Marius Țeicu).
De asemenea, în 1984, apare în filmul de dragoste „Lansarea” (regia Dan Necșulea), alături de mari actori ca Elena Albu, Virgil Andriescu, Traian Stănescu și Sebastian Papaiani, dovedind reale aptitudini de actriță.
Mai mult, legăturile cu lumea artistică devin personale. Nașul fiului ei, Tudor, a fost marele actor Mircea Albulescu, iar prietena cea mai bună nimeni alta decât Stela Popescu, cea care i-a fost și nașă de cununie,
Dar, la un moment dat, brusc, despre ea nu s-a mai auzit nimic. Ca și în alte cazuri de artiști căzuți în dizgrație, numele, vocea și imaginile sale au fost pur și simplu șterse din istoria muzicii noastre. Sau cel puțin așa s-a dorit și s-a întâmplat pentru o perioadă.
Citește și: Ea a fost jumătatea lui Nicu Covaci. Ținută departe de ochii lumii, iubită cum multe ar dori
Motivul: soțul ei a rămas în Germania Federală, iar cântăreața a fost interzisă la radio și televiziune, majoritatea înregistrărilor cu ea fiind distruse din arhive.
Ca o excepție, mai apare totuși ca invitată, în țară, în spectacolul-concert „Cântați cu noi" împreună cu Mădălina Manole, acompaniate de formația Romanticii, condusă de Mircea Drăgan.
Apoi, are loc plecarea definitivă din România alături de fiul ei, cu destinația Frankfurt, unde se afla de doi ani soțul său. În Germania, intră în corul orașului Rodgau (lângă Frankfurt) și devine profesoară de pian.
Din 2008, începe să revină în țară, participând la diferite evenimente, spectacole - precum cel aniversar dedicat Margaretei Pâslaru - și emisiuni de televiziune.
Tudor, fiul Aquilinei, își lansează în 2010 propria trupă - BlackBlue - cu videoclipul „Stronger”, iar mama lui declară uimită presei „Nu știam că am un compozitor în casă!”.
Aquilina Severin a continuat să revină acasă periodic, de dragul colegilor cu care a împărțit mai mult de două decenii scena românească, în special formațiile alături de care a cântat: Electrecord, Sincron, condusă de Cornel Fugaru ori Romanticii, condusă de Mircea Drăgan.
O altă reîntâlnire specială a fost cea cu Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, cea alături de care artista cântase în anii '60, la începuturile carierei.
„A fost o mare bucurie să-l reîntânesc pe Nicu Covaci. Ne leagă o lungă prietenie, din perioada când eram elevă la Școala de Artă Populară din Timișoara și cântam împreună cu Phoenix.
Îmi doresc să înregistrez o melodie alături de respectabila formație, iar Nicu mi-a zis că m-ar acompania oricând”, spunea Aquilina cu ani în urmă.
Din păcate, între timp, Nicu Covaci a trecut la cele veșnice, în august 2024, iar Aquilina Severin a ajuns și ea la borna de 79 de ani, pe care i-a împlinit pe 1 februarie.
Dar, pentru istoria muzicii românești, vocea și imaginea ei vor rămâne de neșters, după cum va rămâne mereu singura interpretă care a cântat cu Phoenix.