Cine a fost prima soție a lui Victor Rebengiuc? „Moromete” împlinește 91 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.02.2024 - 13:37
Victor Rebengiuc, memorabilul interpret al lui Ilie Moromete împlinește 91 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
rebengiuc prima sotie
anca veresti
rebengiuc mihut

Cine a fost prima soție a lui Victor Rebengiuc? Marele actor împlinește 91 de ani, pe 10 februarie. Deși s-a scris mult despre acest titan al teatrului și filmului românesc, mai puțin cunoscut este faptul că, înainte de căsătoria cu Mariana Mihuț, acesta a mai avut o căsnicie.

SHARE

Cine a fost prima soție a lui Victor Rebengiuc? Deși pare căsătorit de o viață cu Mariana Mihuț, marele actor a mai avut o asemenea experiență cu o altă actriță, între 1960 și 1965. Pe 10 februarie, interpretul inegalabil al lui Ilie Moromete în filmul „Moromeții” din 1987, împlinește respectabila vârstă de 91 de ani.

Cine a fost prima soție a lui Victor Rebengiuc? „Moromete” împlinește 91 de ani

Adevărat titan al teatrului și filmului romînesc, Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933, în București.

A făcut zeci și zeci de roluri magistrale pe scenă și în cinematografie, dar, probabil, cum memoria fimului este mai lungă, va rămâne mereu în conștiința marelui public drept Ilie Moromete din filmul regizat de Stere Gulea, „Moromeții” (1987).

Deja s-a scris mult despre biografia sa, începând cu anii copilăriei, când părinții s-au despărțit pe când avea doar 3 ani, tatăl murind, în 1942, la Stalingrad.

El și fratele Aurel, mai mic cu un an, au fost crescuți de bunici, mama lor fiind singura care aducea bani în casă, fiind ocupată mai tot timpul cu serviciul.

Citește și: Rebengiuc, la 90 ani: Moromete e popular și asta mă bucură. De ce nu a jucat în continuarea filmului

„A fost funcţionară, mai exact dactilografă. În preajma pensionării, ajunsese şefă de cabinet la Ministerul Transporturilor”, mărturisea Rebengiuc mai târziu.

Nu a fost atras de teatru sau de film de la început, ba dimpotrivă.

„Nu a existat în familia mea o educaţie teatrală, un cult pentru teatru. Ai mei nu mergeau la teatru, mă trag dintr-o familie de oameni foarte modeşti, care nu-şi permiteau să cumpere bilete la spectacole”, dezvăluia actorul într-un interviu pentru Adevărul.

Victor Rebengiuc și prima soție, actrița Anca Verești, în „Război și pace” - Foto: amintiridinteatrulromanesc.blogspot.com

Cei doi frați au primit pensie de orfani de război până la 18 ani. După aceea, viitorul mare actor a făcut Liceul Militar din Predeal, apoi, revenit în Capitală, o școală electrotehnică.

Atunci a avut prima întâlnire cu teatrul, începând să joace în spectacolele de amatori ale Ateneului Popular din Cartierul Vitan. Dar gândul său era în continuare să facă Politehnica.

„Când jucam teatru, nu o făceam cu ideea de a deveni actor, eu mă pregăteam să fiu tehnician şi speram să ajung inginer. Dar nu mi-au dat voie să intru la Politehnică pentru că nu aveam origine socială sănătoasă.”

Citește și: Actorul român ce așteaptă să moară. „Am rămas ultimul din generația mea. Va veni și rândul meu”

Atunci, fără să-și anunțe familia, a dat examen la Institutul de Teatru și Film, fiind admis printre ultimii, la  clasa Aurei Buzescu. Va fi coleg cu Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Sanda Toma, absolvind facultatea în 1956.

După un stagiu de șase luni la Teatrul Național din Craiova, s-a întors la București, începând lucrul la Teatrul Municipal, viitorul Bulandra.

Anca Verești s-a stins din viață la 8 februarie 2022, la 89 de ani - Foto: uniter.ro

A jucat în spectacole de referinţă, de-a lungul a peste șase decenii de carieră: „Un tramvai numit dorinţă“, „Play Strindberg“, „Visul unei nopţi de vară“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Furtuna“, „O scrisoare pierdută“, „Iulius Cezar“, „Unchiul Vania“, „Căsătoria“, până la mai recentele „Regele moare” și „Tatăl”, spectacole în care actorul a continuat să joace și la vârsta de 90 de ani, la Teatrul Național din București (TNB), respectiv, la Teatrul Bulandra.

Deși este căsătorit încă din 1965 cu actrița Mariana Mihuț, pe care a întâlnit-o la filmările peliculei „Pădurea Spânzuraților”, regizată de Liviu Ciulei, mai puțin cunoscut este faptul că Victor Rebengiuc a mai avut o soție, tot actriță, între 1960-1965, Anca Verești, care i-a fost și colegă de teatru.

Citește și: Motivul pentru care mama lui Victor Rebengiuc a refuzat să îl vadă jucând. Tatăl, mort la Stalingrad

„Anca Vereşti era colega mea din anul I de Institut, o fată extraordinar de frumoasă, cu reale calităţi pentru teatru. A fost prima mea dragoste, amândoi eram foarte tineri atunci. La început a fost un amor platonic, după care ne-am căsătorit.

Mi-aduc aminte cu plăcere de perioada în care am fost împreună. În toamna lui ’56, am dat amândoi concurs la Bulandra, am intrat şi am fost colegi. Am şi jucat împreună în „Nebuna din Chaillot“, în „Un strugure în soare“, în „Soţul ideal“, în „Căsuţa de la marginea oraşului“.

Ce să spun? Am iubit, am suferit, m-am despărţit. Căsătoria noastră a durat din ’60 până în ’65, când am divorţat”, mărturisea actorul în interviul menționat.

Dar întâlnirea cu Mariana Mihuț a schimbat destinele celor trei. Dragostea a acoperit, ca un tăvălug, orice convenții sociale ale vremurilor.

„M-am despărţit de Anca pentru că am întâlnit o altă fată foarte frumoasă, foarte talentată, pe care o chema Mariana Mihuţ. Oricum, relaţiile dintre mine şi Anca se răciseră şi intraseră într-o rutină. Eram căsătoriţi, dar nu mai era dragostea aceea de la început, de pe vremea Institutului.

A fost o femeie pe care am iubit-o, o pasiune a tinereţii, însă nu pot să fac un roman de viaţă sau de dragoste. Au trecut peste 50 de ani de când ne-am despărţit. Sunt de atâta vreme căsătorit cu Mariana, încât simt că am fost împreună de la începutul vieţii. Parcă nu a mai fost o altă căsnicie înainte”, a spus Victor Rebengiuc.

Momentul magic al întâlnirii cu Mariana Mihuț, în filmul „Pădurea Spînzuraților” din 1965 - Foto: Facebook/Teatrul Național Radiofonic

O iubire la prima vedere i-a dus pe amândoi pe lungul drum al unei căsnicii exemplare, ce durează și astăzi, după aproape 60 de ani, și care le-a dăruit un fiu, Tudor, născut în 1975, acum arhitect.

„Cu Mariana a fost dragoste la prima vedere. Se pare că ne-am plăcut reciproc, pentru că ne-am căsătorit şi, iată, suntem împreună de 51 de ani. Căsătoria noastră civilă a fost în 1965. Tudor, fiul nostru, apărut zece ani mai târziu, în 1975.

Ne-am cununat însă religios în 1992, iar naşi ne-au fost pictorul Paul Gherasim şi soţia sa, Lilica. Ne-am cununat religios de dragul fiului nostru, Tudor, care a insistat să mergem în faţa altarului”, a mai dezvăluit marele actor.

Prima soție, Anca Verești, născută pe 12 august 1933, a murit, din păcate, pe 8 februarie 2022, la vârsta de 89 de ani. 

Citește și: Iubirea la prima vedere dintre Rebengiuc și Mariana Mihuț ține de 57 de ani. Acasă nu vorbim teatru

„Un om discret, de-o modestie copleșitoare, un activ susținător al Campaniei „Artiștii pentru artiști”, în fiecare an donând celor aflați în nevoie. Din 1956 până în 1989 a jucat pe scena Teatrului Bulandra București. Au fost 33 de ani de dăruire, de iubire de teatru.

Dintre cele mai importante apariții pe scena Teatrului Bulandra amintim: Irma în „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraundoux, Viola în „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, Natașa în „Război și pace”, după Lev Tolstoi.

Alte spectacole în care a jucat: „Soțul ideal” de Oscar Wilde, „Mamouret” de Jean Sarment, „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, „Viraj periculos” de I.B.Prinstley”, transmitea, la moartea acesteia, Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Victor Rebengiuc a marcat tristul eveniment printr-o postare făcută pe rețelele sociale.

„Astăzi, de dimineață, ANCA VEREȘTI a părăsit această lume. Să o odihnească Dumnezeu”, a scris actorul în mediul online.

La 91 de ani, Victor Rebengiuc și-a câștigat deja, cu vârf și îndesat, locul în galeria celor mai mari actori ai acestui neam. Un artist exemplar, un om exemplar, cu o căsnicie care nu poate fi decât tot un exemplu pentru oricine.

La mulți ani, maestre!

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te