Cine a fost haiducul Radu Anghel? Unde și-ar fi ascuns uriașa comoară?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.03.2024 - 07:00
Cine a fost haiducul Radu Anghel - Foto: Arhiva
haiduci

Cine a fost haiducul Radu Anghel? Unul dintre cei mai importanți luptători pentru drepturile celor amărâți este o figură controversată, unii atribuindu-i cu totul alte fapte. Despre acest Anghel se spune că ar fi ascuns o mare comoară pe dealurile din zona unde se ascundea.

SHARE

Cine a fost haiducul Radu Anghel? Figură importantă - deși controversată - din galeria voinicilor care luau de la bogați și dădeau la săraci, despre acesta se spune că ar fi ascuns o comoară uriașă într-o peșteră de pe dealurile din județul Dâmbovița.

Cine a fost haiducul Radu Anghel? Unde și-ar fi ascuns uriașa comoară?

Din șirul de haiduci din Țările Române se desrpinde și figura lui Radu Anghel, numit și Radu lui Anghel, născut în anul 1827, la Moșteni-Greci, Boțești, în sudul județului Dâmbovița.

A fost unul dintre cei mai vesiți luptători pentru drepturile locuitorilor satelor, acționând după clasica formulă haiducească „ia de la bogați și dă la săraci”.

Radu era fiul unuia dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu, pe nume Gheorghe Anghel. Acesta s-ar fi refugiat la Mănăstirea Râncăciov când a fost zdrobită Revoluția de la 182, apoi s-a stabilit în satul Moșteni-Greci, unde s-a căsătorit cu Despa.

Citește și: Cine a fost haiducul Ioniță Tunsu? Cum l-a umilit pe generalul Kiseleff, guvernatorul Țărilor Române

Au avut un fiu și o fiică, băiatul fiind Radu, viitorul haiduc care avea „să bage spaima-n ciocoi”. El nu trebuie confundat cu un alt Radu - Radu Ursan - alt haiduc renumit, dar care a trăit cu aproape un secol înaintea lui Anghel.

De statură potrivită, slab și ciolănos la față, dârz, energie și hotărât în acțiunile ce le lua de unul singur, cu părul purtat in plete și căciulă arnăuțeasca pe cap, tânărul ajuns la majorat s-a căsătorit cu Rada, o fată liniștită, dar tot săracă,

Doborât de lipsuri, cu greu și-a putut crește copiii care au venit pe lume, mai mult fete. Una din ele, Oprica, semăna leit tatălui. Era tot așa de energică si curajoasă.

Ochioasă și îndrăzneață, ea l-a ajutat în multe imprejurări. În memoria poporului, fata a rămas cunoscută sub numele de „Prica lui Radu”. Cu acest nume a fost cântată in numeroase balade, alături de tatăl său.

Despre Radu Anghel se spune că avea multe ascunzători pe dealul Cetățea, pe valea Bărbulețului, de lângă satul cu același nume,, locuri unde își ascundea comorile, bogății care nu au fost găsite până acum, conform r3media.ro.

Bătrânii satului cred cu tărie că ascunzătoarea ar fi fost dotată cu pat, sobă din piatră şi măsuţă, fiindcă Radu Anghel poposea uneori luni de zile aici, până ce potera îi pierdea urma. Însă, intrarea în ascunzătoare s-a astupat odată cu trecerea timpului.

Din acea perioadă a rămas în tradiția populară legenda „galbenilor jurați”, reprezentată de flăcările care sunt vizibile ocazional pe dealuri. 

În plus, comuna găzduiește de sute de ani unul dintre cei mai bătrâni copaci ai țării, cunoscut în popor sub numele de „Copacul lui Anghel” sau „Tufanul omului”. 

Numele acestuia este legat de haiduci, jafuri și comori îngropate și uitate în rădăcinile stejarilor seculari, prin care încă sunt simțiți haiducii prin ceva asemănător unui foc.

De-a lungul timpului au fost voci care au spus că Radu lui Anghel a fost de fapt doar un tălhar şi că el dădea lovituri la conace boiereşti, acapara pămănturi şi astfel a devenit bogat.

Citește și: Cine a fost haiducul  Pavel Lotru? A provocat o criză financiară în Imperiul Habsburgic

 În plus, se spune că balada despre el a fost născocită de lăutari la comanda aşa-zisului haiduc, care avea o cărciumă şi le dăduse bani pentru a-i face o poveste bună de cântat, potrivit adevarul.ro.

e asemenea, se mai zice că după mai multe jafuri, el a încercat să se ascundă într-o mânăstire unde a ucis un preot.

După această oribilă crimă, Radu ar fi dat alte spargeri, iar după ce a bătut şi jefuit un judecător din Topoloveni, o poteră l-a prins şi l-a împuşcat. 

În anul 1866, sub conducerea căpitanului Negoiescu, dorobanții din patru județe (Argeș, Dâmbovița, Prahova și Muscel) l-au găsit pe Radu, l-au încercuit și l-au împușcat pe Dealul Cârstienilor, lângă Râncaciov.

Radu ajunge la Câmpulung Muscel, dar moare din cauza rănilor. Haiducul a fost înmormântat în Mănăstirea Sfânta Treime din oraș. 

Potrivit legendei, potera l-a executat pe vestitul haiduc cu „argint tăiat în patru”, deoarece se considera că Radu haiducul ar fi avut puteri magice. 

Citește și: Cine a fost haiducul Pintea Viteazul? De ce i s-a spus „cel mai important român al secolului 17?

Radu Anghel este printre puținii haiduci al cărui chip aprig a fost imortalizat pe o pânză celebră datorată pictorului transilvan Mișu Popp.

Artistul, care l-a văzut mort în Câmpulung, l-a înfățișat îmbrăcat țărănește, cu opinci, ițari și panglici tricolore la picioare, cu o camașă albă sub o pelerină mult zdrențuită, conform descoperabucurestiul.eu.

Dincolo de zvonurile care vor să-l pună într-o lumină ai puțin favorabilă, haaiducul Radu Anghel a reușit să înfrângă timpul, legenda sa trecând de la un secol la altul până la noi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te