Cine a fost fiica adoptivă a Mariei Tănase? S-a stabilit în America din 1973

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.06.2024 - 08:20
Cine a fost fiica adoptivă a Mariei Tănase - Foto: colaj

Cine a fost fiica adoptivă a Mariei Tănase? Marea cântăreață s-a stins din viață în 1963, a doar 49 de ani, fără a av ea copii naturali. Totuși, apropiații săi știau că luase „sub aripa” sa o tânără de 17 ani, pe care o prezenta peste tot drept „fata mea”.

SHARE

Cine a fost fiica adoptivă a Mariei Tănase? Cea supranumită de Nicolae Iorga „Pasărea Măiastră a cântecului românesc” nu a putut avea propriii copii.

Asta, din cauza unui avort făcut la 16 ani, după ce se îndrăgostise nebunește de un medic. care profitase de ea. Spre finalul vieții, marea artistă luase în grija sa o tânără cântăreață pe care o prezenta tuturor drept „fata mea”.

Cine a fost fiica adoptivă a Mariei Tănase? S-a stabilit în America din 1973

Viața Mariei Tănase este un subiect de roman de aventuri, dar și de dragoste, de risipire și generozitate, de trăiri la intensitate maximă și dezamăgiri adânci.

Dar nimic n-a împiedicat-o să-și urmeze calea ce-i fusese hărăzită parcă de zâne. Însă marele ei regret a fost că n-a putut face copii. 

Și asta din câte se pare, din cauza unui avort făcut la doar 16 ani, după ce a rămas însărcinată cu un medic de care se îndrăgosite cu ardoarea specifică vârstei, dar și ei.

Citește și: VIDEO Marile iubiri ale Mariei Tănase. Cine a fost singurul ei soț? Ce a scris artista în testament?

Nici acest lucru n-a fost o opreliște în dorința de a avea grijă, totuși, de un copil, ca și când ar fi fost al ei.

Iar norocoasa a fost Minodora Nemeș, o tânără cântăreaţă din Banat, care, în 1960, la 17 ani, a fost „adoptată” de marea artistă.

N-a adoptat-o și legal, întrucât Minodora avea părinți, dar timp de trei ani, până la moartea Mariei, ea a trăit în casa acesteia, sub „aripa protectoare” a artistei care o prezenta tuturor drept „fata mea”.

„Am avut onoarea să locuiesc in aceeași casă cu Maria Tănase. M-a văzut pe scenă, la Caransebeș, și m-a întrebat dacă vreau să mă mut la București și să stau cu ea.

Am vorbit cu părinții mei, iar ei mi-au dat voie. Chiar dacă nu m-a adoptat legal, Maria Tănase îmi facea onoarea și mă prezenta tuturor ca fiind fiica ei.

Am cântat de nenumărate ori cu ea", a mărturisit Minodora Nemeș într-o emisiune tv, în 2009, conform acasa.ro.

Minodora Nemeș, fiica „adoptivă” a Mariei Tănase - Foto: protv.ro

Timp de trei ani, Minodora a fost „fata Mariei Tănase”, artista, împreună cu soţul ei, Clery Sachelarie, având grijă de ea ca un părinte adevărat.

În 2007, Minodora Nemeș a acordat un interviu mai amplu ziarului Jurnalul Național, care a reușit s-o găsească în Chicago, în SUA, țară în care s-a mutat în 1973, la zece ani după moartea Mariei Tănase.

Minodora Nemeș a rememorat episodul „adopției” de către artistă, momente din viața alături de acasta, dar și moartea marii cântărețe și ce a făcut ea ulterior acesteia.

„Eram angajată la Orchestra Lazăr Cernescu din Caransebeş. În turnee se luau nume mari pentru cap de afiş. De câteva ori a fost invitată şi Maria Tănase.

Eu cântam muzică bănăţeană. Ne-am intălnit intr-un turneu şi mi-a propus să vin cu dănsa la Bucureşti. (...)

Într-adevăr, m-a adoptat, dar profesional. Am intrat şi în familia ei. N-aş putea spune că m-a indrăgit pentru ceva anume. Probabil i-a plăcut felul meu de a fi. Eram foarte dură, tănără, inocentă.

Având spectacol lângă Timişoara, am fost împreună cu Maria Tănase la Hodoni, la mama mea şi la tatăl meu vitreg. Le-am spus, le-am cerut părerea, iar pentru ei a fost o onoare să fiu lângă Maria Tănase”, a spus Minodora Nemeș.

Citește și: Bărbatul pentru care Maria Tănase și-a vândut bijuteriile. A fost arestată pentru spionaj

Ea a mai dezvăluit că nu i-a spus niciodată „mamă”, ci doar „doamna Maria”, dar artista nici nu i-a cerut să-i spună altfel, pentru că, evident, știa că fata are deja o mamă naturală în viață.

Maria Tănase a ajutat-o să se adapteze repede la viața din Capitală, mai ales că o prezenta tuturor drept „fata mea”, ceea ce imunea, automat, respectul celorlalți. În plus, și soțul Mariei, Clery Sachelarie, a primit-o din prima clipă cu brațele deschise.

„Din turnee mă obişnuisem să-i spun doamna Maria. Şi aşa a rămas pentru mine, o mare doamnă. Nici nu cred că mi-a cerut să-i spun „mamă", ştiind că aveam deja una.

A fost un om deosebit (nr. - despre soțul Mariei Tănase). A iubit-o enorm. A fost cel mai bun prieten al dumneaei. Amăndoi m-au primit ca doi părinţi. M-au sfătuit in permanenţă şi m-au ajutat căt au putut”, a mai spus fosta fiică „adoptivă” a cântăreței.

Minodora a rememorat și ultimele zile de viață ale Mariei Tănase, spunând că acesteia nu i-a fost teamă de moarte, știind că sfârșitul îi e aproape, din cauza cancerului la plămâni cauzat de fumat.

„Ştia că va muri. Dar glumea cu doctorii, cu asistentele. Nu i-a fost frică de moarte. Eram in fiecare zi la spital, impreună cu familia. Ii duceam bluze albe cu guler, pentru că aşa voia să fie imbrăcată. Era foarte cochetă€!

Deşi era căruntă, niciodată nu s-a vopsit. Ea a avut părul argintiu incă de tănără. Şi-a dorit ca eu să-i fac o pernă din petale de trandafiri, de bujori, pe care dănsa ii adunase din grădina tatălui ei. Această pernă i-am pus-o in coşciug, să aibă somnul liniştit”, a mai adăugat Nemeș.

Maria Tănase a murit în 1963, la doar 49 de ani - Foto: arhiva

Ea a mai povestit că, după moartea „doamnei Maria”, de situația sa s-a îngrijit, pentru o vreme, soțul acesteia. 

„Am locuit o perioadă in Popa Nan, unde nenea Clery mai adusese familia lui Petre Ghiaţă, fiindcă apartamentul era destul de mare. Împreună cu acesta a şi scris o carte despre doamna Maria. Apoi am primit o garsonieră in cartierul Drumul Taberei”, a adăugat ea.

Minodora Nemeș a mai spus că a cntinuat să cânte până la plecarea în SUA, în 1973, dar chiar și peste Ocean a mai susținut spectacole pentru o scurtă perioadă.

Citește și: S-a iubit Constantin Brâncuși cu Maria Tănase? Adevărul despre povestea care i-a fascinat pe români

„Din România am plecat în 1973, la zece ani după moartea ei. Am fost angajată la Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii George Enescu până în 1970.

Am cântat pănă am ajuns in America. Dar şi aici am susţinut spectacole o scurtă perioadă”, a mai declarat Minodora Nemeș în interviul menționat.

În interviul din 2007, Minodora o avea lângă ea, în locuința din Chicago chiar pe mama sa naturală, care, la acea dată, avea 85 de ani.

Tot cu acea ocazie, fiica „adoptivă” a Mariei Tănase, care, la ora actuală, are ea însăși, 81 de ani, mai dezvăluia că, de la plecara în America, se mai întorsese o singură dată în țară, ocazie cu care fusese la mormântul Mariei Tănase de la cimitirul Bellu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te