Cea mai mare furtună din Europa în secolul 21 a avut loc în România pe 12 august 2002. Atunci, în doar câteva minute, un vârtej uriaș format inițial pe teritoriul Bulgariei a lovit localitatea Făcăeni din Ialomița lăsând în urmă 3 persoane decedate, 15 rănite și imense pagube materiale.
Cea mai mare furtună din Europa în secolul 21 a avut loc în România. Bilanț: 3 morți și 15 răniți
Ceea ce s-a întâmplat miercuri, la Sinaia - dar și în alte zone ale țării - când o furtună puternică a devastat cochetul orășel montan în doar 15 minute, producând pagube inclusiv gării, dar și Castelului Peleș - pare, totuși, doar un „aperitiv” în raport cu urgiile grele și mortale care au mai lovit România de-a lungul timpului.
Deși, în principiu, românii nu au fost obișnuiți cu asemenea fenomene meteo extreme, cel puțin până în 1990, totuși statisticile spun altceva.
Citește și: VIDEO Dezastru la Sinaia după o furtună de 15 minute. Acoperișul gării, smuls de vânt. 14 răniți
Astfel, din 1683 și până în 2019, circa 185 de astfel de furtuni extreme au lovit țara noastră, inclusiv tornade. acele furtuni în care vântul se rotește circular, dând aspectul de pâlnie.
Dar majoritatea tornadelor raportate au fost de nivelul F0 sau F1 (pagube ușoare și moderate).
Trei dintre ele au fost, însă, mai puternice. În anul 1866, o tornadă de puterea F2 s-a produs la București, provocând daune moderate și decesul a două persoane.
O alta, considerată a fi avut forța celei la care ne vom referi mai jos, a avut loc la 13 mai 1912, la 13 mai, în localitatea Brațcu, din județul Covasna.
Tornada din 2002 a distrus sute de case din Făcăeni și a omorât trei oameni - Foto: Facebook/Tornada din 2002 Facaeni
Atunci s-a consemnat o tornadă nivel F3, soldată cu 17 morți și 150 de răniți. Aici, însă, este posibil să se fi făcut o confuzie. Nu a fost vorba de Brețcu (Beretzk), ci de Breaza (Berezke), județul Mureș, conform meteomania.ro.
Dar, la acea vreme, indifeerent de plasarea localității, și actualul județ Covasna, cât și Mureș, făceau încă parte din Imperiul dualist Austro-Ungar aflat la doar 6 ani de destrămarea sa, la finalul Primului Război Mondial.
Însă furtuna din istoria recentă de care mulți români știu foarte bine este cea care a lovit fără milă, în seara de 12 mai 2002, localitatea Făcăeni, o comună cu 8.000 de locuitori din județul Ialomița aflată pe malul stâng al braţului Borcea al Dunării.
Furtuna a lovit violent localitatea Făcăeni, la 12 august 2002
Totul s-a derulat foarte rapid, primele semne ale unei furtuni mari înregistrându-se în jurul orei 18.00, când ea s-a dezvoltat rapid în Bulgaria, la nord de munții Balcani, distrugând aproximativ 15 case dintr-un sătuc din apropiere.
Celula formată a fost apoi împinsă de un jet de aer rece spre nord, nord-est și s-a intensificat cu fiecare kilometru parcurs.
„Combustibil” și-a luat din fierbintea câmpie a Dunării, iar la impactul dintre cele două mase de aer cu proprietăți atât de diferite, au izbucnit vânturi extrem de puternice.
Citește și: Furtună puternică în București. Copaci căzuți, străzi inundate. Cinci avioane nu au putut ateriza
În jurul orei 19.00, furtuna a traversat Dunărea, intrând în România. Stația meteorologică Silistra, din județul Călărași, aflată cam la 80 de km sud de Făcăeni, înregistra deja o viteză a vântului de aproape 90 km/h.
Dar era dificil de bănuit amploarea a ceea ce avea să urmeze. În stratul de aer cuprins între 0 și 6 km de deasupra solului, forfecarea (mișcărea ascendentă și descendentă extrem de violentă din interiorul norului) a crescut rapid până la 130 km/h.
„Monstrul” format a lovit prima oară orașul Fetești, la ora 19 și 15 minute. Mai mulți arbori au fost puși la pământ, apoi o grindină a lovit zona..
Un autobuz militar, în care se aflau șapte cadre de la unitatea de aviație UM 01912 Bărăganu a fost răsturnat pe șosea, chiar la intrarea în Fetești, de o rafală de vânt și izbit de un copac. Șoferul mașinii, Neculai Avădanei (45 de ani), a murit pe loc, iar 10 militari au fost răniți.
O întreagă pădure de faci a fost „defrișată” de furtuna din 2002 - Foto: Facebook/Tornada din 2002 Facaeni
După un sfert de oră, pe la ora 19.30. furtuna s-a năpustut „înfometată” peste Făcăeni. Un localnic surprins pe câmp a fost pur și simplu luat pe sus și aruncat sute de metri.
A supraviețuit ca prin minune, dar pereții caselor au început să crape sub presiunea uriașă a forței vântului din „pâlnia” formată.
Citește și: Unul dintre plopii fără soț care l-au inspirat pe Mihai Eminescu a fost doborât de o furtună
O tănără femeie și mamă de doar 25 de ani și unul dintre copiii ei, o fetiță în vîrstă de un an, sunt prinși sub peretele casei.
Viteza vântului a ajuns și la 330 km/h
Sorica Petre se afla în una dintre cele trei camere ale locuinței, împreună cu cei trei copii ai săi, unde se mai aflau părinții tinerei, iar în curte, fratele acesteia.
Lovită de vârtej, casa s-a dărâmat, iar unul dintre ziduri s-a prăbușit peste femeie și micuța de doar un an, ambele murind pe loc.
Alți săteni suferă fracturi grave de diferite tipuri, purtați de vântul ce atinge o viteză ce amintește de cea a mașinilor din Formula 1 în linie dreaptă, dar reușesc să supraviețuiască.
Specialiştii care au studiat fenomenul de atunci au ajuns la concluzia că a fost vorba despre o tornadă, cea mai puternică din Europa secolului XXI, cu o intensitate de F3+.
Lovitura violentă a naturii a durat doar câteva minute, dar bilanțul total a fost tragic: trei oameni şi-au pierdut viaţa, alţi 15 au fost răniţi, 1.000 de persoane au fost sinistrate, iar o pădure de salcâmi de 120 hectare a fost distrusă.
Tornada a ieșit din Făcăeni după aproximativ 5 minute și s-a risipit. Dar furtuna a continuat și a pornit spre nord-est, către Republica Moldova.
Citește și: Tragedie în Filipine. Cel puțin 100 de morți și peste 30 de persoane dispărute, după furtuna Trami
După alte 10 minute, ea s-a intensificat din nou ajungând la un diametru de 40 km, devenind mai organizată și puternică. Și-a continuat parcursul încă 150 de km și și-a găsit „sfârșitul” în Ucraina, fără a mai lovi, din fericire, alte așezări.
Specialiștii, uimiți de forța furtunii, au stabilit că viteza vântului s-a situat între 252 – 330 km/h, probabil cea mai mare viteză a vântului din istoria României. Iar verdictul lor a fost clar:: o tornadă severă de gradul 3, cea mai puternică din Europa în acest secol.