În fiecare zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, pe lângă cele religioase. Este un motiv în plus de distracție de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pe 23 februarie se sărbătorește Ziua jocului de tenis dar și Ziua pâinii cu banane
Ce sărbătorim pe 23 februarie? Legătura cu tenisul și pâinea cu banane
Ziua de 23 februarie este şi ziua în care, mai mult ca oricând, ar trebui să jucăm o partidă de tenis (#PlayTennisDay). Acest sport este practicat în forma sa modernă încă de la jumătatea secolului XIX, când doi prieteni, Harry Gem şi Augurio Perera au pus bazele acestui sport pe peluza de pe proprietatea engleză a lui Perera. Primul club de tenis a fost creat la scurt timp după aceea, în 1872 şi avea iniţial doar 4 membri.
Originile tenisului pot fi urmărite însă până în Franţa secolului XII, când era jucat lovind mingea cu palma şi nu cu racheta. Regele Ludovic al X-lea era un mare iubitor al acestui precursor al tenisului (denumit "jeu de paume" şi descris şi de Alexandre Dumas tatăl în "Cei trei muşchetari"). De altfel, regele Ludovic al X-lea este considerat şi primul jucător de tenis din lume cunoscut după nume.
Citește și: Cum am ajuns să avem Ziua internațională a limbii materne
Ziua pâinii cu banane
După o partidă încinsă de tenis putem să ne delectăm cu o felie de pâine cu banane alături de o ceaşcă de ceai sau cafea, pentru că în data de 23 februarie sărbătorim şi Ziua pâinii cu banane (#BananaBreadDay).
Aceste savuroase fructe au sosit în Europa din Asia, aduse de diferitele seminţii năvălitoare încă din jurul anului 300 î.Hr. În prezent, deşi sunt crescute în regiuni cu climă caldă din Asia, America Latină şi Africa, bananele sunt considerate cel mai popular fruct din Anglia.
De cealaltă parte, pâinea cu banane este o delicatesă simplă şi ieftină, ce a devenit populară în anii '30 în SUA; în perioada Marii Depresii Economice. Conform istoricilor culturii americane din prima jumătate a secolului XX, pâinea cu banane a fost o găselniţă a gospodinelor care, în contextul crizei, nu doreau să arunce bananele prea coapte, care începeau să se înnegrească. Aşa cum s-a dovedit ulterior, cu cât bananele erau mai răscoapte, cu atât sunt mai dulci iar pâinea cu banane este mai delicioasă.
Citește și: Ziua schimbului de supă
Prima reţetă de pâine cu banane a apărut într-o carte de bucate publicată în SUA în 1933. Foarte uşor de pregătit, pâinea cu banane reprezintă şi în prezent un desert apreciat de întreaga familie. Variantele moderne de pâine cu banane includ fulgi de ciocolată, nuci sau fructe uscate.