Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu. Cât a durat? Cine a fost marea sa iubire?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.03.2024 - 18:24
Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu - Foto: Facebook/Cineclic
cu stefan iordache
cu adrian pintea

Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu. Se împlinesc 11ani de la moartea regretatei artiste cunoscută inclusiv pentru dramatica poveste de iubire ce a legat-o de un mare actor. Dar puțină lume știe că ea a fost măritată, în tinerețe, la insistențele părinților.

SHARE

Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu. Regretata artistă a murit acum 11 ani, într-o zi de 19 martie, la vârsta de 71 de ani. Dar puțină lume a știut, chiar și când trăia, că ea fusese căsătorită în tinerețe. Totul trecuse în umbră după imensa poveste de iubire ce o legase de un mare actor.

Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu. Cât a durat? Cine a fost marea sa iubire?

Se împlinesc, pe 19 martie, 11 ani de la moartea marii actrițe Irina Petrescu. Dar amontirea ei a rămas vie în memoria celor care au prețuit-o pentru frumusețea grațioasă și misterioasă și intepretările sale pline de forță, dar și de noblețe

S-a născut la 19 iunie 1941, în București, în plin război mondial, tatăl fiind medic, iar mama soră medicală.

A avut, însă, șansa e a copilări într-un ținut de basm, satul Rădești, zona Câmpulung Muscel, unde bunicii săi aveau o casă musceleană cu etaj şi cu cerdac.

„Aceea este casa copilăriei mele fericite”, spunea actrița într-un interviu. De altfel, în ultimii ani de viață a preferat să lase Capitala pentru a se retrage în acea casă a copilăriei, teritoriul unde basmele parcă deveneau realitate.

Citește și: 10 ani fără Irina Petrescu. O boală cumplită o desparte de Adrian Pintea. O înstrăinează de lume

Irina Petrescu a absolvit IATC în 1963 și a debutat la Teatrul Bulandra cu piesa „Noaptea e un sfetnic bun” (1964), de Alexandru Mirodan, se scrie într-un portret făcut de radioromaniacultural.ro

Dar până la terminarea facultății își câștigase deja statutul de tânără vedetă. Și asta, pentru că în 1960, a debutat cu mare succes în cinematografie.

Acest lucru s-a întâmplat în filmul „Valurile Dunării” regizat de Liviu Ciulei, care a interpretat și personajul principal masculin.

Cu Ștefan Iordache, prima ei iubire - Foto: Arhiva

Rolul Anei Strejan, tânăra soție a timonierului de șlep, Mihai Strejan, jucat Ciulei, i-a adus rapid notorietate. Avea doar 19 ani.

Rolurile ce au urmat, din filme precum "Duminică la ora şase" (1965, r.egia Lucian Pintilie), "Dimineţile unui băiat cuminte" (1966, regia. Andrei Blaier), "Şeful sectorului suflete" (1967, r.egia Gheorghe Vitanidis) sau "Răutăciosul adolescent" (1969, regia Gheorghe Vitanidis), i-au consolidat acest statut important în lumea artistică.

În plus, din 1964 a devenit actrța Teatrului Național din București unde a apărut în zeci de intepretări memorabile.

A fost colegă la Institutul de Teatru cu Ştefan Iordache. O mare iubire s-a născut între ei, după terminarea studiilor.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Dar exigentul tată al Irinei l-a respins pe Iordache care, la acea oră, avea mai mult faima de „golan de Rahova”.

În schimb, părinții i-au aranjat o căsătorie „onorabilă”, cu cineva pe măsura statutului ei de fiică de doctor.

Dar acea căsnicie, care avea să fie și singura din viața actriței, n-a durat decât două luni, peste ea așternându-se uitarea. N-a vorbit despre ea și aproape nimeni nu mai știe cine a fost acel singur soț din destinul artistei.

Însă, curând, Irina Petrescu avea să treacă printr-o tragedie ce a îndoliat-o pe viață. Ambii părinți, pe care-i iubea enorm, au pierit într-un accident de circulaţie, petrecut atunci când se întorceau de la Rădeşti - de la „casa fericită a copilăriei” - spre Bucureşti.

Drama a avut loc în preajma Sărbătorilor de iarnă ale anului 1967, Irina aflându-se în străinătate.

În urma lor, la revenirea în țară, ea a descoperit, într-o cameră înghețată, bradul de Crăciun ce fusese deja împodobit de mama ei înainte de cumplitul accident.

 Din acel moment, Irina Petrescu n-a mai împodobit niciodată vreun brad de Crăciun, scrie comentator.ro.

În schimb, a devenit o actriță tot mai apreciată. În așa măsură încât a ajuns la Holyywood și i s-a propus să rămână acolo. 

Irina Petrescu și marea sa iubire, actorul Adrian Pintea - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Dar ea a preferat să revină în țară. De ce? Pentru că era foartee îndrăgostită, după cum a mărturisit ea într-un interviu acordat Cristinei Stănciulescu în 1997 și publicat pe site-ul cristinastanciulescu.ro

Dar actorul pe care îl iubea nebuneșe pe atunci și care a fost marea sa iubire, nu era Liviu Ciulei, așa cum se zvonise în epocă, ci Adrian Pintea.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a primei soții

„Evident că sunt îndrăgostită de el (nr. - de Liviu Ciulei), așa cum era și este orice făptură feminină care intră în conul de lumină al acestei mari personalități.

Dar dacă ați citit cumva revistele care titrează că actrița Irina Petrescu a fugit de la Hollywood pentru că era nebunește îndrăgostită de Liviu Ciulei, să știți că e pe jumătate adevărat.

Am fugit de la Hollywood pentru că eram nebunește îndrăgostită, da, dar nu de Liviu Ciulei”, mărturisea actrița în interviu.

Relația cu Adrian Pintea a fost una specială și a durat mai mult de un deceniu. 

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea, la un moment dat, și Adrian Pintea

Cei doi se cunoscuseră când Pintea era încă student, prin 1978, Irina Petrescu fiind cu 13 ani mai în vârstă. 

Pe atunci, el avea 23 de ani, iar Irina Petrescu, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân.

S-a luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a dus extrem de greu tot ce s-a întâmplat cu ea.

A avut o cădere nervoasă, iar gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea pace.

Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, a dus şi la destrămarea relaţiei.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

La rândul său, actriţa a mărturisit, după moartea acestuia, în 2007, ce a însemnat Adrian Pintea pentru ea. 

„El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egală. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru“, a spus actriță despre marea sa iubire, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), când a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă.

Destrămarea relației cu Pintea și lupta cu cancerul au afectat-o mult pe actriță, care nu s-a recăsătorit niciodată.

S-a întors la viața sa discretă, iar ultimii ani ai existenței sale a preferat să-i trăiască în casa copilăriei din Argeș.

Irina Petrescu a murit la 19 martie 2013, la Spitalul Elias, la vârsta de 71 de ani și a fost înmormântată în Cimitirul „Reînvierea” aflat pe strada cu același nume din cartierul Colentina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te