Care sunt șansele ca miliardarul Jeff Bezos să nu supraviețuiască zborului său în spațiu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 16.07.2021 - 21:24
Jeff Bezos Foto: blue origin

Deși este mai riscant decât multe alte lucruri pe care le-ar putea face cel mai bogat miliardar din lume, primul zbor cu echipaj al rachetei sale New Shepard va fi la fel de periculos ca majoritatea celorlalte zboruri spațiale, spun doi experți consultați de Live Science.

SHARE

Jeff Bezos, fostul CEO al Amazon, va participa la o călătorie de 11 minute împreună cu alți trei membri ai echipajului pe 20 iulie, un eveniment care va coincide cu cea de-a 52-a aniversare a aterizării lunare a Apollo 11, așa cum a arătat Live Science.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Noua capsulă Shepard, care funcționează în mod autonom și poate găzdui până la șase pasageri, va fi lansată de la o platformă din vestul Texasului la o înălțime de 100 de kilometri, adesea considerată ca fiind granița spațiului.

CITEȘTE ȘI: Alianța interlopilor: după Mircea Nebunu, Faraonul de la Madrid s-a văzut și cu Cordunenii

Principalii factori care măresc acest risc includ nivelul de experiență al companiei de lansare, numărul de lansări efectuate de un anumit vehicul și tipul de motor rachetă utilizat, a explicat pentru Live Science Joseph Fragola, CEO al Asti Group, LLC și un inginer de sistem independent care a calculat factorul de risc pentru NASA timp de decenii.

Citește și: Interlopul Merișor, care a înjurat un judecător ca la ușa cortului, de negăsit


Blue Origin, compania de zboruri spațiale a lui Bezos, a zburat cu New Shepard de 15 ori în timpul testelor fără echipaj, cu o singură defecțiune parțială în timpul căreia capsula pasagerului a aterizat în siguranță, dar etajul d epropulsie s-a prăbușit, așa cum a scris anterior Space.com.


"Acesta este un lucru extrem de pozitiv", a spus Fragola, referindu-se la palmaresul încurajator.


În plus, nivelul ridicat de încredere al Blue Origin este dat de faptul că New Shepard va face doar o scurtă excursie, nu va intra pe orbită și va folosi un singur motor relativ simplu, a declarat Blake Putney, un inginer care a lucrat și la analiza riscurilor pentru vehiculele NASA.


Motorul noului Shepard BE-3 (Blue Origin-3) generează în jur de 50.000 kg de forță atunci când decolează, potrivit companiei. Aceasta este cu mult mai puțin decât propulsia navetelor spațiale ale NASA, care au generat o forță combinată de 544.000 kg de forță de lansare, potrivit agenției.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.