Care e cea mai mare închisoare din lume? Are mai mulți deținuți decât toate pușcăriile din România

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.06.2024 - 18:09
Care e cea mai mare închisoare din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
filipine

Care e cea mai mare închisoare din lume? În multe pușcării de pe tot mapamondul, numărul deținuților depășește, adesea, capacitatea respectivelor instituții. Dar unele dintre ele dețin adevărate recorduri în această privință.

SHARE

Care e cea mai mare închisoare din lume? Unele dintre aceste instituții, unde persoanele condamnate își ispășesc pedeapsa primită pentru faptele lor, sunt adevărate orașe prin numărul celor găzduiți în ele.

Recordul îl deține o pușcărie în care se află mai mulți deținuți decât în toate penitenciarele din România.

Care e cea mai mare închisoare din lume? Are mai mulți deținuți decât toate pușcăriile din România

Închisorile sunt simboluri ale justiției, concepute pentru a reabilita infractorii care-și ispășesc acolo pedepsele primite, asigurând în același timp siguranța publică.

În general, când ne gândim la închisori ne vine-n minte un număr care poate să varieze de la câteva sute, la, hai să zicem, câteva mii de deținuți.

De exemplu, conform ministrului (sau ministrei) Justiției, Alina Gorghiu, în octombrie 2023, în România erau 23.555 de deținuți.

Citește și: Elena Udrea forțează ieșirea din pușcărie. Răspuns dur primit de la Administrația penitenciarelor

De asemenea, într-o statistică oficială mai detaliată a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), media cumulată a efectivului de persoane private de libertate era, în luna mai a anului trecut, de 23.033, conform gandul.ro.

Cel mai mare număr de deținuși se aflau la Penitenciarul Giurgiu, cu 1.466, urmat de cele de la Rahova, cu 1.312, Arad, cu 1284, Jilava, cu 1019 și Constanța Poarta-Albă, cu 989 de deținuți.

În întreaga lume, numeroasele unități penitenciare variază în ceea ce privește dimensiunea, capacitatea și standardele operaționale.

Dar, printre acestea, câteva se remarcă prin amploarea și capacitatea lor remarcabilă de încarcerare. Astfel, ea mai mare închisoare din lume, de exemplu, depășește cu 5.000 numărul de deținuți aflați în toate penitenciarele din țara noastră, luate la un loc.

Iar situația nu e mult diferită nici pentru celelalte aflate în top 3 al celor mai mari pușcării de pe mapamond, în ceea ce privește numărul de condamnați aflați acolo.

Citește și: Spunem „ministru”, dar există „ministră”? De ce Alina Gorghiu susține folosirea formei feminine?

Iată care sunt primele trei penitenciare de pe glob în această privință, conform clasamentului publiat de site-ul currentaffairs.adda247.com.

Cea mai mare pușcărie de pe glob se află în Filipine - Foto: philstar com

Top 3 cele mai mari închisori din lume

New Bilibid - Filipine - 28.500 deținuți

Închisoarea New Bilibid, înființată în 1940, în Muntinlupa, Filipine, este cea mai mare închisoare din lume.

Inițial un lagăr de internare în timpul ocupației japoneze, în prezent găzduiește un număr impresionant de - atenție ! - 28.500 de deținuți, depășind cu mult capacitatea prevăzută de 6.345 de persoane.

Fiind principala unitate de maximă securitate din țară, se confruntă cu provocări, inclusiv droguri ilegale, arme, corupție și încălcări ale drepturilor omului.

Citește și: Isabelle Adjani, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Care este motivul?

Silivri - Turcia - 22.000 deținuți

Închisoarea Silivri este a doua cea mai mare închisoare din lume și cea mai mare unitate penitenciară din Europa, cu structuri moderne, de înaltă securitate.

Proiectată inițial pentru 11.000 de deținuți, în prezent găzduiește 22.000 de condamnați, cu mult peste capacitatea maximă.

Unitatea a atras atenția pentru că a deținut personalități proeminente, precum politicieni și jurnaliști,dar se confruntă și cu critici pentru condițiile de trai inferioare standardelor și acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.

Klong Prem Central - Thailanda - 20.000 deținuți

Închisoarea centrală Klong Prem, înființată în 1944, este a treia cea mai mare închisoare din lume și cea mai mare unitate penitenciară din Thailanda.

Găzduind circa 20.000 de deținuți de diverse naționalități, aproximativ 30% din populația sa este formată din străini.

Citește și: Ce spun judecătorii despre pedepsirea şoferilor băuţi sau drogaţi? Obligatoriu închisoare

În timpul pandemiei de COVID-19, închisoarea a transformat cinci clădiri în spitale de campanie pentru deținuții infectați.

Cunoscută pentru detenția persoanelor de profil înalt, aceasta găzduiește deținuți politici, infractori de droguri și diverși alți infractori periculoși.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te