VIDEO Capitala europeană a turismului inteligent 2022: Niciun oraș din România nu e în „pericol”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.03.2022 - 19:21
Competiția Capitala europeană a turismului inteligent 2022 / Foto: smart-tourism-capital.ec.europa.eu

Comisia Europeană a lansat ediția 2022 a competiției „Capitala europeană a turismului inteligent”. Cum sunt punctate practicile inovatoare de turism în accesibilitate, sustenabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural și creativitate, niciun oraș din România nu prea are șanse.

SHARE

Comisia Europeană lansează următoarea ediție a competiției Capitala europeană a turismului inteligent. Această inițiativă răsplătește orașele europene pentru practici turistice excepționale, inovative, digitalizate și sustenabile.

Pentru a aplica, reprezentanții orașelor sunt invitați să completeze un formular online. Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 1 iunie 2022, ora 17:00 CET. Ca idee, câștigătorii edițiilor precedente au fost Bordeaux și València (2021), Göteborg și Málaga (2020) și Helsinki și Lyon (2019). Iar la capitolul „turism inteligent”, având în vedere criteriile de evaluare, precum accesibilitate, sustenabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural și creativitate, orașele de la noi au mult de recuperat. 

Citește și: Apetitul românilor pentru călătorii, aproape de nivelul din 2019. Impactul războiului, limitat

Spotul de prezentare a orașului Bordeaux, Capitală europeană a turismului inteligent în 2021

European Capital of Smart Tourism 2022 Bordeaux from #EUTourismCapital on Vimeo.

Sectorul turismului joacă un rol crucial în generarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și construirea unei Europe diverse și multiculturale. În acest sector, turismul inteligent s-a dezvoltat rapid pentru a deveni lider în inovație într-o varietate de subcategorii, inclusiv accesibilitatea, digitalizarea și sustenabilitatea. Prin această inițiativă, Comisia Europeană își propune să mențină turismul european în plină ascensiune și să promoveze o cultură a excelenței în sectorul turismului european, se arată într-un comunicat al CE.

Preluând titlul de la actualele capitale europene ale turismului inteligent, Bordeaux și València, orașele câștigătoare vor beneficia de sprijin de specialitate în comunicare și branding pe tot parcursul anului 2023, prin care își vor prezenta remarcabilele practici inteligente și inovatoare care le-au făcut să iasă în evidență și să devină Capitalele europene ale turismului inteligent în 2023. Acest sprijin va include realizarea unui videoclip promoțional, a unei sculpturi mari cu hashtag pe care să o instalați într-o locație proeminentă, diverse activități promoționale și vizibilitate la nivelul UE și la nivel internațional. Câștigătorii vor avea, de asemenea, șansa de a se alătura unei rețele active și în creștere de destinații inteligente, selectate în edițiile anterioare ale competiției, vor face schimb de bune practici și vor învăța unul de la altul.

Citește și: Best Electric Car in Romania 2022: Juriul specializat a desemnat cele 7 mașini care merg în finală

Capitala Europeană a Turismului Inteligent este o inițiativă UE, finanțată în prezent în cadrul Programului COSME. Prin urmare, competiția este deschisă atât orașelor din UE, cât și țărilor din afara UE care participă la programul COSME[1].

Criteriile de evaluare în competiția „Capitală europeană a turismului inteligent”

În urma competiției pentru titlul de Capitală europeană a turismului inteligent 2023, orașelor li se cere să-și demonstreze practicile inovatoare de turism în patru domenii: accesibilitate, sustenabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural și creativitate. Aplicațiile vor fi evaluate mai întâi de un comitet de experți independenți.

Citește și: FOTO Un nou nivel de răsfăț în aer: apartamentul First-Class, cu pat dublu, pentru cupluri

În a doua etapă, 7 orașe aflate pe lista scurtă vor trebui să-și prezinte candidatura în fața Juriului european. Juriul european va selecta doi câștigători, Capitalele europene ale turismului inteligent 2023, care vor fi anunțați în noiembrie 2022.

Competiția are un palmares dovedit de succes. Capitala europeană a turismului inteligent 2023 este cea de-a patra ediție a competiției. Bordeaux și València au fost selectate Capitale europene ale turismului inteligent în 2022, Göteborg și Málaga au primit titlul de Capitale europene ale turismului inteligent în 2020, iar Helsinki și Lyon au câștigat competiția inaugurală și au deținut împreună titlurile de Capitale europene ale turismului inteligent în 2019.

Turismul inteligent răspunde la noi provocări și cerințe într-un sector aflat în schimbare rapidă, inclusiv așteptări privind informații, produse și servicii digitale; oportunități egale și acces pentru toți vizitatorii; dezvoltarea sustenabilă a zonei; și susținere pentru industrii creative și talente locale.

În 2021, Bordeaux și València au fost selectate Capitale europene ale turismului inteligent 2022 dintre cele 30 de orașe UE care au aplicat. În 2019, Málaga și Göteborg s-au făcut remarcate și au fost selectate Capitale europene ale turismului inteligent 2020 dintre cele 35 de orașe ale UE care au aplicat. În 2018, Helsinki și Lyon s-au remarcat și au fost selectate Capitalele europene ale turismului inteligent 2019 dintre cele 38 de orașe din UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te