Artista închisă de comuniști pentru că și-a „răpit” copilul. A fost ajutată de un soț „închiriat”

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.04.2023 - 10:16
Lucky Marinescu - Foto: Youtube
Lucky Marinescu - Foto: Youtube
Lucky Marinescu - Foto: Youtube

Lucky Lucreția Marinescu, una dintre cele mai iubite interprete de muzică ușoară din anii 70 a avut o viață de roman: fuge din România lui Ceaușescu, încearcă, fără succes, să își treacă fiul peste graniță. Comuniștii o condamnă la închisoare.

SHARE

Cântăreaţa Lucreţia "Lucky" Marinescu a fost un simbol al muzicii uşoare româneşti din anii '70. Cântecele care au făcut-o celebră au fost "Aşa începe dragostea", "Doar tu!" sau "Ne-am despărţit", interpretat alături de Aurelian Andreescu.

A cântat, de asemenea, alături de un alt nume mare a muzicii de la noi, Dan Spătaru.

Prima întâlnire cu muzica - la radio

„În casa noastră se asculta muzică de toate felurile, dar marea mea plăcere era să-mi iau radioul - un Phillips mic de tot, primit de la tata - şi seara, când ai mei cre­deau că am păşit deja pe tă­râmul lui Moş Ene, să-l ascund sub pernă şi să ascult tot felul de emisiuni muzicale. În primul rând, eram topită după jazz.

Jazz-ul l-aş fi mâncat şi pe pâine, dac-aş fi putut! Iar în al doilea rând, căutam muzica clasică - aceea era, pentru mine, muzica reveriilor. Însă, dacă se nimerea ca într-o seară să nu se difuzeze nici jazz, şi nici mu­zică clasică, ascultam orice fel de înşiruire de note. Nu­mai muzică să fie!”, spunea pentru formula-as.ro

Citește și: „Regina singuratică” joacă în 20 filme. Fuge de Securitate la Paris, unde e iubită. Uitată, în țară

A fost presată de părinți să dea la farmacie, dar, pe ascuns, a dat examen la Conservator.

“De mică am vrut să fiu vedetă. Aşa că, după ce am terminat Conservatorul Ghe­orghe Dima din Cluj, am venit să mă angajez la Operetă, în Bucureşti. M-au plăcut mult, însă trebuia să fac parte din cor, ceea ce nu mi-a convenit”, rememora artista pentru jurnalul.ro

În 1959 debutează la Teatrul Constantin Tănase.

Citește și: Adrian refuză continuarea poveștii de iubire cu Teodora Mareș. Eram puștan. Se regăsesc, după 30 ani

Prietenii, artiștii

„Am devenit prietenă cu Nicolae Niţescu, Cornel Constantiniu (am făcut împreună un duet extraordinar, pe melodia lui Laurenţiu Profeta "Replici"), Aurelian Andreescu, Doina Badea, Dan Spătaru (am făcut multe turnee împreună), cu compozitorii la modă de atunci - Temistocle Popa, Radu Şerban, Edmond Deda (care era un maestru al jazz-ului), cu minunatul muzician care a fost Sile Dinicu, cu Stela Popescu, cu Alexandru Arşinel... Toţi eram o familie, din punct de vedere muzical, dar şi sufleteşte. Nu se făceau diferenţieri între noi, nu erau invidii şi certuri... Singurele artiste mai retrase erau Marina Voica şi Margareta Pâslaru”, își aminteștea artista.

Un soț violent

Prima căsătorie a fost una de uitat, cu violențe. „Am stat cu el aproape şase ani şi totul s-a sfârşit când gelozia lui bolnavă a atins apogeul: era cu câteva zile înaintea Festivalului de la Mamaia şi, într-o noapte, m-am trezit cu lumina veiozei băgată în ochi şi soţul meu s-a pornit cu un intero­ga­toriu mai ceva ca la Gestapo. Obsesia lui era "să-mi spui cu cine m-ai înşelat şi ce-ai făcut!".

Până la urmă, enervat că eu negam orice fel de aven­tură, mi-a dat doi pumni, de-am văzut li­teral­mente stele verzi, du­pă care s-a făcut în­tuneric. A fost groaz­nic!”, spune artista pentru formula-as.ro

În 1964, li se naște un fiu. Din cauza violențelor, decide să rămână la Paris unde avea un turneu.

 "Era un om deosebit de sever și intenționam să divorțez, însă îmi era foarte frica de repercusiuni. Din cauza tratamentului dur la care mă supunea, am decis să nu mai revin în țară și să rămân în Franța. Mi-am lăsat în țară soțul și băiatul, Laurențiu, în vârstă de 4 ani", își amintea artista. 

Artista dorea să își aducă, cu orice preț, fiul în Franța.

La un moment dat, întâmplarea a făcut că la spălătoria unde-și ducea hainele la curățat să întâlnească o familie de francezi. Femeia semănă leit cu Lucky, iar băiețelul acesteia cu Laurențiu, băiatul cântăreței. 

Artistei i-a venit o idee incredibilă.

„A cumpărat spălătoria pentru respectivul cuplu, apoi le-a oferit și o suma importanta de bani, cerandu-i francezului să o însoțească în tara, iar ea să treacă drept soția acestuia, pentru a-și răpi copilul. Planul era bine pus la punct: după ce-și va fi luat băiețelul, în Iugoslavia urma să o aștepte un avion particular care să o duca înapoi la Paris. Lucky Marinescu și "soțul închiriat" n-au întâmpinat greutăți la vamă și totul părea că se va termina cu bine. Cei doi au ajuns în București, la bordul unui Citroen.

Ținta lor era grădiniță de pe Calea Dorobanți, unde se afla fiul artistei. Mașină a fost parcată la un colț de stradă, tocmai pentru că numărul de înmatriculare să nu atragă atenția angajaților grădiniței”, potrivit aceleiași surse.

Totul a decurs conform planului, doar că artista nu și-a putut stăpâni lacrimile la întâlnirea cu fiul. A fost deconspirată de directoare care a informat miliția că Lucky Georgescu vrea să își răpească propriul copil. Sursa AICI

Prinsă de miliție la vamă

 La scurt timp, mașina a fost dată în urmărire generală, Lucky fiind prinsă la Vama Giurgiu. Încolțită de milițieni, artista și-a declinat identitatea, fiind arestată, împreună cu însoțitorul ei francez.

A fost închisă timp de o lună și jumătate în închisoarea Malmaison, situată pe Calea Plevnei, la intersecția cu Ștefan Furtuna, unde erau încarcerați deținuții politici. Furia, neputința și nedreptatea au determinat-o să facă greva foamei o săptămână întreagă. În fiecare zi era supusa unui interogatoriu ce se întindea pe mai multe ore. Securiștii vroiau să afle ce relații își făcuse în Franța.

Eliberată și la presiunea Radio Europa LIberă care i-a făcut cunoscuctă povestea, Lucky Georgescu reușește să obțină custodia copilului. Reaabilitată, va cânta o perioadă de timp la Hotel Nord.

Reușește să plece, din nou, în turnee în strănătate. În 1985, s-a reîntâlnit cu Constantin Barbu la New York, în '85. Erau, deja, amîndoi divorţaţi. „A venit la mine şi mi-a spus: «Eu nu te mai las. Vreau să-ţi fac un cadou». «Ce cadou? Vezi că n-am venit cu o sacoşă prea mare», i-am răspuns în glumă. El mi-a oferit inelul. Eu, pur şi simplu, am zis «Da»“, îşi aminteşte Lucky Marinescu. Au revenit în ţară abia peste 11 ani”, își amintea artista.

S-a stins în urmă cu 5 ani

Pe 11 ianuarie 2018, artista s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de fiul său.

"Lucky Marinescu, o mare voce a muzicii uşoare româneşti din anii '70, s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, în urma unei suferinţe de boală îndelungate. (...) O voce unică, un adevărat simbol al muzicii româneşti, Lucky Marinescu a trăit prin muzică şi pentru muzică. Amintirea ei va dăinui peste ani în inimile şi sufletele noastre.", este mesajul transmis de Lawrence Marinescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te