Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,96 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Adi Hădean acuză autoritățile pentru suferința fiului său: Stau noaptea treaz să văd dacă respiră

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.08.2023 - 14:37
Adi Hădean - Foto: ProTV
Adi Hădean - Foto: ProTV

Unul din cei mai cunoscuți bucătari, Adi Hădean, acuză autoritățile pentru suferința fiului său. El spune că autoritățile nu fac nimic pentru a elimina ambrozia, la care fiul lui este alergic. „Stau noaptea treaz să văd dacă respiră”, spune Hădean.

SHARE

Unul din cei mai cunoscuți bucătari din România, Adi Hădean, acuză autoritățile pentru suferința fiului său. El spune că autoritățile nu fac nimic pentru opri ambrozia să se răspândească. iar fiul său este alergic la ea.

„De vreo cinci ani avem o lege, slabă și șchioapă, dar care ar putea fi măcar pe jumătate folositoare dacă ar fi aplicată. Dar nu e. Știți cum știu că nu e? Am în casă un copil care în ultimii cinci ani a pierdut câte 100 de zile și nopți pe an din cauza ambroziei.

Și noi împreună cu el.

100 de zile în care abia respiră, în care fiecare ieșire din casă aduce cu sine un chin pe care doar ceilalți alergici îl cunosc, 100 de zile de reducere a mobilității și a activităților (cele mai multe dintre ele se suprapun cu școala, oricum).

100 de nopți în care stăm treji să vedem dacă mai respiră și cât sunt de lungi perioadele de apnee,

100 de nopți în care se trezește de 5-6 ori pe noapte tocmai pentru că nu mai poate respira”, a spus Hădean.

Ce este alergia la ambrozie?  

Alergia la ambrozie este o reacție anormală a sistemului imunitar, declanșată de expunere la polenul plantei Ambrosia artemisiifolia. Polenul este format din particule minuscule, care plutesc prin aer pe distanțe foarte mari și provoacă simptome neplăcute la persoanele alergice. Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru ca plantele de ambrozie să elibereze polen.

Citește și: Amenzi de 20.000 de lei pentru cei care nu au înlăturat ambrozia de pe terenurile lor

Concentrațiile de polen din aer sunt de obicei mai mari dimineața, imediat după ce roua se usucă, și se pot menține până după-amiaza târziu. Polenul contribuie la creșterea poluării mediului, de aceea cazurile de alergie la ambrozie sunt din ce în ce mai numeroase și mai severe, unii pacienți dezvoltând complicații severe, cum sunt crizele de astm.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie se declanșează atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la polenul acestei plante. Reacția alergică este răspunsul natural al organismului după expunerea la un alergen, în acest caz polenul. ț

Citește și: 20.000 de euro amendă pentru un proprietar din Vrancea pentru că nu și-a curățat curtea de ambrozie

La contactul cu polenul de ambrozie (atingere, inspirare sau ingerare), sistemul imunitar se activează și eliberează substanțe chimice inflamatorii, cum ar fi histamina, pentru a lupta împotriva alergenului pe care îl consider o amenințtare. Aceste substanțe chimice determină semnele și simptomele caracteristice alergiilor sezoniere.

Predispoziția la alergia la ambrozie poate fi ereditară. Persoanele care au rude alergice la ambrozie sau la alt polen au un risc crescut de a dezvolta la rândul lor o alergie de acest fel. În acest caz, este recomandat un consult de genetică medicală. Citește mia mult AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te