Pokémon, aducerea la viață a monștrilor de buzunar

DE Mo Mozuch | Actualizat: 07.06.2019 - 08:23

Detectivul Pikachu nu este doar un alt film cu Pokemoni.

SHARE

De la debutul Pokémon, în 1996, „monștrii de buzunar“ ai francizei au dominat inimile, mințile și buzunarele a generații întregi de copii.

Acum, vorbim despre un imperiu mondial în valoare de 90 de miliarde de dolari, ceea ce îl transformă în cea mai valoroasă proprietate media, peste Star Wars. Iar acum are parte de primul film pentru marele ecran, Detectivul Pikachu (bazat pe jocul video de aventuri cu același nume), lansat în cinematografe pe 10 mai.

Pokémon a debutat sub forma a două jocuri video exclusiv japoneze pentru consola Game Boy de la Nintendo. Jucătorii aveau sarcina de a prinde Pokémoni și de a-i antrena să se lupte între ei.

La scurt timp, au urmat un joc cu cartonașe, o carte de benzi desenate și un serial de desene animate, iar, în 1998, întregul fenomen a fost exportat în Statele Unite.

Scene din Detectivul Pikachu care îi prezintă pe actorii Smith și Kathryn Newton și pe Letterman dându-i indicații regizorale lui Smith

De atunci, au fost lansate 78 de jocuri video, 18 filme de animație și mii de cartonașe, ca să nu mai vorbim de milioanele de jucării, șepci, tricouri și rucsaci.

Care este secretul succesului său? Rob Letterman, regizorul peliculei Detectivul Pikachu, spune pentru Newsweek că „Există un sentiment real al împlinirii dorințelor, mai ales pentru generația tânără.

Sentimentul de responsabilizare, ideea că poți merge în sălbăticie și poți strânge ceva care te plasează într-o poziție de responsabilitate, ceva ce îți aduce bucurie. Poți ieși cu prietenii și poți merge, fără adulți, în aceste mari aventuri“.

Jocul Detectivul Pikachu este neobișnuit pentru Pokémon. Este o aventură gen carte polițistă, cu o poveste clară, nu un joc de roluri, și are în rolul principal bila de blană omonimă care rostește cu mult mai multe decât propoziția marcă proprie „Pika! Pika!“.

Face echipă cu un băiat pe nume Tim Goodman pentru a ancheta dispariția tatălui lui Tim, Harry, el însuși un detectiv care a dispărut în timp ce investiga o serie de atacuri neobișnuite ale Pokémonilor.

În joc, ca și în film, Tim și Pikachu au o relație specială, deoarece Tim este singura ființă umană care poate înțelege limba lui Pikachu. Este o dinamică de cuplu neobișnuit care dă naștere unor momente de umor și descoperiri personale pentru personaje.

„Idea care stă la baza jocului Detectivul Pikachu este personalitatea puternică care vine din personajul acela mic și cu blană galbenă“, spune Letterman. Iar acel cineva se dovedește a fi Ryan Reynolds, celebru pentru interpretarea supereroului cu gură spurcată Deadpool.

Înainte să îl abordeze pe Reynolds în legătură cu rolul, Letterman și echipa sa creativă au luat o monstră audio dintr-unul din precedentele sale filme, The Change-Up/Dacă aș fi… tu? și au folosit-o pentru a anima o scenă cu Pikachu. „În secunda în care am văzut filmulețul, a fost clar. Se potrivea perfect“, spune Letterman.

Dar, în timp ce Reynolds apare în peliculă doar ca voce a unui Pikachu animat digital, partenerul său Justice Smith a trebui să joace în fața camerelor de filmat. Letterman a folosit păpușari care, la repetiții, să îl ajute pe actor cu un Pikachu la care să reacționeze.

Însă, odată ce scena era gata să fie filmată, Smith trebuia să o facă singur. „Memoria musculară a lui Justice, expresia ochilor săi și prestația lui au fost incredibile“, a spus Letterman. „Este extrem de talentat. Nimeni nu îi va admira prestația, deoarece potrivirea este minunată“.

Letterman spune că a început să se gândească la modalitatea de realizare a unui film de acțiune cu personaje animate cu ani buni înainte să înceapă filmările – plimbându-se între Tokyo și California pentru a se întâlni cu artiștii și creatorii originali, cum sunt fondatorii companiei Pokémon Co.

Tsunekazu Ishihara și Ken Sugimori, care au creat toate cele 151 de personaje Pokémon originale. „Nu voiam să modific ceea ce oamenii recunoșteau a fi Pokémonii“, spune Letterman. „Au forme de personaje de animație.

Nu sunt animale care există în lumea noastră și pe care le-am copiat. Sunt personaje de animație dintr-o altă lume pe care voiam să le facem realiste din punct de vedere al imaginii. O parte a procesului a constat în filmări la locație, filmări cu lentile vintage“.

La bază, Detectivul Pikachu este un film noir, spune Letterman, așa că l-a filmat pe peliculă și s-a bazat pe talentul directorului de imagine John Mathieson pentru a-i conferi ceea ce el numește „un vibe neșlefuit de Blade Runner filmat ziua“.

Păstrarea unor imperfecțiuni subtile împiedică filmul să pară steril, spune Letterman. Este ceva de care el crede că publicul devine din ce în ce mai conștient după ani buni de blockbustere extreme de digitalizate.

Pe parcursul realizării filmului, Letterman spune că el și echipa sa au încercat să nu uite un lucru. „E greu să faci un film pentru toată lumea; sfârșești prin a face un film pentru nimeni“, spune el.

Așa că „ne-am spus că vom face un film pentru fanii înrăiți. Începem de acolo, ne adresăm bazei noastre și ne gândim cum să-l facem cum trebuie pentru ei. Sunt atât de pasionați“.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te