A fost partenera lui Amza Pellea. Timp 40 de ani e dată dispărută. Se reîntoarce la prima iubire

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.02.2023 - 17:50
Irina Gărdescu - Foto: Cineclic / Facebook
Irina Gărdescu - Foto: Revista Cinema
Irina Gărdescu - Foto: Cineclic / Facebook
Irina Gărdescu - Foto: Revista Cinema
Irina Gărdescu - Foto: Cineclic / Facebook

Irina Gărdescu a strălucit doar câțiva ani în cinematografia românească. Deși a debutat înainte să termine liceul, după ce este aleasă de Sergiu Nicolaescu să joace în „Mihai Viteazul”, decide să plece din România și să renunțe la cariera în cinematografie.

SHARE

Irina este fiica actorului Nicolae Gărdescu. A debutat în film cu rolul principal din „La patru pași de infinit” (1964), film regizat de Francisc Munteanu, impresionând prin dezinvoltura și naturalețea sa. A renunțat să termine liceul, alegând să urmeze cariera de actriță de film.

Debutează când era minoră

Debutează în cinema la şaptesprezece ani relevând o sigură intuiţie a gestului dramatic, armonios şi convingător. Graţia suavă sau patetică a acestei ingenue temperamentale va fi valorificată prompt în "Gaudeamus Igitur" şi "Ultima noapte a copilăriei".

Cu numeroase alte angajamente, tânăra actriţă de o feminitate discretă, agreabilă, cucereşte prestigiul unei prezenţe interpretative de prim plan. Datorită rolurilor din "Mihai Viteazul", "Castelul condamnaţilor" sau "Cantemir", tipul ei îşi defineşte, tot mai precis, tonalitatea dramatică a registrului de caracterizare, potrivit unei caracterizări a criticilor de film.

Actrița dispărută 40 de ani

Citește și: Era atât de frumoasă încât unii regizori o evitau. La 40 ani renunță la actorie și pleacă din țară

„Totul a început într-o seară, când eram împreună cu un grup de prieteni, printre care şi fiul dramaturgului Aurel Baranga, şi a venit Francisc Munteanu, care m-a văzut, m-a remarcat şi m-a întrebat dacă nu vreau să joc într-un film de-ale lui. Am fost, am dat probă şi aşa am ajuns în „La patru paşi de infinit”.

Citește și: Actrița din umbra lui Dem Rădulescu: Ne-am îndrăgostit la o plimbare. Uneori îmi vorbește din ceruri

Dar când a aflat Francisc că sunt fata lui Gărdescu mi-a zis „Vai, dacă ştiam, nu te luam, mi-e aşa de antipatic!”. Fireşte, în glumă... Dar era foarte surprins, nu se aştepta.”, a spus actrița într-unul din rarele interviuri acordate. 

În pofida unei cariere importante ce i se deschidea, decide să plece. Avea 28 de ani când joacă în cel de-al doisprezecelea film al carierei. Avea să fie și ultimul. 

Părăsește țara în 1975

„Familia mea era separată, părinţii divorţaseră, iar mama se stabilise în Statele Unite. În vremurile alea de tristă teroare am ales să plecăm la ea, eu şi sora mea. Tata a rămas aici, în România. Am ajuns la New York, după ce mama a făcut numeroase intervenţii să putem pleca. Am făcut cursurile unui faimos institut de modă, pentru că nu mă aşteptam să ajung la Hollywood....

 Filmam la „Muschetarul român” cu Vitanidis când am aflat că o să plec. Şi a venit regizoul disperat la mine, cu o falcă-n cer şi una în pământ, că a auzit el că urmează să plec a doua zi şi rămâne cu filmul neterminat. Şi i-am explicat că sunt o persoană responsabilă şi că o să îmi duc munca până la capăt.

 

Dar mi-a fost greu să plec din ţară. Am lăsat o mulţime de prieteni, l-am lăsat pe tata, care la scurtă vreme s-a prăpădit”, a declarat pentru adevarul.ro

„Mușchetarul român” este un film istoric de aventură din 1975 regizat de Gheorghe Vitanidis. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Iurie Darie, Victor Rebengiuc și Alexandru Repan. Este continuarea filmului „Cantemir” (1975). A avut premiera la 13 octombrie 1975.

Iubirea cu Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu spunea, într-un interviu că una din marile sale iubiri a fost „actrita Irina Gârdescu. Am fost împreună un an și jumătate. Aveam 26-27 de ani…” Irina își amintește acele vremuri: „Eram la o şedinţă foto. A fost ceva foarte spontan, aşa cum se întâmplă când e chimie...

Am fost încântată, flatată. Eu ştiam cine este, îi ştiam numele, dar şi el auzise de mine, pentru că era prieten cu tatăl meu. Şi dacă nu mă înşel amândoi jucau la Teatrul Armatei, care acum se numeşte Nottara.”

S-a mutat la Paris

 „M-am adaptat destul de greu la început în SUA, era foarte obositor. Era frustrant, pentru că înainte de plecare am luat cursuri intensive de engleză britanică, dar nu m-au ajutat prea mult în America, unde se vorbea altfel. Ulterior m-am căsătorit cu un francez, am fost 25 de ani împreună, până s-a prăpădit.

Acum locuiesc în Franţa şi am o afacere de producţie şi distribuţie de articole de lux: le facem în Italia şi le exportăm în Florida”, spune actrița.

Mitică Popescu, îndrăgostit de mama artistei 

„Mama mea iubea opereta și mă lua cu ea când primea invitații. La doi pași de casa noastră stătea o vecină - o splendoare de fată, de care mă îndrăgostisem și eu, copil fiind. Era balerină la operetă și ne dădea bilete de favoare. Când s-a căsătorit cu actorul Nicolae Gărdescu, eu m-am împrietenit cu el și datorită lui am intrat să fac figurație la Teatrul Armatei. Trei ani am fost angajat în "corp ansamblu", așa se numea.

Nicolae Gărdescu a rămas în țară, iar soția lui și cele două fete - una era Irina Gărdescu, cunoscuta actriță - au plecat în Statele Unite. Nu mai știu nimic de ele, le-am pierdut urma.", rememorează Mitică Popescu într-un articol pentru formula-as.ro. 

S-a întors în România abia în 2015. Actriţa a participat, atunci, la TIFF, pentru proiecţia filmului „La patru paşi de infinit” (1964, r. Francisc Munteanu). Este vorba de primul film al Irinei sau altfel zis - prima ei dragoste.

Filmografie

La patru pași de infinit (1964) - Ana, fiica dr. Coman; Gaudeamus Igitur (1965); Ultima noapte a copilăriei (1966) - Mina; Cerul începe la etajul III (1967) - Ana; Pokolrév (1969); Castelul condamnaților (1970) - Eva; Mihai Viteazul (1971) - contesa Rossana Viventini; Puterea și adevărul (1972); Adio, dragă Nela (1972); Trei scrisori secrete (1974); Cantemir (1975) - Anca; Mușchetarul român (1975) - Anca

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te