Actorul român care l-a jucat pe Winnetou timp de 25 de ani. Nemții încă îi dedică festivaluri

DE Bianca Iosef | Actualizat: 10.12.2022 - 15:00
Winnetou- Foto: ALBA NEWS

Deși recunoaște că nu își dorea să devină actor, ci atlet profesionist, s-a lăsat convins de mama lui să intre în lumea actoriei. Astfel a devenit unul dintre cei mai cunoscuți actori pentru rolul său de Winnetou.

SHARE

Mircea Breazu, sau Benjamin Armbruster cum este cunoscut în Germania, este un actor român care a jucat timp de 25 de ani rolul celebrului Winnetou.

Dacă ai crescut înainte de anii 1990, s-ar putea să-ți amintești de „nebunia” din jurul acestui personaj creat de Kark May. Ei bine, în timp ce în România isteria s-a stins puțin de la Revoluție, există încă festivaluri dedicate în Germania și astăzi.

Activitatea artistică a lui Mircea Breazu în România

Mircea Breazu s-a născut în 1946 la Sebeș, dar și-a petrecut toată adolescența la Timișoara.

Citește și: Maia Sandu, nominalizată „Femeia anului 2022” de revista Financial Times: „Face eforturi supraumane”

Deși este cunoscut pentru rolurile pe care le-a jucat de-a lungul carierei sale, puțini oameni știu că actorul a fost, în primă instanță, pasionat de sport. S-a apucat de înot, de curse cu motor și de ciclism, ceea ce l-a ajutat mai târziu în carieră, făcând trecerea la munca de cascadorie mult mai ușoară.

Citește și: Argentina, a doua semifinalistă de la Campionatul Mondial. Se va bate cu Croația

„Nu am visat niciodată să fiu actor, deși mama mea era actriță. Speram să devin un atlet foarte celebru. Dar mama a insistat foarte mult să aplic la IATC. Ea a spus: „Dragul meu, ai crescut cu mine în teatre. Chiar nu vrei să urmezi acest drum?”. Ea m-a convins în sfârșit.

Cu doar o lună și jumătate de pregătire, am aplicat pentru admitere și am ajuns pe locul șapte, deși erau 1.200 de solicitanți. Atunci mi-am dat seama că actoria era în sânge”, spunea Mircea Breazu într-un interviu de acum 7 ani.

În România, a jucat în Dacii, de Sergiu Nicolaescu, încă din primul an de facultate, dar a fost remarcat ulterior de Elisabeta Bostan, care i-a oferit rolul Prințului Fermecător în filmul „Tinerețe fără bătrânețe”.

Printre cele mai importante filme ale sale merită amintite Mihai Viteazul, Ulzana, Profetul, Aurul și Ardelenii sau Vestele galbene sau Bătălia pentru Roma, unde și-a dovedit calitățile incontestabile de cascador.

„Așa este, acestea sunt reperele carierei mele. Pentru „Tinerețe fără bătrânețe” am participat la un amplu casting, la finalul căruia am fost doar eu și Andi Herescu, iar doamna Bostan m-a ales pe mine. A doua zi, când l-am întâlnit pe Andi, a încercat să facă o glumă, dar nu prea a mers: „Ce poți face, eu am o față de secolul XX, nu o față de țărănesc”. Făcând aluzie la faptul că prințul fermecător a fost cioban la începutul poveștii.

În rest, ne-am înțeles foarte bine. Mai am o poveste amuzantă de atunci. Filmam la Defileul Bicazului. Când prospectam, locul nu era asfaltat. Dar șase luni mai târziu ne-am trezit cu drumul terminat. Așa că a trebuit să vopsim asfaltul, ca să nu se știe”, a mai spus Mircea Breazu sursei.

Mircea Breazu a fost Winnetou timp de 25 de ani

Germania dedică festivaluri întregi operei lui Karl May, două dintre cele mai importante fiind cel din Bad Segeberg, un orășel de lângă Hamburg, fondat în 1952, și cel din Elspe, lângă Dortmund, fondat în 1958.

Winnetou a fost jucat timp de 25 de sezoane consecutive de Mircea Breazu. Cunoscut în Germania sub numele de Benjamin Armbruster, a părăsit România în 1979 și s-a metamorfozat în Winnetou de-a lungul anilor.

A jucat la Teatrul Bielefeld timp de 30 de ani, de unde s-a și retras.

Ulterior a devenit co-director în Elspe, iar ultima dată a jucat pe Winnetou la festival în 2012. Nemții nu au decât laude pentru artist, multe publicații germane lăudându-l pentru portretul excelent al celebrului șef apaș, potrivit Royalsblue.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te