Marți, 13 este ziua în care norocul dispare, necazurile se țin lanț. De ce să nu te tunzi azi, dar și de ce să nu începi o zi de lucru sau o nouă relație? Ce poți păți?
Marți, 13 este ziua în care norocul dispare, necazurile se țin lanț. De ce să nu te tunzi?
Mâine e 13. Și cade într-o zi de marți. Pentru mulți, e o combinație care sună a necaz, a pagubă și a... mai bine să stai în pat. Dar de unde vine toată această temere legată de marți, 13? Și cât e mit, cât e realitate?
În cultura populară românească, marțea nu are, în general, o reputație prea bună. Se spune că e o zi nepotrivită pentru începuturi, că aduce ceartă, eșec și tot felul de încurcături. Iar dacă ziua pică pe data de 13 – număr deja considerat aducător de ghinion în multe părți ale lumii – atunci lucrurile par și mai „complicate”.
Citește și Izvorul Tămăduirii, 25 aprilie: Ce nu ai voie să faci. Tradiții stricte și superstiții vechi
Marțea este asociată cu zeul războiului, Marte, în mitologia romană. Este ziua tensiunilor, a conflictelor, a mișcărilor bruște. O zicală populară spune: „Marțea, nici iarba nu crește.”
Și tot marțea s-ar fi prăbușit Turnul Babel, iar Dumnezeu ar fi creat haosul limbilor, potrivit unei legende vechi. Prin urmare, în imaginarul colectiv, marțea a devenit simbolul neînțelegerii și al dezordinii.
De ce numărul 13 este considerat că aduce ghinion?
Numărul 13 este văzut ca unul „neplăcut” în multe culturi, în special în cele vestice. De exemplu, la Cina cea de Taină au stat 13 la masă, iar al 13-lea a fost Iuda, cel care L-a trădat pe Iisus. De aici și superstiția că 13 la masă aduce nenoroc.
În multe clădiri mari din străinătate, etajul 13 lipsește, fiind înlocuit cu 12B sau se sare direct la 14. Unele companii aeriene evită rândul 13, iar în unele orașe nu există casa cu numărul 13.
Marți + 13 = combinația „perfectă” pentru ghinion?
În România și în alte țări latine, cum ar fi Spania sau Grecia, marți, 13 e echivalentul lui vineri, 13 din lumea anglo-saxonă. Se spune că în această zi nu e bine:
să începi nimic nou (căsnicie, afacere, mutare, construcție), să faci drumuri importante, să cumperi lucruri de valoare, să te tunzi sau să-ți tai unghiile (pentru că „tai norocul”), să te uiți prea des în oglindă (se spune că „chemi necazul”), să spui visele de dimineață (că se împlinesc invers).
Unii evită chiar să iasă din casă în ziua asta. Alții își țin talismanele aproape, aprind lumânări, se roagă sau își pun haine cu noroc – roșu, albastru, depinde de preferință.
Dar există și partea bună...
Sunt și voci care spun că marți, 13 e o zi a curajului. O zi în care se testează credința, răbdarea și puterea de a merge înainte, chiar și atunci când „calendarul” nu e prietenos. Cei care cred că norocul ți-l faci singur, văd această zi ca o provocare și nu ca o amenințare.
În lumea spirituală, 13 este considerat numărul transformării și al regenerării. În tarot, 13 este arcana morții – dar nu moarte în sensul dur, ci sfârșitul unui capitol și începutul altuia. Poate că, în loc să ne temem de marți, 13, ar trebui să ne gândim la el ca la o ocazie de schimbare, de reevaluare și de creștere.
Citește și Arheologii ar putea să fi găsit locul exact unde a fost îngropat Iisus Hristos. Dovezi tulburătoare
Fie că e văzută ca o zi cu ghinion, fie ca un test al încrederii în sine, marți, 13 rămâne o zi specială. Superstiție sau nu, ceea ce gândim influențează ceea ce trăim.