A murit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. A jucat rugby și nu a mai putut cânta la pian

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.02.2024 - 14:44
A murit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. A jucat rugby și nu a mai putut cânta la pian - Foto: Profimedia Images

A murit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. A jucat rugby în tinerețe și nu a mai putut cânta la pian la nivel înalt, așa că s-a reprofilat.

SHARE

Celebrul dirijor japonez Seiji Ozawa, care a condus unele cele mai renumite orchestre din lume, a murit în reşedinţa sa din Tokyo la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri presa niponă, citată de AFP şi Reuters.

A murit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. A jucat rugby și nu a mai putut cânta la pian

Televiziunea publică NHK şi alte companii mass-media japoneze au raportat că artistul a murit marţi din cauza unei insuficienţe cardiace. Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, funeraliile sale s-au desfăşurat în prezenţa rudelor apropiate ale dirijorului.

Seiji Ozawa s-a născut în 1935 în provincia chineză Manciuria, pe atunci o colonie japoneză.

Citește și: Un geniu în muzică a reușit să fie admis la cele mai mari școli din lume. Ion Lianu Popa are 17 ani

A început să înveţe să cânte la pian în şcoala primară, dar, după ce şi-a fracturat două degete în timpul unei partide de rugby - o altă pasiune a lui -, s-a orientat în adolescenţă spre dirijarea orchestrelor.

S-a mutat în străinătate în 1959 şi a cunoscut unele dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii clasice, în special compozitorul şi dirijorul Leonard Bernstein, al cărui asistent a devenit la Orchestra Filarmonică din New York în timpul stagiunii 1961-1962.

A dirijat apoi orchestrele din Chicago, Toronto şi San Francisco şi a ocupat timp de 29 de ani postul de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston. Numele său a fost atribuit unei săli de concerte din cadrul acestei instituţii americane. În 2020, autorităţile din Boston au decis ca data de 1 septembrie să fie declarată "Ziua Seiji Ozawa", potrivit Reuters.

A părăsit acea funcţie în 2002 pentru a deveni dirijorul principal al Operei de Stat din Viena, până în 2010, anul în care a fost diagnosticat cu cancer esofagian.

Citește și: VIDEO De ce a refuzat Maria Tănase să cânte „Sanie cu zurgălăi”? Cine a făcut celebră melodia?

A suportat ulterior o operaţie din cauza unei accidentări la spate şi s-a confruntat cu mai multe probleme medicale cauzate de pneumonie.

Printre prietenii lui apropiaţi se numără renumitul scriitor Haruki Murakami. Dirijorul japonez era pasionat şi de sport şi a fost un susţinător înfocat al echipei de baseball Red Sox, al echipei de fotbal american New England Patriots şi al echipei de baschet Boston Celtics.

Era pasionat de cursurile săptămânale pe care le-a susţinut în faţa unor clase de copii în Boston şi preocupat de sprijinirea talentelor muzicale din Japonia, unde a creat un festival muzical organizat pe timpul verii în oraşul Matsumoto şi care a primit numele primului său mentor, Hideo Saito.

Acel festival a devenit un succes de public atât de mare, încât mii de fani luau cu asalt micul oraş de munte, unde până şi şoferii de taxiuri au devenit cu timpul buni cunoscători ai muzicii clasice.

Seiji Ozawa a fost căsătorit cu pianista Kyoko Edo şi, apoi, cu actriţa şi modelul Miki Irie ("Vera"), născută 1944 in Yokohama. Cu cea de-a doua soţie, care are origini ruseşti, a avut doi copii. Fiica lui, Seira, este scriitoare, iar fiul său, Yukiyoshi, este actor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te