Cântă cu Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru. Pentru bărbatul iubit renunță la muzică. E de negăsit

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.02.2023 - 20:08
Anca Agemolu - Foto: Arhiva Personală /cancan.ro

Anca Agemolu a cântat pe scena „Cerbului de Aur”, a lansat șlagăre și s-a îndrăgostit. A rămas cu iubitul ei în Occident, iar regimul comunist a interzis, în țară, orice referire la ea. 35 de ani nu se știe nimic despre ea.

SHARE

Anca s-a născut în 1944 și a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic, ulterior devenind profesoară la o școală medie din oraș.

Intră repede în circuitul muzical marii compozitori încredințându-i piese importante. În a doua jumătate a anilor 1960, cântă creații ale compozitorilor Henry Mălineanu, Temistocle Popa, Radu Șerban, Ramon Tavernier, Nicolae Kirculescu, George Grigoriu.

Citește și: Și-au jurat iubire încă de la grădiniță. După 20 de ani ea s-a ținut de cuvânt și s-au căsătorit

Participă în 1966 la a patra ediție a Festivalului de la Mamaia, unde prezintă piesele: „Te cheamă Dragostea” (Nicolae Kirculescu), „Gîndul meu” (Eugen Teger) și „Yenka” (Radu Zaharescu). În 1968, a participat la prima ediție a festivalului internațional Cerbul de Aur de la Brașov. 

Înregistrează la Radiodifuziunea Română și la casa de discuri Electrecord. Este invitată în numeroase emisiuni de televiziune. Susține turnee în țară și în străinătate. A lansat și un disc al compozitorului Radu Serban, împreună cu Anda Călugareanu, Margareta Pâslaru, Pompilia Stoian. Cu Anda Călugăreanu era bună prietenă.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

În acea perioadă artista cântă alături de mai multe formații printre care și cea condusă de Gerhard Romer. Imediat se logodește cu el.

„Când știam că ne acompaniază orchestra condusă de Gerhard Romer aveam o liniște sufletească și toți artiștii erau în culmea fericirii, profesionalismul lui ne dădea o siguranță mare. Gerhard era genial, canta la saxofon și la pian. Am colaborat și mai târziu am avut o mica relație și o mică logodna cu el ” a povestit, peste zeci de ani, Anca Agemolu 

O carieră curmată brusc

Anul 1978 a fost decisiv pentru artistă.

 Împreună cu Anda Călugăreanu se afla în turneu în Germania susținând spectacole la Hamburg și Stuttgart. După ultimul spectacol de la Stuttgart, în sală avea să-l vadă pe fostul ei logodnic, Gerhard Romer împreună cu părinții sai, stabiliți de mulți ani în Germania. „La Stuttgart l-am văzut pe „Țuțu”, alături de familia lui. După 12 ani ne-am reîntâlnit și ne-am reîndrăgostit”. Urmandu-și inima, Anca  și-a unit destinul cu Gerhard Romer la Munchen și a rămas în Germania.

 „M-am căsătorit și am rămas alături de iubirea vieții mele. Nu am fugit din Romania, nu am plecat din cauza situației politice, am plecat că am vrut o viață noua alături de soțul meu” a declarat Anca Agemolu. Hotărârea luată a avut grave repercusiuni asupra familiei ei, ramase în Romania. Iar comuniștii au șters-o efectiv din istoria muzicii romanești, dovadă fiind puținele informații despre artistă.

„Părinții mei au suferit cel mai mult din cauza comuniștilor, a cel mai dureros pentru mine, lăsandu-mi un mare gol în suflet. Când tatăl meu s-a îmbolnăvit, nici măcar nu am putut participa la înmormântarea lui. Abia după aceea mama mea s-a mutat și ea în Germania.” a mărturisit artista pentru cancan în 2012.

După plecarea ei, regimul comunist decide să șteargă orice referire posibilă la ea. Numele ei este pus la index, melodiile ei nu se vor mai difuza vreodată. Până în 2012, aproape că nu au existat informații despre artistă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te