50 K - un român sare din spațiu de la 50.000 de metri înălțime, pentru un nou record mondial

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.06.2021 - 12:07
Bogdan Mircea Petre, avocatul parașutist, vrea să doboare recordul mondial la salt de la înălțime
SALT SPRE ISTORIE Bogdan Petre are peste 350 de salturi la activ, iar la sfârșitul programului de antrenament pentru 50K, va avea, cel mai probabil, mult peste o mie
Alan Eustace deține actualul record la salt de la înălțime: 41.419 metri.

Povestea românului care va face primul salt în cădere liberă de la 50.000 de metri altitudine.

SHARE

Bogdan Petre, cel care a câștigat deja un pariu cu viața, scăpând de diabet și de zecile de kilograme în plus, și-a propus un obiectiv care, odată atins, va pune România pe harta lumii prin depășirea unui record de anvergură mondială care nu are mai mult de 3 înaintași.

Parașutismul românesc are un loc special în istoria mondială și performanțe pe măsură.

Anul viitor se împlinesc 90 de ani de la recordul mondial stabilit de Smaranda Brăescu, care a sărit cu parașuta, pe aeroportul din Sacramento, de la înălţimea de 7.233 de metri.

România deține în palmares numeroase recorduri europene și mondiale la diverse categorii de salturi.

Acum, Bogdan Mircea Petre, avocatul parașutist din spatele echipei Machine Man, membru activ în Aeroclubul României, se pregătește intens să ridice ștacheta, să se lanseze din spațiu de la 50.000 m și „să așeze cu mândrie acest record mondial în inimile românilor și ale susținătorilor de pretutindeni“, după cum ne-a declarat cel care și-a propus să facă primul salt în cădere liberă din mezosferă.

În 1932, Smaranda Brăescu spunea: „Viața mea nu înseamnă nimic dacă o ţin pentru mine. Viața mea o dăruiesc țării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă și încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare“. 

Acum, Bogdan Petre vrea să urce cu balonul la 50 de kilometri înălțime și să revină în siguranță pe Pământ.

Îi e ușor frică de înălțime

În 2013, Bogdan Petre avea 136 de kilograme, fiind diagnosticat cu diabet. Stres, fast-food, nopți nedormite în lupta contratimp pentru a câștiga procesele pe care le reprezenta ca avocat.

La un moment dat, și-a fisurat coloana, fiind amenințat cu paralizia totală. Șapte ani mai târziu, a ajuns la 80 de kilograme și analize perfecte, „de aviator“. 

Deși are o ușoară frică de înălțime, este astăzi membru al Aeroclubului României, cu peste 350 de salturi la activ. Are un program dur de antrenament zilnic și vrea să bată recordul mondial al saltului în cădere liberă. 

Bogdan Petre a câștigat deja un pariu cu viața, lăsând boala în spate și înaintând zilnic spre un obiectiv care va pune încă o dată România pe harta lumii, prin depășirea unui record spre care au îndrăznit să se îndrepte doar 3 oameni în istoria parașutismului. 

Newsweek România a stat de vorbă cu cel care se pregătește deja intens să ajungă și să sară din mezosferă, liderul Proiectului 50K, și am aflat detalii despre culisele și eforturile necesare depășirii limitelor personale și ale unui record mondial.

Viața trebuie trăită și nu supraviețuită

Născut la 9 iunie 1975, Bogdan Petre este un om cu o poveste inițială comună vieții specifice secolului 21.

De la omul de 136 de kilograme „câștigate“ laolaltă cu numeroase procese, diagnosticat cu diabet și restricționat la o viață de supraviețuire, la omul de 80 kg, care astăzi nu mai ține niciun regim medical.

Cu un stil de viață echilibrat și sănătos, făcând zilnic minim câteva ore de sală de forță, alergare și salturi săptămânale cu parașuta. O întorsătură extremă.

„Viața trebuie trăită și nu supraviețuită. Pentru un om care a trecut prin ce am trecut eu și vrea să atingă performanțele propuse, autodisciplina este ca igiena personală.

Trăiești sănătos instinctiv, odată ce ți-ai propus să trăiești și nu doar să supraviețuiești“.

În anii ’90, Bogdan Petre practica diverse sporturi și avea o viață activă. În 1999, și-a început cariera în avocatură, iar acest lucru a venit la pachet cu program încărcat, stres, mese pe fugă, de cele mai multe ori fast food. 

SALT SPRE ISTORIE Bogdan Petre are peste 350 de salturi la activ, iar la sfârșitul programului de antrenament pentru 50K, va avea, cel mai probabil, mult peste o mie

„Agitație permanentă și lipsa totală a unei rutine de viață sănătoase, nici nu am realizat când am ajuns supraponderal, în pragul unei come diabetice și cu numeroase restricții medicale“.

Așa a sunat primul semnal de alarmă, butonul de panică a fost apăsat, iar Bogdan a prins din zbor mesajul: drumul pe care l-a urmat pe plan personal nu era deloc drumul corect.

A urmat alegerea, una simplă, cum spune el: „Am ales viața!“. Și această alegere a generat consecințe care aveau să-l aducă pe drumul cel bun.

Primul maraton de 42 km a fost mai greu. Restul au venit de la sine.

 În 2016, printr-un concurs de împrejurări aparent întâmplătoare, a sărit pentru prima dată cu parașuta, în tandem.

Cum kilogramele dispăreau rapid și analizele medicale erau din ce în ce mai bune, la niciun an distanță a început școala de skydiving.

Avocatul pasionat de sărituri cu parașuta a conștientizat într-o bună zi că poate mai mult. Anul 2018 a început cu o perioadă intensivă de antrenament în Varșovia, la tunelul de vânt, iar în aprilie participa deja la primul lui maraton de 42 km.

Luna mai a aceluiași an a marcat primul test: prima săritură solo cu parașuta.

2019 a continuat în același ritm alert, al doilea maraton de 42 km, licența și membru al United States Parachute Association (USPA A), antrenamente în Varșovia la tunelul de vânt, licența USPA B, antrenamente multiple la Skydive Dubai.

A urmat licența USPA C în septembrie și un al treilea maraton de 42 km, la New York. 2020 a venit cu provocări, un accident în urma căruia a avut coloana fisurată și vertebre tasate, riscând să rămână paralizat, dar asta nu l-a oprit.

A continuat antrenamentele în tuneluri de vânt din străinătate, multe ore petrecute cu antrenorul de fitness, teste cu balonul cu aer cald și multe salturi cu parașuta. 

Astăzi are sute de sărituri la activ, este membru  al Aeroclubului României și hotărât să doboare recorduri europene și mondiale în skydiving. 

„Când sar cu parașuta, această frică dispare“

Bogdan Petre ne-a spus că se consideră un om normal. Cu planuri mari, dar și cu convingerea că frica poate fi înțeleasă și depășită.

„Acolo unde este frică, există și potențial de depășire a limitelor. Asta nu înseamnă că toți oamenii care au ieșit din rând, ca să facă ceva nemaifăcut până atunci, nu au avut frici, nu au văzut un potențial eșec. Suntem oameni și deci supuși incertitudinilor.

Dar, din fericire, eu cred că avem întotdeauna soluții la ce ne propunem. Când nu le-am identificat deja, le căutăm continuu.

Și asta nu este o simplă abordare motivațională din strategiile de dezvoltare personală. Să vă spun sincer, mi-e frică de înălțime, dacă ies pe balcon la etajul 7, nu mă uit în jos, că mă ia cu amețeală.

Dar când sar cu parașuta, această frică dispare, devine un culoar al provocării. Am peste 350 de salturi la activ, iar la sfârșitul programului de antrenament pentru 50K voi avea, cel mai probabil, mult peste o mie“, ne-a povestit Bogdan Petre.

50K este proiectul unei echipe

O echipă românească compusă din parașutiști, piloți, ingineri și experți în siguranța zborului și-a propus să exploreze mezosfera cu un balon.

Echipa Machine Man intenționează ca Bogdan Petre să ajungă cu balonul în siguranță în mezosferă, să se desprindă apoi și să intre în cădere liberă, depășind viteza sunetului.

La momentul potrivit, undeva între 3.000 și 2.500 m altitudine, acesta va deschide parașuta și va ajunge în siguranță pe Pământ.

Alan Eustace deține actualul record la salt de la înălțime: 41.419 metri.

S-a mai făcut ceva asemănător până acum. Noutatea este altitudinea și condițiile specifice mezosferei. Practic, și-au propus să depășească bariera de altitudine la care un om, un parașutist, a ajuns vreodată cu un balon.

„Proiectul 50K este munca în echipă a unor oameni care cred și fac posibil un vis, înseamnă o pregătire tehnică și fizică intensă, acces la tehnologii de ultimă oră.

Este un salt al unei echipe, care are un reprezentant pregătit. Vorbim despre o echipă cu mii de ore de implicare pentru reușita proiectului.

Spun asta pentru că e vorba despre foarte multă disciplină, precizie, profesionalism, cunoaștere. Nu e un proiect ușor, de genul ți-ai propus să sari cu parașuta de la o anumită înălțime și o faci. Între timp, până în decembrie, ne pregătim pentru doborârea a două recorduri europene FAI - Federația Aeronautică Internațională“.

În prezent, în echipă sunt 10 profesioniști, printre care se regăsesc piloți și parașutiști cu recorduri europene și mondiale, cum ar fi Andreea Piștea, Mihai Ilie, George Rădoi, Mishu Mihăescu și specialiști implicați în proiectele ARCA  - Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică.

Cui folosește acest salt

Curioși să aflăm cum a apărut această provocare, l-am întrebat de ce a decis să o facă, la ce  folosește. „Fiecăruia dintre noi.

Depinde de perspectiva din care privești saltul. Orice descoperire din istoria omenirii pare o aventură înainte de a se realiza concret, iar după este doar un nou prag de depășit pentru alții.

Echipa Machine Man nu pornește de la zero, ci de la 41 de km, ultima frontieră la care s-a ajuns până în prezent prin saltul lui Alan Eustace, din 2014“, a spus Bogdan Petre. 

Nici Alan Eustace nu a pornit de la zero cu saltul lui, ci de la 39 km, altitudine atinsă în 2012 de Felix Baumgartner, care a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaș cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de mai mult de patru minute, în cadrul proiectului RedBull Stratos. 

La rândul lui, Felix Baumgartner a fost mentorat de Joe Kittinger, colonel în aviația americană, care a urcat în 1960 la 31.333 de metri cu ajutorul unui balon umflat cu heliu.

„După 50K, va veni cu siguranță altcineva și va urca și mai sus și mult mai ușor. Asta este știința. Urcare în gol pe scara noului, a cunoașterii și a inovației ca să umpli golul cu ce ai găsit acolo“, a explicat Bogdan Petre.

Banii sunt și ei o componentă importantă în acest demers

Reprezentanții Red Bull nu au făcut publică suma la care s-a ridicat sponsorizarea sportivului austriac, care a inclus finanțarea echipamentului tehnic, antrenamentele și cheltuielile cu personalul. 

„Sponsorizarea pe care Red Bull a oferit-o a fost una gigantică, fără doar și poate. Nu doar că sportivul pe care compania l-a susținut a reușit să doboare record după record, dar cu audiența uriașă, de care evenimentul s-a bucurat pe întreaga planetă, s-a înțeles mai mult decât oricând mesajul băuturii energizante, care până acum părea de ordinul SF.

Este un produs care-ți dă aripi“, a explicat atunci expertul David Haigh, citat de cotidianul britanic The Telegraph. 

După saltul lui Felix Baumgartner, potrivit lui Haigh, Red Bull a intrat în categoria marilor branduri, alături de Coca-Cola și Pepsi.

Valoarea brandului Red Bull a ajuns atunci rapid la 5 miliarde de dolari, după saltul lui Felix Baumgartner, conform estimarilor specialistilor.

În cazul recordului lui Alan Eustace, costurile nu au fost făcute publice, dar impactul științific a făcut înconjurul lumii, iar rezultatele spectaculoase pentru industria aeronautică au ținut prima pagină a unei întregi comunități științifice. 

14 Minutes From Earth

Ultimul salt în cădere liberă a fost efec­tuat cu succes în 25 octombrie 2014, când Alan Eustace, vicepreședinte senior Google, pilot și parașutist, a sărit de la 41.419 m în cadrul proiectului StratEx, dezvoltat de Stratospheric Explorer și Paragon Space Development Corporation. 

StratEx a fost conceput pentru a crea un mod, un sistem sigur și ieftin de a explora stratosfera. Și care poate fi reutilizat, spuneau atunci reprezentanții StratEx. 

Un film documentar despre călătoria lui Eustace, „14 Minutes From Earth“, aflat deja pe Netflix, dezvăluie modul în care acesta a transformat parașutismul stratosferic într-un proiect de inginerie, dezvoltând un nou costum spațial, adunând o echipă de producători de baloane și efectuând teste. 

„Pentru mine, temerarii sunt oameni care încearcă să facă lucruri nebunești în care există o mulțime de variabile care nu sunt cunoscute și șansele de a fi răniți sau uciși sunt foarte mari.

Am fost salvat de o tehnologie incredibilă pe care echipa mea a proiectat-o“, declara Eustace.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te