Acum 35 de ani, la doar 34 de ani, în primele ore ale zilei de 01 noiembrie 1989, Mihaela Runceanu se stingea din viață, în mod tragic.
Mihaela Runceanu a fost ucisă în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989, în garsoniera sa situată pe Șoseaua Mihai Bravu din București.
35 de ani grei fără Mihaela Runceanu. Presimțea că o să moară și când. Ce a prezis dă fiori și azi
Autorul crimei a fost Daniel Constantin Ștefănescu, concubinul menajerei sale, iar motivația din spatele acestui act brutal a rămas, oficial, jaful.
Această crimă a șocat întreaga țară la vremea respectivă și continuă să șocheze și îndurereze și azi.
Ceea ce este mai mult decât cutremurător în legătură cu violenta și timpuria ei dispariție este faptul că și-a prezis cumva moartea.
Citește și: Tragedia Mihaelei Runceanu care a șocat România: Ucisă de un prieten pentru un televizor. El e liber
Premonițiile sale, cu puțin timp înainte de a fi ucisă i-au îngrozit pe apropiații săi. Dacă ar fi știut ei cât adevăr era în vorbele ei!
"Eu am să mor la 35 de ani. Dar nu vreau să mor în chinuri". Din păcate, nu a fost așa cum ar fi dorit.
S-a stins, ucisă, pe 1 noiembrie, înainte de a împlini 35 de ani.
"Marţi seară am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»...
La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire", povestea Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei, cu ani în urmă.
Câteva ore mai târziu, părinții Mihaelei Runceanu au primit un telefon cutremurător din București. Un vecin al artistei le-a adus vestea tragică, semn că s-a întâmplat ceva îngrijorător. La fața locului, au descoperit realitatea sfâșietoare a pierderii fiicei lor.
Deși în acte motivul morții cântăreței a fost înregistrat ca fiind jaful, această versiune nu a convins mulți dintre cei care au cunoscut-o.
Oameni din anturajul ei susțin că Mihaela ar fi fost victima unei acțiuni orchestrate de Securitate, în timp ce alții afirmă că nu ar fi plătit taxa de protecție cerută de diverse figuri din lumea interlopă bucureșteană.
Această ambiguitate a creat și mai multă durere în inimile celor care au iubit-o, lăsând loc pentru speculații și întrebări fără răspuns.
Anchetatorii l-au identificat rapid pe criminal, care și-a recunoscut vinovăția încă de la primul termen de judecată.
Capturat la doar două zile de la comiterea crimei, suspectul a mărturisit că a omorât-o pe Mihaela Runceanu, explicând că motivul a fost jaful.
El a declarat că a sustras de la artistă mai multe electrocasnice, bijuterii, cosmetice, carnete CEC și alte bunuri personale.
Citește și: Regretata noastră cântăreață s-a măritat la 3 zile de când l-a cunoscut pe EL. ” Îi spuneam Domnule”
Cosmin Daniel Ștefănescu, criminalul, tocmai devenise tatăl unei fetițe și se pare că avea o relație de prietenie cu Mihaela, ceea ce a putut să genereze încrederea ei de a-l primi în casa ei într-o seară.
Potrivit reconstituirii evenimentelor, cei doi au vizionat un film, iar atmosfera părea să fie una plăcută. Totuși, lucrurile s-au schimbat dramatic când Mihaela l-a surprins pe Cosmin încercând să-i fure bunuri din locuință.
Anchetatorii au relatat că, în acel moment de panică, Cosmin s-ar fi năpustit asupra artistei, strangulând-o cu firul telefonului.
Într-o tentativă de a șterge urmele crimei, tânărul a turnat o canistră de benzină peste trupul ei și i-a dat foc. La trei zile după acest act abominabil, a fost prins de poliție.
Daniel Cosmin Ștefănescu avea doar 21 de ani când a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crimă.
În 2004, a fost eliberat din eroare, beneficiind de o grațiere acordată de fostul președinte Ion Iliescu. Ulterior, a fost reîncarcerat și, în 2006, a fost eliberat din nou, de această dată pentru bună purtare.
Cine a fost Mihaela Runceanu
Mihaela Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955, în orașul Buzău, fiind singurul copil al lui Nicolae și Lenuța Runceanu.
Încă din tinerețe, talentul său muzical a fost evident; a absolvit Liceul de Muzică din Buzău, continuând apoi studiile la Conservatorul de Muzică din București, unde s-a specializat în vioară.
În paralel, Mihaela a frecventat și Școala Populară de Artă, unde, în anul 1980, a devenit profesoară de canto, împărtășind cunoștințele și pasiunea ei pentru muzică cu generații întregi de elevi.
Cariera ei a fost marcată de sute de apariții pe scenele din România, precum și de recitaluri transmise la televizor.
Citește și: Rămasă văduvă la 43 de ani, Marina Voica e imediat INTERZISĂ de comuniști. Marele păcat comis de ea?
Mihaela a fost, de asemenea, implicată în turnee prin diverse țări din Europa de Est, colaborând cu alți artiști talentați. Popularitatea ei a crescut rapid, iar muzica sa a lăsat o amprentă profundă asupra culturii românești.
Tragica sa moarte a șocat profund întreaga țară. La aflarea vestii, mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu, dorind să o vadă așa cum era în sicriul său, așezat în apartamentul părinților săi din Buzău.
Înmormântarea a avut loc pe 4 noiembrie 1989, în Cimitirul Dumbrava din Buzău, unde zeci de cântăreți de muzică ușoară și foști elevi de-ai ei au fost prezenți, demonstrând astfel aprecierea și dragostea pe care le-a insuflat-o de-a lungul carierei sale.
Această adunare emoționantă a subliniat impactul pe care l-a avut Mihaela Runceanu asupra muzicii românești și a celor care au cunoscut-o personal.
Printre cei care i-au fost elevi s-au numărat Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-pital).