30 ani de la ziua blestemată când Doina și Aldea Teodorovici au murit în accident. Așteptau o fetiță

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.11.2022 - 16:21
Doina și Ion Aldea Teodorovici - FOTO: Arhiva

Artistul Ion Aldea Teodorovici a fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți din Moldova, dar a concertat de multe ori și în România. Este celebru pentru piesa „Eminescu” interpretată alături de soția lui.

SHARE

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Doina şi Ion se îndreptau către Chişinău când, în localitatea Coșereni, pe E 85, mașina în care se aflau s-a izbit de un copac. Ion a murit pe loc, iar soția sa în ambulanță, în drum spre Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Doina era însărcinată și aștepta o fetiță. În schimb, şoferul şi pasagerul aflat în faţă au scăpat fără nici o zgârietură.

Fiul celor doi artiști, Cristofor Aldea -Teodorovici, a rămas orfan de mic și a fost crescut de bunicii săi. 

„Cauza accidentului a fost viteza excesivă, plus neatenţia şi chiar aţipirea la volan. Nu a fost vorba de nici o defecţiune. Direcţia, frânele şi luminile au fost în regulă și am eliminat orice suspiciune”. În urma impactului, mașina a învăluit pur şi simplu pomul în care a pătruns, până la bancheta din spate, unde se aflau soții Doina şi Ion Aldea-Teodorovici”, a anunțat poliția.

Ion Aldea Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, de Buna-Vestire, în orașul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot. De la tatăl său, Ion a moștenit dragostea față de muzica sacră, ce l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai târziu. Și tot la îndemnul tatălui, la vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara și pianul.

Citește și: Miliardar ruinat de piața cripto. A pierdut 14,6 miliarde de dolari într-o singură zi

Din 1975 și până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chișinău, activează în cadrul formației de muzică ușoară ”Contemporanul”, condusă de compozitorul Mihai Dolgan.

Aici o cunoaște pe Doina, care avea să îi fie soție. În 1981, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio și Televiziune, Ion i-a chitara în brațe și pornește împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei.

Citește și: Dan Armeanca, acuzat c-a inventat concerte ca să ia bani de la stat în pandemie. Dan Bursuc, martor

Împreună cu soția sa, a militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care, în anii '90, au cântat despre limba română, despre Eminescu.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre", potrivit istoria.md

Doina Aldea Teodorovici s-a născut în anul 1958 în orașul Chișinău. Harul său artistic s-a manifestat încă din copilărie. Astfel, începând cu vârsta de 6 ani și până în clasa a 8-a, Doina Aldea Teodorovici participă la dublarea filmelor în românește la Studioul "Moldova-Film". Concomitent, studiază muzica în particular.

În 1975 a absolvit școala nr.1, româno-franceză, mun. Chișinău, Republica Moldova. Timp de mai mulți ani a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Institutul "Ion Creangă" din Chișinău.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te