VIDEO Speeder, motocicleta zburătoare ce ar putea intra în dotarea forțelelor speciale ale SUA

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.07.2021 - 12:26

În viitorul nu prea îndepărtat, forțele speciale ale US Marines ar putea primi motociclete zburătoare ce ating viteze de aproape 500 km/h. Compania californiană Jetpack Aviation a dezvoltat și testat un astfel de vehicul botezat „Speeder”.

SHARE

Prototipul Speeder P1 este un VTOL propulsat de mini-turbo jet-uri, inspirate de tehnologia utilizată de costumele de zbor individual „JetPack” pentru care a devenit cunoscută firma din California, care decolează și aterizează vertical. Poate fi utilizat ca vehicul recreațional, dar și ca vehicul special pentru forțele speciale, echipele de paramedici sau pompieri, potrivit CEO-ului Jetpack Aviation, David Mayman.

Citește și: Anamaria Prodan fuge în Dubai de scandalul divorțului de Reghe: „Am închis nebunia asta”

Speeder P1 a trecut deja printr-o serie de teste de zbor, demonstrându-și abilitățile de zbor în diferite scenarii.

Conceptul Speeder P1

Motocicleta zburătoare poate urca până la o altitudine de aproape 5.000 de metri (15.000 de picioare). În versiunea cargo, în care funcționează ca un fel de dronă de transport, Speede P1 poate „rula” cu o viteză de până la 482 km/h. Iar versiunea cu pilot va fi limitată la o viteză inferioară, pentru ca omul din șa să poată vedea și respira în siguranță.

Citește și: Scandal, între maneliști. Salam, către Dani Mocanu și Tzancă Uraganul: „Vă bat când vreți voi!”

Speeder P1 este suficient de  mic pentru a putea fi transportat cu o remorcă atașată unui automobil, ca un ATV, de exemplu, și, pentru a putea fi utilizat, pilotul nu are nevoie de o pregătire specială, conform producătorului. Versiunea cu pilot poate transporta două persoane.

Prototipul este animat de patru mini-turbo jet-uri cu kerosen, dar versiunea de serie ar putea avea până la opt moatoare electrice, pentru a fi și „eco”.

Grație unui sistem de senzori și a unui sistem LiDAR, Speeder P1 poate zbura la punct fix, în echilibru total, cu o abatere de doar câțiva centimetri în cinci minute.

Citește și: VIDEO Van Damme ascultă manele și dansează pe muzica lui Salam și Tzancă Uraganu într-un taxi

Ideea celor de la Jetpack Aviation este de a face Speeder cât mai modular, cu mai multe tipuri de „caroserie” și sisteme de propulsie, astfel încât „mașinăria” să fie pe placul unui spectru cât mai larg de clienți. Pentru a-i spori autonomia, specialiștii iau în calcul și oferirea unui rezervor suplimentar de carburant/baterie, sub forma unei aripi detașabile, autonomia operațională luată în calcul pentru US Marines fiind de circa 500 de kilometri, potrivit newatlas.com.

Prețul estimat pentru versiunea de serie a motocicletei zburătoare Jetpack este de 380.000 de dolari. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te