VIDEO Garry Kasparov: Profesorul nu mai e centrul universului din clasă. Cum se schimbă educația

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.06.2021 - 10:04
VIDEO Profesorul nu mai e centrul universului din clasă. Cum se schimbă educația #2021 TECH SUMMIT

Marele șahist Garry Kasparov a participat la Superbet Chess Classic România 2021, turneu organizat între 5 și 14 iunie, și a făcut primele mutări. A vorbit și la #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

SHARE

Marele șahist Garry Kasparov este interesat de domeniul inteligenței artificiale și al securității cibernetice.

„Am avut multe ocazii să cunosc oameni din domeniu. De asemenea, mă interesează și am scris zeci de articole despre securitate și spațiul privat.

Mă preocupă cum prevenim ca datele individuale să fie deturnate.

Unele persoane se simt inconfortabil să știe că informațiile sunt acumulate în baze de date mari, ale unor corporații", a menționat Garry Kasparov în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Marele șahist e pasionat de inteligența artificială (AI), de relațiile dintre oameni și mașinile inteligente, inclusiv de modul cum cele două se pot influența reciproc.

„Continuă să mă preocupe, la un nivel filosofic, relațiile dintre oameni și mașini. Sugerez cu convingere să nu numim inteligența artificială astfel, ci inteligență augmentată.

E conceptul pe care îl promovăm. 

Sunt trei componente ale AI: partea de inteligență artificială e pentru mașini, inteligența omenească autentică și combinația dintre acestea, care este cheia, adică inteligența augmentată", a menționat Garry Kasparov, #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Marele șahist a fost adus în România de Superbet.

Inteligența artificială nu e Terminator

„E foarte important pentru noi să ne îndepărtăm de imaginea oribilă a filmelor de la Hollywood. Terminator sau Matrix ne paralizează mintea și trimit mesajul greșit.

Le spun oamenilor că AI nu e parte dintr-o distopie sau utopie. Nu e o baghetă magică, dar nici terminator.

E doar o unealtă și trebuie tratată ca o unealtă creată de oameni să ne ajute să rezolvăm probleme", a arătat Garry Kasparov.

Șahistul a precizat că deși AI amenință multe slujbe și industrii, ca și alte tehnologii din trecut, ajută la crearea de noi industrii și noi tehnologii.

„În loc să conservăm ce nu poate fi salvat, care e condamnat, pentru că tehnologia ne permite întotdeauna să avansăm, mai bine căutăm industrii care să fie mai adecvate la solicitările sociale și economice ale timpului.

Trebuie să privim în viitor, căci sunt multe oportunități. Mașinile din trecut ne-au făcut mai puternici și mai rapizi.

Mașinile inteligente ne vor face mai deștepți", aceasta este previziunea lui Garry Kasparov.

Așadar, mașinile nu ne fac redundanți, ci ne oferă oportunități care trebuie promovate.

Copiii trebuie învățați "cum", nu "ce"

În educație, inteligența artificială oferă posibilități nelimitate.

„Trebuie să recunoaștem că actualele sisteme de educație sunt vechi, de modă veche, se bazează pe profesor ca centru al universului, singura autoritate din clasă și sursa de informații.

Dar orice copil poate să dea cu degetul pe ecran și să colecteze mai multe informații în cinci minute decât un profesor le poate spune într-un an.

E foarte important să înțelegem că nu mai e relevant să-i învățăm pe copii «ce», să le dăm informații, ci să-i învățăm «cum».

Cum pot aplica aceste informații", a arătat Garry Kasparov, în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Nu mai e necesară o pregătire specifică, pentru că nu știm ce slujbe vor fi necesare peste 10 ani. Meserii care astăzi sunt foarte apreciate, precum inginer 3D sau manager de social media, nu existau acum zece ani.

„Deci, e foarte clar că trebuie să schimbăm unghiul lucrului cu copiii și să ne asigurăm că tot procesul înseamnă interacțiune.

AI crează o lume unde trebuie să facem aceste noi generații de copii să se obișnuiască cu procesul procurării de informații și să recunoască că datele în sine nu sunt o soluție.

Nu e despre colectarea de date, ci despre punerea întrebărilor corecte. Să dezvolte o minte critică.

Mașinile pot răspunde la multe întrebări, dar oamenii pun întrebările", este abordarea marelui campion.

Puterea imensă a tehnologiei cu creativitatea umană, o combinație învingătoare

De altfel, toate aceste principii se aplică și în șah.

„În șah, mașinile sunt dominante, chiar și cel mai simplu simulator de șah pe care îl poți descărca de pe internet e mai puternic decât Magnus Carlsen, actualul campion.

Dar există și un efect negativ. Am multă experiență în lucrul cu staruri tinere, de 20 de ani, deci am putut vedea în multe cazuri că mașina a devenit prea dominantă.

Acest lucru se întâmplă în multe domenii: au început să se uite la problemă din perspectiva mașinilor. E important să nu devenim sclavii mașinilor.

AI e o mână de ajutor foarte bună, dar nu trebuie să devină forța dominantă care să ne ghideze.

Noi folosim mașinile să găsim drumul, dar nu lăsăm mașinile să ne spună unde să mergem.

Eu sunt atent ca elevii mei, mari maeștri de șah, să își elibereaze mintea de uneori prea marea influență a mașinilor", a declarat Garry Kasparov.

Nu există nici o industrie din lume care să nu aibă nevoie de machine learning.

„Când vorbim despre industrii în care marja de profit este mică, cum e bursa sau industria pariurilor, ai nevoie de cea mai bună tehnologie.

Dar nu e suficientă doar cea mai bună soluție. Trebuie să ai și oameni care să știe să o folosească.

Cele mai de succes companii de azi sunt cele care știu să combine puterea imensă a tehnologiei cu creativitatea umană, o combinație învingătoare", a precizat Garry Kasparov în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te