VIDEO Câini roboți vor păzi bazele americane, ca în Star Wars. Au o autonomie de 10 km

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.12.2020 - 11:20
Foto: captură video

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida va deveni astfel prima unitate din istoria armatei SUA care va adopta şi va operaţionaliza „vehiculul terestru cvadruped semi-autonom” pentru diverse misiuni.

SHARE

Câinii-roboţi vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în ianuarie 2021, informează The Drive. Un astfel de robot, denumit oficial „vehicul terestru cvadruped semi-autonom” a fost deja testat oficial luna trecută la o bază aeriană din Florida.

Imaginile cu câinele robot sunt desprinse parcă din filmările de la Star Wars. Ei au o atuonomie de 10 km, se pot scufunda la 1,5 metri și se pot reîncărca wireless. 
 

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida va deveni astfel prima unitate din istoria armatei SUA care va adopta şi va „operaţionaliza” câini-roboţi pentru diverse misiuni.

Roboţii vor fi folosiţi pentru a patrula de-a lungul unui traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate.

 

„Aceşti câini, pe lângă faptul că aduc nişte ochi şi urechi în plus, vor putea calcula şi interpreta cantităţi mari de date din diferite locaţii strategice ale bazei”, a declarat Criss.

În plus, câinii vor putea patrula în zone cu teren dificil atât pentru oameni cât şi pentru vehiculele de patrulare.

Câinii-roboţi au o cameră mobilă şi diverşi senzori. Militarul care îi însoţeşte va putea, cu ajutorul unei căşti speciale VR, să vadă direct imaginile surprinse de camera video a robotului cvadruped. 

Câinii pot, de asemenea, să se scufunde în ape de cel mult 1,5 metri adâncime.

Roboţii sunt controlaţi de un microprocesor de 1 watt şi alimentaţi de o baterie litiu-ion. Ei au o autonomie de aproximativ 10 kilometri până să fie necesară reîncărcarea bateriei. Compania producătoare intenţionează să construiască nişte „cuşti speciale pentru câini”, în care respectivii roboţi să poată intra pentru a-şi reîncărca wireless bateriile.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.