Cercetătorii conduși de Shuai Li, de la Universitatea din Hawaii, studiau probe de apă prelevate de pe Lunp în 2008 ca parte a misiunii Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială. Oamenii de știință au descoperit prezența hematitei, un tip de rugină care necesită în mod normal apă și oxigen pentru a se forma.
Li a observat că mineralele din bazinele Lunii erau diferite de restul suprafeței lunare. După examinarea mai atentă a acestora, a descoperit semnăturile hematitei. „
Este foarte intrigant", a spus Li într-un comunicat. „Luna este un mediu teribil în care se poate forma hematitul”.
Cercetătorul le-a cerut lui Abigail Fraeman și Vivian Sun de la Jet Propulsion Laboratory al NASA să analizeze datele pentru a vedea dacă sunt de acord cu ceea ce Li crede că a găsit.
„La început, nu am crezut în totalitate”, a povestit Fraeman, referindu-se la hematit. „Nu ar trebui să existe pe baza condițiilor prezente pe Lună. Dar de când am descoperit apa pe Lună, oamenii au speculat că ar putea exista o varietate mai mare de minerale decât ne dăm seama, din moment ce e posibil ca apă ar fi reacționat cu roci."
O analiză ulterioară a confirmat suspiciunile inițiale ale lui Li, iar cercetătorii au început să explice cum s-a format rugina pe satelitul natural al Pământului. Studiul lor, publicat în Science Advances, sugerează gama de condiții necesare pentru ca hematitul să existe pe Lună.
Luna are un pic de oxigen, în cantăți mici, provenit din câmpul magnetic al Pământului, care rămâne în urma planetei în timp ce se mișcă. Acest lucru se potrivește cu constatările că mai multă hematită se găsește pe partea orientată spre Pământ a lunii, deoarece aceasta este partea care este lovită cu cantități mici de oxigen.
Câmpul magnetic al Pământului protejează, de asemenea, această regiune a lunii de vântul solar - un flux de particule încărcate provenind de la Soare care ar împiedica în mod normal oxidarea să aibă loc.
Hidrogenul este un reductor, astfel încât adaugă electroni la materialele pe care le lovește. Pentru ca rugina să se formeze, este necesar un oxidant care îndepărtează electronii. Protejând ocazional părți ale Lunii de vântul solar bogat în hidrogen, hematitul se poate forma.
În cele din urmă, deși se știe că apa există pe Lună sub formă de gheață, ea se găsește în mod normal în craterele lunare din partea îndepărtată. Li și colegii spun că apa implicată în formarea ruginii provine probabil din moleculele de eliberate de particulele de praf care lovesc suprafața lunară. Căldura din impact crește rata de oxidare. De asemenea, ei spun că moleculele de apă ar putea fi transportate în particulele de praf.
Aceste condiții combinate ar explica prezența hematitei.