Satelitul Space Sparrow, construit de elevi români, a trecut testele și e gata de lansare cu SpaceX

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.10.2022 - 16:13
Alexandru Luchianov, Filip Bușcu, David Constantinescu (RomSpace), alături de Felix Paez (AMSAT) și Saurav Paudel (Orion Space) în laboratorul Institutului de Microgravitație de la UPM. În centru, satelitul ROM-2 la finalul testelor. / Foto: RomSpace
Alexandru Luchianov, Filip Bușcu, David Constantinescu (RomSpace), alături de Felix Paez (AMSAT) și Saurav Paudel (Orion Space) în laboratorul Institutului de Microgravitație de la UPM. În centru, satelitul ROM-2 la finalul testelor. / Foto: RomSpace

Satelitul Space Sparrow, construit de echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), a fost testat cu succes în laboratoarele Institutului de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM) și e gata de lansare.

SHARE

"Testele au fost efectuate cu încărcările și măsurătorile specificate de SpaceX. ROM-2 s-a calificat cu succes pentru zborul cu SpaceX la unitățile IDR (Ignacio Da Riva) din UPM", a declarat Felix Paez, director AMSAT, prezent la sesiunea de teste. "Nu vezi în fiecare zi elevi construind obiecte spațiale. Pasiunea și ambiția lor sunt omagii aduse științei și industriei aerospațiale", a adăugat el.

"Satelitul nostru e mic, dar am reușit să punem în el o cantitate mare de speranțe. Abia au mai avut loc piesele", a declarat Filip Bușcu, coordonatorul proiectului. "La următoarele misiuni ne va fi mai ușor".

"Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune înainte. Cea mai grea parte a proiectului au fost cele câteva ore de așteptare încordată a rezultatelor", a spus Alexandru Luchianov, programatorul șef.

"Tot efortul nostru de până acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor", a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Citește și: FOTO Dubița „low-cost”, cu care Dacia ar putea umili concurența, concepută de studenții din Iași

Satelitul elevilor români ROM-2, supranumit Space Sparrow, lansat în spațiu în 2023 cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX

Botezat "Space Sparrow", ROM-2 va fi lansat în spațiu în prima jumătate a anului 2023, prin compania britanică Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. În luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow.

Tot în decembrie și tot la Glasgow, echipa RomSpace a fost invitată să prezinte următoarea sa misiune spațială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospațiale.

Echipa RomSpace e formată din: Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada. Toți sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

„Mă bucur că elevii noștri pasionați și talentați au realizat această performanță extraordinară nu doar pentru școala noastră , pentru toată România. Sunt încrezător în potențialul lor și am convingerea că va fi un proiect de succes și că elevii noștri vor reuși să își pună semnătura pe primul satelit românesc lansat pe orbită”, a declarat managerul ICHB, Hayati Agaoglu.

Citește și: VIDEO Noutățile Salonului Auto de la Paris 2022: Francezii, Dacia și o avalanșă de mașini chinezești

„Suntem mândri de performanța elevilor de la ICHB și îi felicităm pentru succesul proiectului la care au muncit cu perseverență și pasiune. La fel ca de fiecare dată, suntem alături de ei, îi susținem și ne bucurăm de fiecare pas de succes al proiectului lor”, a subliniat directorul general Lumina, Fatih Goktas.

Programul de cercetare, construcție și testare a fost sprijinit de fundații și companii românești. A existat și un ajutor de la statul român.

Sponsorii principali sunt Fundația Superbet, compania de publicitate Let's do it, producătorul de sticlă Glass Design și Guvernul României. Alături de ei au contribuit Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, Banca Transilvania și Eximbank.

Dacă lansarea de la Cape Canaveral va avea succes, România va avea primul satelit funcțional pe orbită în prima jumătate a anului 2023.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te