Prima regulă globală pentru reglementarea inteligenţei artificiale (AI), adoptată de UNESCO

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.11.2021 - 16:42
Prima regulă globală pentru reglementarea inteligenţei artificiale (AI), adoptată de UNESCO. / Foto: softwareone.com

UNESCO a anunţat că a adoptat primul text global despre etica din domeniul inteligenţei artificiale (AI), cu scopul de a reglementa aceste tehnologii revoluţionare, care includ riscuri fundamentale pentru societăţile umane în pofida numeroaselor avantaje, informează AFP.

SHARE

"Tehnologiile AI pot să aducă mari servicii omenirii şi toate ţările pot să beneficieze de pe urma lor, dar ele generează, de asemenea, îngrijorări etice fundamentale", se afirmă în preambulul acestei recomandări de 28 de pagini, ratificată de cele 193 de state membre ale UNESCO.

"Există necesitatea de a asigura transparenţa şi înţelegerea funcţionării algoritmilor şi a datelor pe baza cărora aceştia au fost antrenaţi", întrucât ei pot avea o influenţă asupra "drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, egalităţii dintre sexe, democraţiei", precizează UNESCO.

Citește și: Un preot, în scandalul dintre Tzancă Uraganu și „Stăpânul din Lombardia”: „Să te ierte Dumnezeu!”

Tehnologiile AI se regăsesc, încet, încet, în aproape tot ce ne înconjoară

Aproape absentă la începutul acestui mileniu, inteligenţa artificială a pătruns treptat în vieţile noastre: ea decide ştirile pe care le citim pe telefoanele mobile, filmele care ne sunt propuse în streaming, traseele monitorizate prin sisteme de ghidare pe care le urmăm în trafic.

Însă algoritmii care îi permit să funcţioneze au fost deturnaţi uneori şi în scopuri abuzive în ultimii ani, ilustrând astfel pericolele generate de AI.

Facebook s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. Cabinetul britanic Cambridge Analytica a fost acuzat că a deturnat datele gigantului american pentru a obţine o influenţă politică asupra referendumului prin care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (Brexit) şi a alegerilor în urma cărora Donald Trump a devenit preşedinte al Statelor Unite.

Citește și: iPhone de 1.500 euro folosit de șeful județului Iași, negăsit de Curtea de Conturi

Mai recent, Facebook a fost acuzată că polarizează societăţile umane, distribuind în exces conţinuturi extremiste şi conspiraţioniste.

Rezultat al unei munci care a început în 2018, recomandarea UNESCO evidenţiază valorile organizaţiei - "Respectarea, protejarea şi promovarea drepturilor omului", "diversitate şi incluziune", promovarea "societăţilor pacifiste" şi apărarea mediului -, pe care statele sale membre se angajează să le respecte.

Noul text prezintă, de asemenea, acţiuni pe care statele semnatare vor trebui să le realizeze, în special implementarea unui instrument legislativ pentru a reglementa şi a supraveghea AI, "asigurarea unei securităţi totale pentru datele personale sensibile" şi educarea populaţiilor în legătură cu acest subiect.

Rusia, China şi Iran, state acuzate cu regularitate că încalcă drepturile omului, au semnat acest text, care, aşa cum recunoaşte UNESCO, este "un dispozitiv incitativ", fără posibilitatea unor sancţiuni. Statele Unite şi Israel, foarte active în domeniul noilor tehnologii, nu fac parte din UNESCO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.