Mașina transformată în instrument muzical

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.02.2020 - 10:00

Inginerii Continental și specialiștii audio Sennheiser au prezentat în cadrul Consumer Electronics Show 2020 din Las Vegas, care s-a desfășurat în perioada 7 – 10 ianuarie, un sistem audio 3D revoluționar, fără boxe, pentru automobile.

SHARE

Practic, sistemul folosește suprafețele din habitaclu pentru a reproduce sunetele și caroseria pe post de cutie de rezonanță.

Inspirat de tehnologia instrumentelor muzicale clasice cu coarde, precum vioara sau contrabasul, al căror corp din lemn joacă rolul unei cutii de rezonanță, sistemul audio fără boxe integrează tehnologia audio AMBEO Mobility 3D, patentată de Sennheiser, și sistemul Ac2ated Sound al Continental, pentru a învălui pasagerii autovehiculului într-un sunet clar, detaliat și „viu“.

Concret, actuatoarele speciale ale sistemului Ac2ated Sound excită diferite suprafețe și elemente din interiorul autovehiculului, cum ar fi căptușeala acoperișului, fețele de uși, ornamentul montantului „A” sau chederele ușilor, astfel încât să emită sunete în diferite intervale de frecvență.

„Adunate” și amplificate de caroseria cu rol de cutie de rezonanță, aceste sunete se transformă, de exemplu, în melodia preferată.

Mai mult, experiența sonoră este extrem de naturală, pasagerii simțindu-se ca într-o sală de concerte cu o acustică perfectă, în care sunetul vine din toate direcțiile.

„Experiența sonoră este captivantă și naturală, deschizând noi perspective audio. (...) Soluțiile audio AMBEO oferă calitatea supremă în captarea, procesarea și redarea sunetului.

În mod crucial, capacitatea de a vă bucura de un sunet profund nu necesită surse audio 3D specifice - algoritmul de spațializare AMBEO Mobility poate transforma orice material stereo într-o experiență uluitoare.

Analizând inteligent conținutul, algoritmul patentat remixează artistic sunetul pentru a oferi o experiență emoțională, transportând ascultătorul în muzică”, a explicat Andreas Sennheiser, co-CEO al Sennheiser, la CES 2020.

În plus, în comparație cu sistemele audio convenționale cu boxe, soluția audio propusă de Continental și Sennheiser are o greutate mult mai mică și un volum redus semnificativ.

Alcătuite dintr-o multitudine de componente, sistemele audio convenționale cântăresc până la 40 de kilograme.

Prin urmare, folosind suprafețele deja existente, Ac2ated Sound este în mod clar mai efi­cient în economisirea de spațiu și reducerea greutății vehiculului (reducere între 75% și 90% comparativ cu sistemele convenționale existente pe piață), fiind perfect adecvat, de exemplu, pentru mașinile electrice la care fiecare kilogram și centimetru contează.

De asemenea, tehnologia audio invizibilă oferă designerilor și producătorilor libertatea de a face mai mult cu interiorul unui automobil, deoarece nu mai trebuie să țină cont de grilele mari ale difuzoarelor care ocupă un spațiu
valoros.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te