Hypercar-ul calculatoarelor

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 27.12.2019 - 21:43

Dacă pasionații de mașini și cai putere au la dispoziție o listă destul de lungă de de automobile cu performanțe amețitoare, precum Bugatti Chiron, Lamborghini Veneno sau Koenigsegg CCXR Trevita, Apple Mac Pro 2019 va rămâne în istorie drept primul „hypercar“ al calculatoarelor.

SHARE

Apple a lansat prima gamă dedicată profesioniștilor, Mac Pro, în 2006. Dacă prima generație avea o carcasă metalică rectangulară și două procesoare dual-core Xeon Woodcrest, în 2013, cea de-a doua generație a adoptat un design cilindric, mult mai compact, și a fost dotată de bază cu un procesor 12-core Xeon E5.

Acum, însă, cea de-a treia generație Mac Pro a revenit la arhitectura rectangulară originală și a fost proiectată să poată oferi cel mai înalt nivel de performanță, extindere și capacitate de configurare.

Carcasa din aluminiu, cu găuri rotunde și ușor proeminente, atent proiectate pentru a disipa cât mai eficient căldura și a garanta o ventilare optimă, după modelul motoarelor de motocicletă răcite cu aer, ascunde o structură din oțel inoxidabil și permite accesul la componente din aproape orice unghi.

Pentru ca fanii Mac obișnuiți de mulți ani cu silențiozitatea desktop-urilor și laptop-urilor Apple să fie siguri că nu negociază liniștea din birou, carcasa noului Mac Pro nu este dotată cu sistem de răcire cu apă sau ventilatoare zgomotoase, ci cu trei ventilatoare frontale silențioase, cu rotor mare și pale proiectate după o tehnologie folosită de producătorii de anvelope pentru profilarea benzii de rulare a cauciucurilor, care, în funcție de turație, produc zgomot pe frecvențe diferite, studiate să se anuleze reciproc.

De asemenea, noul Mac Pro are în spate o suflantă, care scoate căldura din carcasă. Iar unitatea centrală poate fi pusă și pe roți, contra unei sume suplimentare de 400 de dolari.

Specificații impresionante

În configurația de bază, Mac Pro 2019 vine cu 32 GB de memorie RAM, procesor octa-core Intel Xeon, placă grafică Radeon Pro 580X și hard disk SSD de 256 GB.

Dar, cum calculatorul este conceput pentru profesioniști care au nevoie de performanțe de top pentru randări, utilizarea a fel de fel de mașini și instrumente virtuale sau testarea de aplicații iOS, de exemplu, „hypercar“-ul Mac Pro poate ajunge la specificații greu de imaginat.

Concret, cel mai performant Mac Pro 2019 este pus în mișcare de un procesor Intel Xeon W 2.5 GHz cu 28 de nuclee, care în „Turbo Boost“ ajunge la 4.4 GHz, și de 1,5 TB de memorie RAM – 12 sloturi a câte 128 GB fiecare.

De asemenea, „mașinăria“ are două hard disk-uri SSD de 2 TB fiecare, iar Apple a anunțat că, în viitorul apropiat, va fi disponibilă și o versiune cu spațiu de stocare de 8 TB.

Grafica este asigurată de două plăci AMD Radeon Pro Vega II Duo, ambele cu câte două GPU-uri (Graphic Processing Unit) și 32 GB de RAM dedicați fiecărui GPU.

Iar pentru ca animațiile 3D și procesarea video să „zboare“, există o placă Mac Pro Afterburner proiectată special să ruleze simultan trei stream-uri video la rezoluție 8K sau până la 12 stream-uri video la rezoluție 4K, cu codec-uri Apple ProRes și ProRes RAW. Suficient? Nu.

Mac Pro-ul dispune și de opt sloturi pentru expansiune PCI Express - patru sloturi cu lățime dublă, trei sloturi cu o singură lățime și un slot la jumătate de lungime preconfigurate cu cardul Apple I/O.

Datele de pe Mac Pro sunt protejate de cipul de securitate Apple T2. Acesta integrează procesoare separate într-un singur cip.

De asemenea, previne manipularea nivelurilor fundamentale de software și se asigură că sunt încărcate doar programele de operare a sistemului autorizate de Apple.

Dacă în configurația de bază prețul pornește de la 5.999 de dolari, „hypercar“-ul Mac Pro costă, cu toate opțiunile, peste 52.500 de dolari.

Monitor cu nano-textură

Pentru ca „hypercar“-ul calculatoarelor să fie complet, acesta trebuie asociat cu monitorul Pro Display XDR, primul ecran Retina 6K de 32 de inch.

Monitorul are o rată de contrast de 1.000.000:1, luminiozitate de până la 1.600 de niți, unghi de vizualizare super larg și peste un miliard de culori.

Acronimul „XDR“ vine de la „Extreme Dynamic Ranger“ și se referă la o tehnologie de retroiluminare revoluționară, complet superioară HDR-ului.

Ecranul monitorului Pro Display XDR este proiectat pentru a avea un grad de reflexie extrem de mic. Iar dacă utilizatorul lucrează într-un mediu cu iluminare fără control, există o versiune mată, inovatoare, cu sticlă cu nano-textură.

Ecranele mate obișnuite au un înveliș care se adaugă la suprafața lor pentru a dispersa lumina. Dar aceste învelișuri reduc contrastul și produc în același timp opacitate și strălucire nedorite.

Nano-textura de pe Pro Display XDR este gravată în sticlă la nivel de nanometru. Rezultatul?

Un monitor cu o calitate superioară a imaginii, care menține contrastul în timp ce dispersează lumina pentru a reduce reflexiile la minimum.

Monitorul Pro Display XDR 6K are și el un preț pe măsură – 5.999 de dolari. Iar dacă doriți și un suport special pentru acesta, mai trebuie să scoateți din buzunar 999 de dolari.

Prin urmare, o configurație completă, calculator plus monitor, poate ajunge la aproape 60.000 de dolari.

Însă puteți adăuga încă șapte monitoare, fiecare placă AMD Radeon Pro Vega II Duo GPU suportând câte patru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te