De la tubul catodic, la QLED 8K, în 50 de ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.07.2019 - 08:28

Dacă televizorul are o istorie de aproape o sută de ani, Samsung a intrat în acest business abia în 1969. Dar s-a mișcat repede, a inovat și, începând din 2006, este numărul unu la nivel global pe piața televizoarelor.

SHARE

Inginerul japonez Kenjiro Takayanagi a demonstrat în 1925 că un televizor cu tub catodic (CRT - Cathode-Ray Tube) poate reda imagini cu o rezoluție de 40 de linii.

Apoi, în 1927, a îmbunătățit rezoluția la 100 de linii. Iar, în 1934, Telefunken a produs în serie primul televizor CRT.

De-a lungul anilor, tehnologia a evo­luat, CRT-urile trecând de la alb-negru la color și chiar la ecrane plate. Dar, odată cu apariția și dezvoltarea ecranelor LCD în anii 2000, tubul catodic a început să dispară.

Compania Samsung a fost fondată de Byung-Chull Lee în 1938 și, la acea vreme, se ocupa cu exportul de alimente, de exemplu pește uscat și făină, din Coreea în China.

În anii 1950 - 1960, Samsung și-a extins domeniul de activitate pe piața asigurărilor de viață și pe cea a textilelor. Iar în 1969 a apărut Samsung Electronics, compania care, acum, se numără printre cei mai mari producători mondiali de aparatură electronică și componente electronice.

Primul televizor CRT alb-negru Samsung s-a aprins în 1969 (avea o dia­gonală de 12 inch și era botezat P-3202, fiind realizat în urma unui joint venture cu Sanyo), iar până în 1981 coreenii au produs peste zece milioane de unități.

Apoi, au intrat în scenă CRT-urile color. Iar din cea de-a doua jumătate a anilor 1990, Samsung a început să inoveze.În 1998, Samsung a început producția în serie a primului televizor digital din lume.

În 2004, a realizat cel mai mare televizor LCD - 46 inch (110 centimetri), iar în 2009 a făcut cel mai subțire televizor LED (29,9 milimetri grosime). Un an mai târziu, coreenii au lansat primul App Store, primul magazin on-line de aplicații multi-device pentru TV-uri (Smart TV), smartphone-uri și tablete.

În 2013, Samsung a reinventat privitul la televizor, propunând primul ecran curbat, și, în 2014 a scos pe piață primul televizor cu ecran UHD care se putea îndoi, transformându-se din ecran plat în ecran curbat.

În 2016, Samsung a deschis un nou capitol în istoria televizoarelor, introducând primul aparat cu panel QLED de 10 biți Quantum Dot. Iar anul trecut, coreenii au ridicat ștacheta cu primul QLED cu rezoluție 8K.

Acum, după 50 de ani de la primul televizor cu tub catodic, televizoarele Samsung QLED 8K sunt echipate cu prize de semnal HDMI 2.1, pentru streaming video la viteze superioare, și se bazează pe inteligență artificială și algoritmi de „machine learning“ pentru a reda imagini cât mai apropiate de realitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te