Alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să consume în mod regulat substanța intoxicantă, scrie The Guardian.
„Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică conform căreia alcoolul este folosit doar de oameni și constatăm că, de fapt, etanolul este destul de abundent în lumea naturală”, a declarat Anna Bowland, cercetător în cadrul echipei de la Universitatea din Exeter.
Cum ajunge alcoolul în corpul animalelor? Care specii îl consumă?
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că diverse specii consumă alcool și că animalele s-au adaptat la acest lucru.
Alcoolul etilic apare în mod natural în fructele fermentate, sevă și nectar.
În fructele de palmier prea coapte, concentrația de alcool poate ajunge la 10%.
În cadrul unui studiu, cimpanzeii din sud-estul Guineei au fost surprinși de camerele de filmat în timp ce beau seva cu alcool a palmierilor de rafie.
Maimuțele păianjen de pe insula Barro Colorado, Panama, au o slăbiciune pentru fructele de mombin galben încărcate cu etanol, despre care s-a dovedit că conțin între 1% și 2,5% alcool.
Citește și: Crescătorii de animale au interzis să facă asta de la 1 ianuarie 2027. S-a votat legea
„Există tot mai multe dovezi că oamenii nu sunt singurii care beau”, scriu autorii în Trends in Ecology and Evolution.
Dacă acest consum duce la ebrietate este o altă întrebare. Poveștile cu animale în stare de ebrietate abundă, de la elefanți și babuini beți cu fructe de marula în Botswana, la un elan găsit cu capul înfipt într-un copac în Suedia după ce a ronțăit mere fermentate.
Animalele care consumă în mod regulat alimente fermentate au tendința de a metaboliza rapid alcoolul, scutindu-le de efectele sale cele mai grave.
Dar unele creaturi întâlnesc etanolul mai rar și pot suferi consecințele.
Testele efectuate pe mătăsari, care au murit după ce s-au izbit de garduri și de alte structuri, au arătat că aceștia zburau sub influența alcoolului după ce s-au înfruptat din fructele prea coapte ale arborelui de piper brazilian.
Poate cele mai izbitoare efecte ale alcoolului sunt observate la insecte. Masculii muștelor de fructe apelează la alcool atunci când sunt respinși ca partenere, în timp ce femelele unei specii strâns înrudite devin mai puțin pretențioase în ceea ce privește partenerii lor și se împerechează cu mai mulți masculi după ce au băut.
Citește și: Un fermier a fost arestat pentru clonarea de oi gigant. Ce urma să se întâmple cu animalele
Muștele de fructe își depun ouăle în alimente bogate în etanol, protejându-le de paraziți.
La începutul acestei luni, cercetătorii conduși de Eran Levin de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că viespile orientale pot fi singurele animale capabile să consume o cantitate nelimitată de alcool fără a suferi efecte negative.
„Ele pot ingera până la 80 % soluție de etanol fără niciun efect negativ asupra mortalității sau comportamentului lor”, a declarat Dr. Sophia Bouchebti, unul dintre autorii studiului.
„Unul dintre următorii noștri pași este acela de a testa dacă animalele din sălbăticie preferă alimentele care conțin etanol sau dacă le consumă doar atunci când nivelurile de etanol sunt prea scăzute pentru a fi detectate sau când fructele nefermentate sunt greu de găsit”, a declarat Matthew Carrigan de la College of Central Florida, care a lucrat la studiu împreună cu Bowland.